Olympijská vesnice pro Zimní olympiádu mládeže v Innsbrucku

Olympijská vesnice pro Zimní olympiádu mládeže v Innsbrucku

Autor: e.papcunova@sto.com
14. 8. 2019
Zimní olympijské hry mládeže 2012 se konaly v rakouském Innsbrucku v průběhu ledna 2012. Pro ubytování sportovců ze 70 zemí světa byla v severovýchodní části města (Innbruck – Reichenau) vybudována nová olympijská vesnice. Jejích 13 nových šesti až osmipodlažních budov se po skončení olympiády proměnilo na bytový komplex, ve kterém má své zázemí i policejní stanice. Díky promyšlenému přístupu místních architektů a použití špičkových materiálů je to bydlení maximálně komfortní a příjemné.

Olympijská vesnice byla umístěna na pozemcích bývalých kasáren, pojmenovaných po polním maršálovi Erzherzogu Eugenovi, které byly postaveny v letech 1935-1937. Z architektonické soutěže vyšlo na jaře 2009 vítězně konsorcium architektů z Reitter Architekten zt GmbH a Eck & Reiter. Jejich návrh předpokládal výstavbu šesti až osmipodlažních budov, které by příliš nezahustily vymezené území a poskytly dostatek volného prostoru.  Jejich návrh počítal s 13 budovami ve tvaru krychle, každá z cca 30 bytovými jednotkami.

 

Reitter Architekten a Eck & Reiter, kteří byli zodpovědní za celkovou urbanistickou koncepci, nakonec navrhlo sedm z těchto bytových domů, projekt šesti dalších budov převzali architekti z DIN A4 Architektur ZT GmbH. Každá ze tří krychlí tvoří skupinu, která sdílí společné nádvoří. Zvláštní postavení má pouze 13. dům, který se nachází na severovýchodě lokality: v něm sídlí policejní stanice Innsbruck - Reichenau a jsou zde i byty pro seniory. Zarovnání budov v severovýchodní a jihozápadní ose umožňuje optimální využití přirozených světelných podmínek a vyhýbá se bytům v čistě severně orientovaném prostoru. Budovy jsou pootočeny o 45 ° od jihu a eliminují tak výskyt apartmánů se striktně severní orientací. Odstupňování budov od šesti do osmi podlaží navíc snižuje vzájemné stínění. V rozích budov se do krychlových těles zařezávají tepelně izolované kryté terasy. Čtyři trojice budov se soustřeďují kolem nádvoří různých velikostí s odstupňovanými úrovněmi otevřenosti, které snadno od sebe odlišují různé povrchy a textury. V severovýchodní části celého komplexu, kde se nachází policejní stanice, těsně u innsbrucké General-Eccher-Straße, je umístěno vstupní nádvoří.

 

Jádro komplexu tvoří velké centrální nádvoří o půdorysu 60 x 40 m. Pocit středobodu posiluje i koncept zeleného prostoru: ten je orámovaný hustě rostoucími stromy, přičemž samotné centrum je otevřenější a je volně pokryté nízko rostoucími rostlinami. Posezení, malé pavilony a pergoly definují strategicky významná místa. Součástí zázemí je i hřiště a podzemní parkoviště s 509 parkovacími místy.

 

Na fasádách budov dominují francouzská okna a rohové lodžie, umožňující výhled ve dvou směrech. Kromě toho lodžie přirozené rozšiřují interiér a usnadňují cestu slunečním paprskům do bytu. Fasády budov s odstínem slonovinové barvy jsou zatepleny fasádními zateplovacími systémy StoTherm Mineral a StoTherm Vario. Produkty Sto se skvěle uplatnily i v interiéru bytových jednotek, kde jsou použity na stěnách (interiérové barvy) a podlahách (laky).

 

 

Projekt: 

Olympijská vesnice v Innsbrucku, poté bytový komplex

Dokončení:

2012

Architekti:

Reitter Architekten + Eck & Reiter / DIN A4, Innsbruck

Realizace:

Haga Bau- und Putz, Tulfes / Göls Beschichtung, Kufstein

Investor:

Neue Heimat Tirol, Innsbruck

Kompetence Sto:

StoTherm Mineral, StoTherm Vario, vnitřní barvy StoPrim Color, StoColor Plus, StoColor Latex 4000, vodou ředitelný lak StoPox WL 100

Fieldset
Olympijská vesnice v Innsbrucku, poté bytový komplex
Rok dokončení
2012

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Hotel „Zur Noll“ Jena: plastická fasáda propojuje okna zvlněnými závěsy

Autor: e.papcunova@sto.com
17. 3. 2020
Tvůrčí idea byla díky odvaze klienta, instinktu architektky a plastickým fasádním prvkům implementována velmi přesně. Veselý, živý vzhled velké fasádní plochy v kombinaci s masivní protipožární ochranou? Pro architektku Sabine Walther to nepředstavovalo žádný rozpor. V ulice Unterlauengasse v proslulém univerzitním městě Jena vytvořila novou fasádu, která i přes řadu náročných požadavků vyzařuje svou vlastní zvláštní estetiku. Celou budovu zdobí oblé hrany a vlnité fasádní prvky.

Hostinec s restauraci „Zur Noll“, který tady existoval od roku 1864, spojoval restauraci a ubytovací služby. V roce 2016 bylo rozhodnuto o rozšíření kapacity hotelu o novou budovu. Architektka z Jeny Sabine Walther byla pověřena návrhem nové budovy, která by přidala ke stávajícím 22 hotelovým pokojům dalších 23 nových.

 

Pět výzev pro architektku

Před architektkou Sabine Walther stálo na začátku projektu pět hlavních výzev. Musela integrovat architekturu novostavby do historického starého města Jeny a zapracovat požadavky na protipožární zeď na jižní straně fasády, nutné bylo zajistit i přístup hasičským vozům na nádvoří hotelu. Oříškem byla také velká plocha fasády, u níž bylo potřeba navzdory velké délce fasády vytvořit jedinečný designový jazyk.

 

Jena Facade Award je i oceněním spolupráce autora s městským architektem

Oblast na okraji historického města se vyznačuje původními domy někdejších měšťanů a řemeslníků. Poradní komise pro architekturu, urbanismus a památkovou péči města Jena proto ovlivnila plánování hned od začátku. Nová rohová budova měla být dobře integrována do stávajícího souboru památek a měla odpovídat celkovému charakteru čtvrti. Před architektkou stály i další překážky, které bylo potřeba překonat: založení nové čtyřpodlažní budovy bylo obtížné, protože podklad tvořil říční štěrk. Průchod musel navíc otevřít nádvoří hasičským vozům a jižní fasáda musela splňovat požadavky na protipožární zeď. Díky odvaze klienta a instinktu architektky se podařilo projít těsným korzetem předpisů, požadavků a potřeb a vytvořit architekturu, která propojuje minulost se současností. Provozovatelku hotelu Michaelu Jahn, která jako klientka díky projektu zdvojnásobila svou ubytovací kapacitu, potěšila také skutečnost, že její nová budova získala i díky úspěšné spolupráci s městským architektem Matthiasem Lermem ocenění Jena Facade Award.
 

Architektura Nové objektivity ve spojení s možnostmi fasádních plastických prvků StoDeco

„Vlnky vzešly z nápadu vzít okenní záclony jako vstupní tvar a spojit je s okenními pásy.“ říká Sabine Walther k možnostem, které moderní stavební materiály nabízejí. „Záclonové vlnky“ byly vytvořené z nehořlavého minerálního materiálu Verolith® podle vzoru, který architektka navrhla. Takto vzniklé plastické fasádní prvky StoDeco pak už jen stačilo upevnit na povrch tepelně izolačního fasádního systému StoTherm Classic a natřít fasádní barvou.
 

Své přednosti prokázal na novostavbě i odvětrávaný fasádní systém StoVentec R, který je instalován na stropním podhledu průjezdu do nádvoří. Jednak vyřešil povrchovou nerovnost podhledu (40 cm), jednak umožnil architektce propojit fasádní omítku s omítkou na stropním podhledu.

 

 

Vyžádejte si zdarma vzorky StoDeco prvků z Verolithu

Lepší jednou vidět než stokrát slyšet – zaregistruje se na www.sto.cz/fasady a my vám zdarma pošleme ukázku StoDeco prvků z minerálního granulátu Verolith.

Informace o projektu

Objekt: Novostavba budovy hotelu „Zur Noll“, Jena, Německo
Místo: Unterlauengasse 2, Jena
Architekti: Sabine Walther, Jena
Kompetence firmy Sto:

fasádní zateplovací systém StoTherm Classic® a StoTherm Classic® S1

masivní minerální fasádní prvky StoDeco

předsazený odvětrávaný fasádní systém s omítkou StoVentec R
Realizace: Neubauer Maler und Fußboden GmbH, Bad Berka

Fotografie: Christian Günther, Lipsko

Fieldset
Novostavba budovy hotelu „Zur Noll“, Jena, Německo
Unterlauengasse 2, Jena
Autor stavby
Sabine Walther, Jena

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli