Vršovický dům s apsidou prošel zdařilou rekonstrukcí

Vršovický dům s apsidou prošel zdařilou rekonstrukcí

Autor: e.papcunova@sto.com
23. 4. 2020
Markéta Zdebská z pražského atelieru BY architects, spol. s r.o., která navrhla vnitřní a vnější úpravy vršovického třípodlažního řadového rodinného domu, při prvním návrhu podle vlastních slov tak trochu čarovala. Vycházela totiž hlavně ze vzpomínek na společnou prohlídku domu s klientkou a také na zmíněný nápad přemístit schodiště z apsidy domu. Ale nápad se u klientky a jejího manžela ujal. „Proti původní koncepci se ve finále nic nezměnilo.“ vzpomíná na projekt rekonstrukce Markéta Zdebská.

Přesun schodiště z apsidy do středu domu dal domu novou podobu

Apsida se stala nedílnou součástí obytné plochy - v přízemí jako budoár v nejtěsnějším kontaktu se zahradou, ve 2. NP je v ní prostorná koupelna, na kterou uvnitř dispozice nebylo místo, a v posledním třetím nadzemním podlaží umožnila vytvořit atraktivní pokojík pro vnuka. Využitím apsidy pro život se dům dostal do intenzivního kontaktu se zahradou, který je podpořen také novými francouzskými okny z pokojů v základním těle domu.

Přízemní obytná kuchyně s výstupem na dvoreček je průchozí a společná, zbývající dvě podlaží disponují možností nezávislého provozu, což vyplynulo ze zpřesněných požadavků (proto dvě ramena schodiště, nikoliv jednoramenná „obíhačka“). Pod a nad přímými rameny schodištěm jsou na střídačku umístěny úložné prostory a menší koupelny / WC. Veškerá technologie včetně domovního vysavače a větší zásoby potravin se nachází v suterénu. Ten se nachází pouze pod částí domu a je přístupný poklopem ze dvora. Přízemí je od sklepa a od terénu odděleno provětrávanou konstrukcí podlahy, která slouží jako perfektní hydroizolace.

 

Kompletní obnovu vyžadovala také uliční a dvorní část fasády

Autorka projektu vycházela při úpravě fasády z nálezu v archivu, kde byla stopa po nařízení odstranění odpadávajících štuků. Jejich podoba se však nedochovala a týmu z atelieru BY architects zůstala „na krku“ toho času již také odpadávající břízolitová omítka s bordó pruhem. Při rekonstrukci kompletně zachovali figuru původních okenních otvorů, která opatřili prvotřídními špaletovými okny. Rozloučili se s luxfery z doby socialistické přestavby nad vstupem a do průčelí vložili kompaktní objekt vstupních dveří a křídlo s nadsvětlíkem.

 

Plastické prvky, omítky a barvy Sto daly domu finální tvář

Uliční fasáda je členěna na sokl vstupního podlaží, který je obložen frézovanými plastickými deskami StoDeco (desky s profilovanými drážkami), opatřenými finálním nátěrem. Nad soklem je uliční fasáda tvořena dvěma vrstvami omítek v odstínu 16285 z kolekce Sto Architectural Colours (AC), která rozšiřuje standardní systém StoColor s jeho 800 nuancemi o dalších 300 minerálních odstínů.

Díky jejich minerálním a mimořádně světlostálým pigmentům se tyto barvy chlubí světlostálostí třídy A1 (podle Fb kódu). První vrstva uliční fasády 2.NP je z vrchní omítky StoSilco K 1,5, na ni byla nanesena druhá vrstva z finální modelační omítky StoSilco MP. Silikonově pryskyřičná vrchní omítka StoSilco K 1,5 tvoří i povrch dvorní části fasády.

 

Objekt: rekonstrukce rodinného domu, Praha-Vršovice

Klient: soukromá osoba

Architekt: Markéta Zdebská, BY architects, spol. s r.o. spolupráce Marek Žáček, Jana Horecká

Realizace: 2016

Kompetence Sto:

  • plastické prvky StoDeco (sokl uliční části fasády)
  • silikonově pryskyřičná vrchní omítka StoSilco® K
  • silikonově pryskyřičná finální modelační omítka StoSilco® MP

Foto: Alexandra Timpow - Alex Shoots Buildings

Fieldset
rekonstrukce rodinného domu, Praha-Vršovice
Praha - Vršovice
Autor stavby
Markéta Zdebská, BY architects, spol. s r.o. spolupráce Marek Žáček, Jana Horecká

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Silná místní komunita a práce architektů vdechly nový život někdejší sladovně v dánském Ebeltoftu

Autor: stoadministrator
24. 11. 2021
Opravena a rozšířená historická sladovna září červenou barvou nad starým dánským přístavním městem Ebeltoft, ležícím na břehu Baltského moře. Kancelář Praksis Arkitekter přistoupila k práci s velkou úctou k původní stavební substanci a vytvořila nové sociální centrum s charakterem campusu. Areál je příkladem zdařilé post-industriální architektury.

V historickém centru městečka Ebeltoftu se nachází charakteristická červená sladovna Maltfabrikken z roku 1861, dominanta města a významný závod, kde se až do roku 1998 vyráběl slad. 140 let trvající průmyslová cesta však na konci 20. století skončila a továrně dlouhá léta hrozila demolice. Silná místní komunita se spojila, aby zachovala a znovu promyslela budoucnost tradiční průmyslové budovy. Z iniciativy nadšenců se rozběhl proces vytváření místa pro umění, kulturu a podnikání – a i díky jejich nasazení byl projekt úspěšně dokončen v roce 2020. Za znovuzrozením objektu je také velký zájem a podpora nadací, podnikatelské komunity a soukromých místních přispěvatelů, jakož i silné partnerství se zastupitelstvem města Syddjurs, do jehož působnosti Ebeltoft patří.

 

Dnes je to lidová továrna – poháněná komunitami, nadšenci a vášní s touhou být semeništěm tvůrčího rozvoje lidí i společnosti

Maltfabrikken je místem setkávání, prostorem k dýchání, magickou směsicí kreativity. Zároveň je místem s mnoha uživatelsky orientovanými zařízeními, ale i sítí, dynamem a zprostředkovatelem aktivit a akcí. Mezi jeho nová zařízení patří kulturní dům, knihovna, muzeum, kulturní prostředí pro mládež, rezidence umělců, workshopy, klastr kreativního průmyslu, minipivovar a mnoho dalšího.

 

Architektonická proměna se vyznačuje zejména pečlivou renovací respektující původní stavbu

Syrovost a neotesanost se zde setkává s novou a jasnou estetikou. Zároveň byly zachovány charakteristické historické hodnoty továrny. Vzniká tak homogenní a sjednocující hmota budovy, která se otevírá do okolních dvorů a vítá každého. Ve snaze dostat do budov co nejvíce aktivit, má uvnitř projekt tak trochu charakter „guláše“: tady je muzeum, knihovna a archiv, tady minipivovar a restaurace, tady designový obchod, prostory a místnosti k pronájmu pro rodinné oslavy. Jsou zde podnikatelské kanceláře a malé levné pronájmy pro začínající firmy a designéry a nakonec, aby toho nebylo málo, je zde i řada malých rezidenčních staveb pro takzvaný "umělecký pobyt", který podporuje Dánská nadace umění. A pak samozřejmě povinné kluziště a vyhlídková plošina na vrcholu komína. Je toho hodně pod jednou střechou a na většině míst by to bylo příliš, ale tady to funguje, protože celý komplex budov už má v sobě ten správný nádech něčeho samorostlého a pučícího. A co víc, Praksis Architects se tady podařilo udržet rovnováhu, a to jak odhalením starého, tak přidáním nového s vynikajícím smyslem pro obojí. Prostřednictvím omezené, ale výrazné palety barev a materiálů v exteriéru, kterým dominují černé sokly a červená omítka na fasádách, spojili architekti staré a nové do jednoho celku. Tvůrcům projektu se touto zdařilou přestavbou podařilo velmi dobře přeměnit industriální relikt na křižovatku společenského setkávání.

Informace o projektu

 

Investor: Maltfabrikken, Ebeltoft, DK

Architekt: Praksis Arkitekter, Svendborg, DK

Místo: Maltvej 8, 8400 Ebeltoft, DK

Kompetence firmy Sto:

  • zateplovací fasádní systém (StoTherm Mineral),
  • fasádní barva odrážející tepelné záření (StoColor X-black)

Realizační firma: Rasmus Jakobsen, Aarhus, DK

Foto: Michael Ellehammer, Frederiksberg, DK

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli