Zlínský rodinný dům proměnil díky práci architektů nevýhodu v přednost

Zlínský rodinný dům proměnil díky práci architektů nevýhodu v přednost

Autor: stoadministrator
6. 7. 2021
Manželský pár ze Zlína si pro stavbu svého rodinného domu vybral pozemek, který se objektivně pro stavbu domu vůbec nehodil. „Rozlousknutí tohoto oříšku“ našli u architekta Pavla Mudříka a jeho spolupracovníků Petra Juráně a Mariana Lance.

„Stavebník chtěl jasný, moderní a komfortní dům, jenž umožní seberealizaci všech členů rozrůstající se rodiny a jenž bude jejím zázemím a hlavním soukromím. K tomuto záměru si vybral severovýchodně svažitý, rozložitý pozemek na okraji Zlína, v těsné blízkosti lesa.“ popisuje zadání architekt Pavel Mudřík.

 

Řešením se stal originální projekt, který situoval stavbu napříč pozemkem

Tím vzniklo chráněné klidné místo, ideální pro relaxaci, které je z jedné strany chráněno svahem a z druhé strany samotným domem. „Nevýhodná orientace i tvar pozemku, současně se silným požadavkem na vytvoření klidného a intimního venkovního prostoru, definovaly objemovou strukturu domu do horizontální, příčně transparentní hmoty, položené napříč pozemkem po vrstevnici. Byl tak vytvořen pobytový, klidný prostor, sevřený mezi svah a vlastní dům, využívající přítomnosti lesa, stejně jako výhledy do údolí přes transparentní, skleněné tělo domu.“ říká Pavel Mudřík. Dispozice je pak již lineárně uspořádána tak, aby tyto kvality, pokud možno, sdílelo nejvíce obytných prostor, a aby dům přes svou rozložitost do místa zapadl. Bylo nutné mnoho prostoru posadit pod terén. Střecha hlavního, obytného podlaží je koncipována jako zelená plocha, volně navazující a přecházející z okolního svahu.

 

Interiér je vybaven v souladu s výrazem exteriéru

V domě jsou použity precizně zpracované materiály, jako jsou cedrové a teakové dřevo, kámen, čiré, často i ohýbané skleněné plochy, lité teraco s carrarským kamenivem a bílé jemné hladké omítky. Důraz byl kladen i na akustiku a světelnost vnitřního prostoru. Za výsledkem je vidět neúnavná energie stavebníka i pochopení pro důslednost architekta.

 

Dům je postaven v souladu s přírodou, která je i zdrojem inspirace

Energetickou bilanci domu pomáhají zajišťovat kontaktní zateplovací systémy StoTherm Classic a „slim” systém StoTherm Resol s izolací na bázi desek z fenolické pěny. Na blízkost lesa a riziko zvýšené vlhkosti zareagovali architekti volbou fasádních barev StoColor Lotusan® s technologií Lotos-Efekt®. Tyto barvy chrání fasády bez nutnosti použití biocidů a jejich samočisticí schopnost zaručuje aktivní a regulující ochranu proti povětrnostním vlivům, která chrání fasádu domu před řasami a plísněmi. Podobně jako u květu lotosu udržuje jejich mikrotexturovaný povrch extrémně malou kontaktní plochu pro zachycení nečistoty a vody. Díky hydrofobnímu složení povrchu stékají kapky deště okamžitě, a přitom na sebe nabalí volně připojené částice nečistot.

Informace o projektu:
Objekt:
rodinný dům na Růmech, Zlín
Investor: soukromá osoba
Architekti: Ing. arch. Pavel Mudřík, spolupracovníci: Ing. arch. Petr Juráň, Ing. arch. Marian Lanc   
Doba realizace: 2008-2016
Fotografie:  Ing. arch. Pavel Mudřík
Kompetence Sto: kontaktní zateplovací systémy StoTherm Classic a StoTherm Resol, fasádní barvy StoColor Lotusan G, vrchní organická omítka Stolit

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Silná místní komunita a práce architektů vdechly nový život někdejší sladovně v dánském Ebeltoftu

Autor: stoadministrator
24. 11. 2021
Opravena a rozšířená historická sladovna září červenou barvou nad starým dánským přístavním městem Ebeltoft, ležícím na břehu Baltského moře. Kancelář Praksis Arkitekter přistoupila k práci s velkou úctou k původní stavební substanci a vytvořila nové sociální centrum s charakterem campusu. Areál je příkladem zdařilé post-industriální architektury.

V historickém centru městečka Ebeltoftu se nachází charakteristická červená sladovna Maltfabrikken z roku 1861, dominanta města a významný závod, kde se až do roku 1998 vyráběl slad. 140 let trvající průmyslová cesta však na konci 20. století skončila a továrně dlouhá léta hrozila demolice. Silná místní komunita se spojila, aby zachovala a znovu promyslela budoucnost tradiční průmyslové budovy. Z iniciativy nadšenců se rozběhl proces vytváření místa pro umění, kulturu a podnikání – a i díky jejich nasazení byl projekt úspěšně dokončen v roce 2020. Za znovuzrozením objektu je také velký zájem a podpora nadací, podnikatelské komunity a soukromých místních přispěvatelů, jakož i silné partnerství se zastupitelstvem města Syddjurs, do jehož působnosti Ebeltoft patří.

 

Dnes je to lidová továrna – poháněná komunitami, nadšenci a vášní s touhou být semeništěm tvůrčího rozvoje lidí i společnosti

Maltfabrikken je místem setkávání, prostorem k dýchání, magickou směsicí kreativity. Zároveň je místem s mnoha uživatelsky orientovanými zařízeními, ale i sítí, dynamem a zprostředkovatelem aktivit a akcí. Mezi jeho nová zařízení patří kulturní dům, knihovna, muzeum, kulturní prostředí pro mládež, rezidence umělců, workshopy, klastr kreativního průmyslu, minipivovar a mnoho dalšího.

 

Architektonická proměna se vyznačuje zejména pečlivou renovací respektující původní stavbu

Syrovost a neotesanost se zde setkává s novou a jasnou estetikou. Zároveň byly zachovány charakteristické historické hodnoty továrny. Vzniká tak homogenní a sjednocující hmota budovy, která se otevírá do okolních dvorů a vítá každého. Ve snaze dostat do budov co nejvíce aktivit, má uvnitř projekt tak trochu charakter „guláše“: tady je muzeum, knihovna a archiv, tady minipivovar a restaurace, tady designový obchod, prostory a místnosti k pronájmu pro rodinné oslavy. Jsou zde podnikatelské kanceláře a malé levné pronájmy pro začínající firmy a designéry a nakonec, aby toho nebylo málo, je zde i řada malých rezidenčních staveb pro takzvaný "umělecký pobyt", který podporuje Dánská nadace umění. A pak samozřejmě povinné kluziště a vyhlídková plošina na vrcholu komína. Je toho hodně pod jednou střechou a na většině míst by to bylo příliš, ale tady to funguje, protože celý komplex budov už má v sobě ten správný nádech něčeho samorostlého a pučícího. A co víc, Praksis Architects se tady podařilo udržet rovnováhu, a to jak odhalením starého, tak přidáním nového s vynikajícím smyslem pro obojí. Prostřednictvím omezené, ale výrazné palety barev a materiálů v exteriéru, kterým dominují černé sokly a červená omítka na fasádách, spojili architekti staré a nové do jednoho celku. Tvůrcům projektu se touto zdařilou přestavbou podařilo velmi dobře přeměnit industriální relikt na křižovatku společenského setkávání.

Informace o projektu

 

Investor: Maltfabrikken, Ebeltoft, DK

Architekt: Praksis Arkitekter, Svendborg, DK

Místo: Maltvej 8, 8400 Ebeltoft, DK

Kompetence firmy Sto:

  • zateplovací fasádní systém (StoTherm Mineral),
  • fasádní barva odrážející tepelné záření (StoColor X-black)

Realizační firma: Rasmus Jakobsen, Aarhus, DK

Foto: Michael Ellehammer, Frederiksberg, DK

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli