Zlínský rodinný dům proměnil díky práci architektů nevýhodu v přednost

Zlínský rodinný dům proměnil díky práci architektů nevýhodu v přednost

Autor: stoadministrator
6. 7. 2021
Manželský pár ze Zlína si pro stavbu svého rodinného domu vybral pozemek, který se objektivně pro stavbu domu vůbec nehodil. „Rozlousknutí tohoto oříšku“ našli u architekta Pavla Mudříka a jeho spolupracovníků Petra Juráně a Mariana Lance.

„Stavebník chtěl jasný, moderní a komfortní dům, jenž umožní seberealizaci všech členů rozrůstající se rodiny a jenž bude jejím zázemím a hlavním soukromím. K tomuto záměru si vybral severovýchodně svažitý, rozložitý pozemek na okraji Zlína, v těsné blízkosti lesa.“ popisuje zadání architekt Pavel Mudřík.

 

Řešením se stal originální projekt, který situoval stavbu napříč pozemkem

Tím vzniklo chráněné klidné místo, ideální pro relaxaci, které je z jedné strany chráněno svahem a z druhé strany samotným domem. „Nevýhodná orientace i tvar pozemku, současně se silným požadavkem na vytvoření klidného a intimního venkovního prostoru, definovaly objemovou strukturu domu do horizontální, příčně transparentní hmoty, položené napříč pozemkem po vrstevnici. Byl tak vytvořen pobytový, klidný prostor, sevřený mezi svah a vlastní dům, využívající přítomnosti lesa, stejně jako výhledy do údolí přes transparentní, skleněné tělo domu.“ říká Pavel Mudřík. Dispozice je pak již lineárně uspořádána tak, aby tyto kvality, pokud možno, sdílelo nejvíce obytných prostor, a aby dům přes svou rozložitost do místa zapadl. Bylo nutné mnoho prostoru posadit pod terén. Střecha hlavního, obytného podlaží je koncipována jako zelená plocha, volně navazující a přecházející z okolního svahu.

 

Interiér je vybaven v souladu s výrazem exteriéru

V domě jsou použity precizně zpracované materiály, jako jsou cedrové a teakové dřevo, kámen, čiré, často i ohýbané skleněné plochy, lité teraco s carrarským kamenivem a bílé jemné hladké omítky. Důraz byl kladen i na akustiku a světelnost vnitřního prostoru. Za výsledkem je vidět neúnavná energie stavebníka i pochopení pro důslednost architekta.

 

Dům je postaven v souladu s přírodou, která je i zdrojem inspirace

Energetickou bilanci domu pomáhají zajišťovat kontaktní zateplovací systémy StoTherm Classic a „slim” systém StoTherm Resol s izolací na bázi desek z fenolické pěny. Na blízkost lesa a riziko zvýšené vlhkosti zareagovali architekti volbou fasádních barev StoColor Lotusan® s technologií Lotos-Efekt®. Tyto barvy chrání fasády bez nutnosti použití biocidů a jejich samočisticí schopnost zaručuje aktivní a regulující ochranu proti povětrnostním vlivům, která chrání fasádu domu před řasami a plísněmi. Podobně jako u květu lotosu udržuje jejich mikrotexturovaný povrch extrémně malou kontaktní plochu pro zachycení nečistoty a vody. Díky hydrofobnímu složení povrchu stékají kapky deště okamžitě, a přitom na sebe nabalí volně připojené částice nečistot.

Informace o projektu:
Objekt:
rodinný dům na Růmech, Zlín
Investor: soukromá osoba
Architekti: Ing. arch. Pavel Mudřík, spolupracovníci: Ing. arch. Petr Juráň, Ing. arch. Marian Lanc   
Doba realizace: 2008-2016
Fotografie:  Ing. arch. Pavel Mudřík
Kompetence Sto: kontaktní zateplovací systémy StoTherm Classic a StoTherm Resol, fasádní barvy StoColor Lotusan G, vrchní organická omítka Stolit

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Nové vícegenerační bytové domy Eigene Scholle II v Halle nabízí vysokou kvalitu a cenově dostupné bydlení

Autor: stoadministrator
29. 9. 2021
Vyřešení této i v českém stavebnictví známé „kvadratury kruhu“ ocenila hodnotitelská jury prestižní německé ceny Deutscher Bauherrenpreis 2020, která je mezi profesionály uznávána jako nejdůležitější ocenění v oblasti bytové výstavby v Německu. Cenu v kategorii „Další rozvoj čtvrti“ si za vysokou kvalitu a dostupné náklady v bytové výstavbě odneslo bytové družstvo, které v Halle postavilo pět nových vícegeneračních bytových domů „Eigene Scholle II“ (Vlastní kus země).

Nová, živá a dostupná rezidenční výstavba pro více generací

Díky vícegeneračnímu projektu „Eigene Scholle II“ vznikla v Halle v blízkosti školy nová živá rezidenční čtvrť. Pět budov s celkem 57 byty je uspořádáno kolem centrálního sdíleného zeleného prostoru, charakteristického vysokou ekologickou kvalitou. Tři z nich byly postaveny podél linie ulice přesně v duchu zahradního města, zbývající dvě budovy navazuji na vnitřní strukturu sousední jižní zástavby a vytvářejí dva zahradní dvorky. Směrem do ulice interpretuji třípatrové budovy nově a tvůrčím způsobem okolní fasády, využívají cíleně rozmístěná velkoformátová okna s širokými parapety, vhodnými na sezení, která se střídají s okny zapuštěnými hluboko do fasády. Při volbě materiálu kladli architekti důraz na důstojné stárnutí a nadčasovou úpravu. Pomoci různých textur vytvořili proměnlivou hru světla a stínu, která kopíruje měnící se denní i roční období. Na fasádách se střídají nevrstvené omítky s kartáčovanou strukturou, hluboká, hladce omítnutá ostění a zapuštěné, hladké eloxované plochy. Půdorysy jsou otevřené a zároveň kompaktní. Prostřednictvím zvednutých galerií bylo možné optimálně využít i celý objem střechy. Budovy mají díky stylové prosté fasádě a velkoformátovým oknům jednoduchý a současně pestrý design. Fasáda s rýhovanou omítkou a zateplená špičkovým fasádním zateplovacím systémem StoTherm Classic působí zdrženlivé, ale spolu s kvalitním provedením oplocení pozemku oslovuje kolemjdoucí.

 

Designově otevřené místnosti a využití horních pater jako galerijních prostor nabízí rozmanité půdorysy

Ty osloví různé skupiny uživatelů a z dlouhodobého hlediska zajistí pestrou strukturu obyvatel bytových domů. Tomu přispívá I skutečnost, že bytové družstvo i přes důraz na kvalitu architektury a použitých materiálů dokázalo udržet ceny nájemného na přijatelné úrovni. Předností projektu je také přesvědčivý design, využívající sériově prefabrikované komponenty. Dřevěné sedací prvky na schodišti podporují vzájemnou komunikaci obyvatel domu. Zapojení členů družstva do procesu návrhu ocenila ve svém hodnocení i jury letošního ocenění Deutscher Bauherrenpreis. Na porotu také zapůsobilo, jak menší bytové družstvo dokázalo ve vysoké kvalitě realizovat moderní formy bytové výstavby.

Informace o projektu:
Investor:
GWG „Eigene Scholle II", Halle, Německo
Architekt: Enke Wulf architekten, Berlin
Místo: Diesterwegstralse 37, Halle
Kompetence firmy Sto: zateplovací fasádní systém (StoTherm Classic) s omítkou s kartáčovanou texturou
Realizační firma: Steffen Kirchner Maler, Triebes
Fotografie: Christian Gunther, Lipsko a Christian Richters, Berlin

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli