Rodinný dům Casa Patxaran ve Villanueva de Villaescusa ve standardu Pasiv Plus

Rodinný dům Casa Patxaran ve Villanueva de Villaescusa ve standardu Pasiv Plus

Autor: stoadministrator
28. 10. 2021
Architektka Ana Perojo Sierra navrhla rodinný dům Casa Patxaran ve španělské obci Villanueva de Villaescusa (v provincii Kantábrie na severu Španělska) jako pasivní dům plus a vytvořila tak budovu, která hledá rovnováhu mezi ekologickou, ekonomickou a sociální udržitelností, a přitom klade velký důraz na zdraví a pohodlí jeho obyvatel, stejně jako na nízkou zátěž pro životní prostředí. Díky kompaktnímu objemu a uspořádání a velikosti otvorů jsou energetické ztráty domu minimalizovány v souladu s výchozím předpokladem projektu: „nejlepší energie je ta, která se nespotřebuje“.

Architektka Ana Peroja Sierra interpretovala klasickou typologii rodinného domu Casa Patxaran s užitnou plochou 145 m2 moderním způsobem v racionální a střízlivé koncepci. Velkou váhu přitom kladla na co největší komfort uživatelů, který by byl provázen co nejnižší ekologickou zátěží. Aby toho dosáhla, optimalizovala úpravu a technické dispozice budovy: regulovaná ventilace, správné osvětlení, využití obnovitelných energií a promyšlený výběr použitých materiálů snižují nejen spotřebu elektřiny, ale i emise CO2. Právě při výběru materiálů byl kladen velký důraz na to, jaké dopady má jejich výroba na životní prostředí, důležitá byla i blízkost zdrojů, vznikající odpadní produkty, rychlost montáže, fyzikální chování materiálů a také životnost, údržba a možnost recyklace. Kromě vybetonované základové desky byla celá zbývající struktura realizována z CLT panelů – masivních dřevěných desek, které se skládají z řeziva, které je lepeno křížem a ve vrstvách. Architektka se rozhodla pro dřevo mimo jiné i kvůli jeho mimořádným izolačním vlastnostem, protipožární ochraně a flexibilnosti, ale také protože se velmi dobře přizpůsobuje měnícímu se klimatu a povětrnostním vlivům.

 

Vynikající výsledky Blower-door testu i díky armovací tkanině Stoguard Mesh

Dokonalou vzduchotěsnost a neprůvzdušnost obálky budovy n50 prokázal i Blower-door test s výsledkem 0,2-1/hod.. Parotěsná membrána a 100% bariéra proti infiltraci vzduchu se samolepící armovací tkaninou StoGuard Mesh i na tomto domě potvrdila, že je zárukou vytvoření bezpečné a dokonale vzduchotěsné ochranné vrstvy. Nízký je i součinitel prostupu tepla (0,139 W/(m²K) fasády s odolným fasádním zateplovacím systémem StoTherm Classic. Měrná roční potřeba tepla na vytápění domu ve španělské Kantábrii je pouhých 8 kWh/(m2a) a celková potřeba primární energie spojená s provozem budovy je 45 kWh/(m2a).

Investor: M. Aranzazu Sanz Barreiro & F. Javier Casas Reinares

Architekt: Ana Perojo Sierra, Santander, Cantabria,

Místo: Villanueva de Villaescusa

Kompetence firmy Sto:

Zateplovací fasádní systém StoTherm Classic, bariéra proti vzduchu a vlhkosti StoGuard

Realizace: Construcciones Sorribero, Renedo de Piélagos

Foto: Julen Esnal, Barcelona

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Silná místní komunita a práce architektů vdechly nový život někdejší sladovně v dánském Ebeltoftu

Autor: stoadministrator
24. 11. 2021
Opravena a rozšířená historická sladovna září červenou barvou nad starým dánským přístavním městem Ebeltoft, ležícím na břehu Baltského moře. Kancelář Praksis Arkitekter přistoupila k práci s velkou úctou k původní stavební substanci a vytvořila nové sociální centrum s charakterem campusu. Areál je příkladem zdařilé post-industriální architektury.

V historickém centru městečka Ebeltoftu se nachází charakteristická červená sladovna Maltfabrikken z roku 1861, dominanta města a významný závod, kde se až do roku 1998 vyráběl slad. 140 let trvající průmyslová cesta však na konci 20. století skončila a továrně dlouhá léta hrozila demolice. Silná místní komunita se spojila, aby zachovala a znovu promyslela budoucnost tradiční průmyslové budovy. Z iniciativy nadšenců se rozběhl proces vytváření místa pro umění, kulturu a podnikání – a i díky jejich nasazení byl projekt úspěšně dokončen v roce 2020. Za znovuzrozením objektu je také velký zájem a podpora nadací, podnikatelské komunity a soukromých místních přispěvatelů, jakož i silné partnerství se zastupitelstvem města Syddjurs, do jehož působnosti Ebeltoft patří.

 

Dnes je to lidová továrna – poháněná komunitami, nadšenci a vášní s touhou být semeništěm tvůrčího rozvoje lidí i společnosti

Maltfabrikken je místem setkávání, prostorem k dýchání, magickou směsicí kreativity. Zároveň je místem s mnoha uživatelsky orientovanými zařízeními, ale i sítí, dynamem a zprostředkovatelem aktivit a akcí. Mezi jeho nová zařízení patří kulturní dům, knihovna, muzeum, kulturní prostředí pro mládež, rezidence umělců, workshopy, klastr kreativního průmyslu, minipivovar a mnoho dalšího.

 

Architektonická proměna se vyznačuje zejména pečlivou renovací respektující původní stavbu

Syrovost a neotesanost se zde setkává s novou a jasnou estetikou. Zároveň byly zachovány charakteristické historické hodnoty továrny. Vzniká tak homogenní a sjednocující hmota budovy, která se otevírá do okolních dvorů a vítá každého. Ve snaze dostat do budov co nejvíce aktivit, má uvnitř projekt tak trochu charakter „guláše“: tady je muzeum, knihovna a archiv, tady minipivovar a restaurace, tady designový obchod, prostory a místnosti k pronájmu pro rodinné oslavy. Jsou zde podnikatelské kanceláře a malé levné pronájmy pro začínající firmy a designéry a nakonec, aby toho nebylo málo, je zde i řada malých rezidenčních staveb pro takzvaný "umělecký pobyt", který podporuje Dánská nadace umění. A pak samozřejmě povinné kluziště a vyhlídková plošina na vrcholu komína. Je toho hodně pod jednou střechou a na většině míst by to bylo příliš, ale tady to funguje, protože celý komplex budov už má v sobě ten správný nádech něčeho samorostlého a pučícího. A co víc, Praksis Architects se tady podařilo udržet rovnováhu, a to jak odhalením starého, tak přidáním nového s vynikajícím smyslem pro obojí. Prostřednictvím omezené, ale výrazné palety barev a materiálů v exteriéru, kterým dominují černé sokly a červená omítka na fasádách, spojili architekti staré a nové do jednoho celku. Tvůrcům projektu se touto zdařilou přestavbou podařilo velmi dobře přeměnit industriální relikt na křižovatku společenského setkávání.

Informace o projektu

 

Investor: Maltfabrikken, Ebeltoft, DK

Architekt: Praksis Arkitekter, Svendborg, DK

Místo: Maltvej 8, 8400 Ebeltoft, DK

Kompetence firmy Sto:

  • zateplovací fasádní systém (StoTherm Mineral),
  • fasádní barva odrážející tepelné záření (StoColor X-black)

Realizační firma: Rasmus Jakobsen, Aarhus, DK

Foto: Michael Ellehammer, Frederiksberg, DK

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli