Olympijská vesnice pro Zimní olympiádu mládeže v Innsbrucku

Olympijská vesnice pro Zimní olympiádu mládeže v Innsbrucku

Autor: e.papcunova@sto.com
14. 8. 2019
Zimní olympijské hry mládeže 2012 se konaly v rakouském Innsbrucku v průběhu ledna 2012. Pro ubytování sportovců ze 70 zemí světa byla v severovýchodní části města (Innbruck – Reichenau) vybudována nová olympijská vesnice. Jejích 13 nových šesti až osmipodlažních budov se po skončení olympiády proměnilo na bytový komplex, ve kterém má své zázemí i policejní stanice. Díky promyšlenému přístupu místních architektů a použití špičkových materiálů je to bydlení maximálně komfortní a příjemné.

Olympijská vesnice byla umístěna na pozemcích bývalých kasáren, pojmenovaných po polním maršálovi Erzherzogu Eugenovi, které byly postaveny v letech 1935-1937. Z architektonické soutěže vyšlo na jaře 2009 vítězně konsorcium architektů z Reitter Architekten zt GmbH a Eck & Reiter. Jejich návrh předpokládal výstavbu šesti až osmipodlažních budov, které by příliš nezahustily vymezené území a poskytly dostatek volného prostoru.  Jejich návrh počítal s 13 budovami ve tvaru krychle, každá z cca 30 bytovými jednotkami.

 

Reitter Architekten a Eck & Reiter, kteří byli zodpovědní za celkovou urbanistickou koncepci, nakonec navrhlo sedm z těchto bytových domů, projekt šesti dalších budov převzali architekti z DIN A4 Architektur ZT GmbH. Každá ze tří krychlí tvoří skupinu, která sdílí společné nádvoří. Zvláštní postavení má pouze 13. dům, který se nachází na severovýchodě lokality: v něm sídlí policejní stanice Innsbruck - Reichenau a jsou zde i byty pro seniory. Zarovnání budov v severovýchodní a jihozápadní ose umožňuje optimální využití přirozených světelných podmínek a vyhýbá se bytům v čistě severně orientovaném prostoru. Budovy jsou pootočeny o 45 ° od jihu a eliminují tak výskyt apartmánů se striktně severní orientací. Odstupňování budov od šesti do osmi podlaží navíc snižuje vzájemné stínění. V rozích budov se do krychlových těles zařezávají tepelně izolované kryté terasy. Čtyři trojice budov se soustřeďují kolem nádvoří různých velikostí s odstupňovanými úrovněmi otevřenosti, které snadno od sebe odlišují různé povrchy a textury. V severovýchodní části celého komplexu, kde se nachází policejní stanice, těsně u innsbrucké General-Eccher-Straße, je umístěno vstupní nádvoří.

 

Jádro komplexu tvoří velké centrální nádvoří o půdorysu 60 x 40 m. Pocit středobodu posiluje i koncept zeleného prostoru: ten je orámovaný hustě rostoucími stromy, přičemž samotné centrum je otevřenější a je volně pokryté nízko rostoucími rostlinami. Posezení, malé pavilony a pergoly definují strategicky významná místa. Součástí zázemí je i hřiště a podzemní parkoviště s 509 parkovacími místy.

 

Na fasádách budov dominují francouzská okna a rohové lodžie, umožňující výhled ve dvou směrech. Kromě toho lodžie přirozené rozšiřují interiér a usnadňují cestu slunečním paprskům do bytu. Fasády budov s odstínem slonovinové barvy jsou zatepleny fasádními zateplovacími systémy StoTherm Mineral a StoTherm Vario. Produkty Sto se skvěle uplatnily i v interiéru bytových jednotek, kde jsou použity na stěnách (interiérové barvy) a podlahách (laky).

 

 

Projekt: 

Olympijská vesnice v Innsbrucku, poté bytový komplex

Dokončení:

2012

Architekti:

Reitter Architekten + Eck & Reiter / DIN A4, Innsbruck

Realizace:

Haga Bau- und Putz, Tulfes / Göls Beschichtung, Kufstein

Investor:

Neue Heimat Tirol, Innsbruck

Kompetence Sto:

StoTherm Mineral, StoTherm Vario, vnitřní barvy StoPrim Color, StoColor Plus, StoColor Latex 4000, vodou ředitelný lak StoPox WL 100

Fieldset
Olympijská vesnice v Innsbrucku, poté bytový komplex
Rok dokončení
2012

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Zdařilá rekonstrukce rodinného domu architektů Hany a Radima Horákových v brněnské „Kamence“

Autor: stoadministrator
6. 5. 2021
Manželé – architekti Hana a Radim Horákovi ze studia KAMKAB!NET si v brněnské Kamenné čtvrti přestavěli rodinný dům. „Kamenka“, jak se této zajímavé a v Brně velmi dobře známé čtvrti familiárně říká, vznikla ve dvacátých letech 20. století jako nouzová kolonie na dně uzavřeného lomu. Domy se postupně přestavovaly a vylepšovaly. Dům manželů Horákových, postavený ve 30. letech minulého století, plně odpovídal původní zástavbě – pokojíky byly miniaturní (nejmenší měl šest metrů čtverečních), každý měl jinou výšku podlahy, světlé výšky byly malé (2.15 m). Místnosti byly vlhké a tmavé.

Architekti se rozhodli dům přestavět a současně nenarušit unikátní charakter místa

Snahou navrhované úpravy bylo celou dispozici vyčistit a objekt stavebně oddělit od okolních domů, vybudovat se měly vlastní přípojky technické infrastruktury a navýšit se měla užitná plocha objektu. Zároveň chtěli architekti přinést do interiéru co nejvíce přirozeného světla. Jako nejjednodušší možnost se nabízelo zvednutí celé stavby, což se autorům projektu a současně majitelům domu vzhledem k lokalitě nejevilo jako šťastné řešení. Stavbu chtěli zachovat co nejnižší, proto navrhli zvětšení užitné plochy uskutečnit částečným zastavěním stávajícího dvorku novou jednopodlažní přístavbou.

 

Nová dispozice, větší světlé výšky a více světla v interiéru

V přízemí domu je teď v části pod sedlovou střechou umístěn velký obývací pokoj s jídelním stolem (v této části je prostor zcela otevřen a prosvětlen shora střešními okny) a kuchyňský kout. Odsud lze vejít do malé šatny a po schodišti vystoupat do ložnice, která se vikýřem otevírá ke skále lomu. Z obývacího pokoje jsou navrženy dveře do části s bývalými přístavky, místo kterých je nyní jeden pokoj, sloužící dětem. Pokoj navazuje na malé vnitřní atrium sevřené mezi okolními domy.  V přízemí je také malá lichoběžníková pracovna (reaguje na tvar pozemku), samostatné WC a koupelna, která je uvnitř prosvětlena střešním světlíkem. Atrium osvětluje přes okno i hlavní obytný prostor.

 

Fasádní systém Sto s omítkou pohledově oddělil původní část domu od nové přístavby

Nová přístavba je celá řešena s plochou střechou, stěny jsou sendvičové, kdy pohledové části do exteriéru tvoří vyzdívka z plných pálených cihel z bouracích prací na původním domě. Cihly mají odkazovat na prvotní obyvatele lokality, kteří byli často zaměstnanci nedalekých cihelen, z kterých si stavební materiál nosili. Cihly jsou doplněny o pohledové betony (sokl, atika), které vybíhají do dvora v jednoduchém přestřešení nad venkovním sezením. Ploché střechy jsou pojaté jako zelené extenzivní, nad novou přístavbou jsou doplněné o malou pobytovou terasu.

 

Původní část domu architekti hmotově sjednotili a zjednodušili. Šikmá střecha je pokryta opět plechem, ale nově v antracitové barvě (původní byl červený), která odkazuje na původní použití černých asfaltových pásů jako krytiny u někdejších nouzových domků. Celý původní objem je zateplen minerálním fasádním systémem StoTherm Mineral s kreativní povrchovou úpravou omítkami StoSignature ve vzoru betonu.

Informace o projektu:
Investor: Privátní investor, Brno
Architekt: Ing. arch. Radim Horák, Ing. arch. Hana Horáková, Brno, www.kamkabi.net 
Fotografie: Pavel Barták

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli