,,Plast to Be" v Lyonu

,,Plast to Be" v Lyonu

Autor: stoadministrator
28. 10. 2021
V Lyonu vytvořili architekti z kanceláře Patriarche neobvyklou kancelářskou budovu se školícími a výstavními prostory, jejíž výrazná fasáda vyzařuje určitou lehkost. Průběžné pásy z omítkových a skleněných ploch udávají ráz novostavbě a mají svým plynulým tvarem připomínat v přeneseném smyslu umělou hmotu.

Podle návrhu francouzské architektonické kanceláře Patriarche vznikla na jihovýchodě Lyonu novostavba pro Svaz francouzských výrobců umělých hmot. Stavba spojuje na jednom místě různá

oddělení a zároveň měla zprostředkovávat atraktivitu plastových výrobků. Budova koncipovaná jako campus, který je možné rozšiřovat, zahrnuje jak kanceláře a školící prostory, tak i knihovnu materiálů a výstavní prostory. Třípatrová budova optimálně využívá ostře se sbíhající stavební pozemek. Fasády organicky tvarované stavby charakterizují pásy, které jsou horizontálně umístěné nad sebou a oddělené širokými skleněnými pásy – plynulá hra tvarů, která znázorňuje v přeneseném smyslu flexibilitu a rozmanitost umělé hmoty. Přečnívající první patro vytváří v přízemí chráněný vstupní prostor a na třetím patře pohostinnou střešní terasu. Centrálně položené atrium spojuje dohromady jednotlivá poschodí a funkce: sahá ze vstupního a výstavního prostoru až do horních poschodí, v nichž se střídají kanceláře s prostory pro neformální setkávání. Princip fasády s organicky probíhajícími pásy pokračuje I v interiéru.

 

100% využité přednosti fasádního systému StoVentec R

Ve dvou patrech lyonské budovy se střídají fasádní pásy oděné do světle šedé metalizující omítky, nanesené na předsazené provětrávané fasádě StoVentec R a upravené metalizujícím nátěrem StoColor Metallic. Systém StoVentec tak i na této stavbě potvrdil široké pole možností a příležitostí, které poskytuje v oblasti svobody fasádního designu: téměř žádný jiný systém nenabízí takovou svobodu při navrhování odvětrávaných fasád s povrchem tvořeným omítkou, jako StoVentec R. Můžete si vybrat, zda chcete mít hladkou nebo hrubou texturu omítky, matné nebo lesklé povrchy, stejně jako individuální barvy. Dají se s ním vytvořit jedinečné textury – od jemné po hrubé, lineární a grafické textury. Různé materiály od roztírané omítky až po omítky s individuální texturou s různými velikostmi zrn pro nové kombinace a techniky. A StoVentec R má ještě další přednost: s jeho flexibilní nosnou deskou je vhodný pro zaoblené či zakřivené fasády. Jak ukazuje budova Svazu francouzských výrobců umělých hmot, architekti z lyonské kanceláře Patriarche přednosti tohoto systému maximálně využili.

Investor: Allize-Plasturgie, Lyon

Architekt: Patriarche, Lyon

Místo: Boulevard Edmond Michelet, Lyon

Kompetence firmy Sto:

předsazená provětrávaná fasáda (StoVentec R),

fasádní omítka (Stolit MP), barva s metalickým efektem (StoColor Metallic)

Realizační firma: Reppelin entreprise, Chassieu

Fotografie: Manuel Panaget

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Silná místní komunita a práce architektů vdechly nový život někdejší sladovně v dánském Ebeltoftu

Autor: stoadministrator
24. 11. 2021
Opravena a rozšířená historická sladovna září červenou barvou nad starým dánským přístavním městem Ebeltoft, ležícím na břehu Baltského moře. Kancelář Praksis Arkitekter přistoupila k práci s velkou úctou k původní stavební substanci a vytvořila nové sociální centrum s charakterem campusu. Areál je příkladem zdařilé post-industriální architektury.

V historickém centru městečka Ebeltoftu se nachází charakteristická červená sladovna Maltfabrikken z roku 1861, dominanta města a významný závod, kde se až do roku 1998 vyráběl slad. 140 let trvající průmyslová cesta však na konci 20. století skončila a továrně dlouhá léta hrozila demolice. Silná místní komunita se spojila, aby zachovala a znovu promyslela budoucnost tradiční průmyslové budovy. Z iniciativy nadšenců se rozběhl proces vytváření místa pro umění, kulturu a podnikání – a i díky jejich nasazení byl projekt úspěšně dokončen v roce 2020. Za znovuzrozením objektu je také velký zájem a podpora nadací, podnikatelské komunity a soukromých místních přispěvatelů, jakož i silné partnerství se zastupitelstvem města Syddjurs, do jehož působnosti Ebeltoft patří.

 

Dnes je to lidová továrna – poháněná komunitami, nadšenci a vášní s touhou být semeništěm tvůrčího rozvoje lidí i společnosti

Maltfabrikken je místem setkávání, prostorem k dýchání, magickou směsicí kreativity. Zároveň je místem s mnoha uživatelsky orientovanými zařízeními, ale i sítí, dynamem a zprostředkovatelem aktivit a akcí. Mezi jeho nová zařízení patří kulturní dům, knihovna, muzeum, kulturní prostředí pro mládež, rezidence umělců, workshopy, klastr kreativního průmyslu, minipivovar a mnoho dalšího.

 

Architektonická proměna se vyznačuje zejména pečlivou renovací respektující původní stavbu

Syrovost a neotesanost se zde setkává s novou a jasnou estetikou. Zároveň byly zachovány charakteristické historické hodnoty továrny. Vzniká tak homogenní a sjednocující hmota budovy, která se otevírá do okolních dvorů a vítá každého. Ve snaze dostat do budov co nejvíce aktivit, má uvnitř projekt tak trochu charakter „guláše“: tady je muzeum, knihovna a archiv, tady minipivovar a restaurace, tady designový obchod, prostory a místnosti k pronájmu pro rodinné oslavy. Jsou zde podnikatelské kanceláře a malé levné pronájmy pro začínající firmy a designéry a nakonec, aby toho nebylo málo, je zde i řada malých rezidenčních staveb pro takzvaný "umělecký pobyt", který podporuje Dánská nadace umění. A pak samozřejmě povinné kluziště a vyhlídková plošina na vrcholu komína. Je toho hodně pod jednou střechou a na většině míst by to bylo příliš, ale tady to funguje, protože celý komplex budov už má v sobě ten správný nádech něčeho samorostlého a pučícího. A co víc, Praksis Architects se tady podařilo udržet rovnováhu, a to jak odhalením starého, tak přidáním nového s vynikajícím smyslem pro obojí. Prostřednictvím omezené, ale výrazné palety barev a materiálů v exteriéru, kterým dominují černé sokly a červená omítka na fasádách, spojili architekti staré a nové do jednoho celku. Tvůrcům projektu se touto zdařilou přestavbou podařilo velmi dobře přeměnit industriální relikt na křižovatku společenského setkávání.

Informace o projektu

 

Investor: Maltfabrikken, Ebeltoft, DK

Architekt: Praksis Arkitekter, Svendborg, DK

Místo: Maltvej 8, 8400 Ebeltoft, DK

Kompetence firmy Sto:

  • zateplovací fasádní systém (StoTherm Mineral),
  • fasádní barva odrážející tepelné záření (StoColor X-black)

Realizační firma: Rasmus Jakobsen, Aarhus, DK

Foto: Michael Ellehammer, Frederiksberg, DK

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli