Obchodní galerie v Přerově

Obchodní galerie v Přerově

Autor: stoadmin
20. 11. 2018
Nové nákupní centrum v Přerově navrhli architekti z Atelieru 8000 jako jednoduchý "betonový" kvádr, doplněný prvky textilních membrán a pásů vertikálních LED pruhů, zdůrazňujících hlavní vstupy i zaoblené nároží budovy. Díky regulovatelnému nastavení intenzity a barev mohou jednotlivé prvky vytvářet "světelnou vlnu" i měnit barevnou a světelnou atmosféru budovy.

Nová nákupní galerie má neutralizovat urbanistické prostředí Přerova, v němž v současnosti žije kolem 50 000 obyvatel. Budova nabízí smíšené využití, skládající se z množství obchodů, služeb a gastronomických zařízení, které jsou rozmístěny kolem vnitřních pasáží a atrií na celkové ploše více než 12 000 metrů čtverečních. Na střeše nákupního centra se nachází téměř 300 parkovacích míst. Prostorně koncipované plochy pro pěší na hlavní ulici poskytují prostor pro umístění předzahrádek, sezónního prodeje i městského mobiliáře, spolu s prosklenými plochami fasády vytvářejí živou zónu parteru, z části krytou textilními membránovými střechami. Hlavní fasády tvoří speciální třívrstvá omítka, která se svým vzhledem podobá betonu. Hrubozrnná omítka v šedých a antracitových odstínech, která byla použita na hmotě nájezdové rampy v zadní části budovy, naopak svou drsností zřetelně kontrastuje s hladkou hlavní fasádou. Architektonický výraz doplňují vertikální linie na fasádě, akcentující hlavní vstupy, které umožňují dynamickou proměnu objektu v čase. Myšlenka světelného pásu s dynamickou světelnou vlnou vychází z původního návrhu „Světelné brány“ V. Cíglera a M. Motyčky. V pásu dynamicky řazené světelné linie dominují vstupy a zaoblené nároží.

Investor
PRIOR obchodní domy, a.s., Prostějov, CZ

Architekt
Atelier 8000, České Budějovice, CZ

Místo
Čechova, Přerov, CZ

Kompetence firmy Sto
Zateplovací fasádní systém (StoTherm Mineral), vrchní omítka částečně ve vzhledu betonu (StoSignature Concrete). Interiér: reliéfní tapeta (StoTap Infinity), nátěr s metalickým efektem (StoColor Metallic)

Realizační firma
STRABAG a.s. / STABA - SERVIS spol. s r.o. 

Fieldset
Galerie Přerov
Přerov
Autor stavby
Atelier 8000, České Budějovice, CZ

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Zdařilá rekonstrukce rodinného domu architektů Hany a Radima Horákových v brněnské „Kamence“

Autor: stoadministrator
6. 5. 2021
Manželé – architekti Hana a Radim Horákovi ze studia KAMKAB!NET si v brněnské Kamenné čtvrti přestavěli rodinný dům. „Kamenka“, jak se této zajímavé a v Brně velmi dobře známé čtvrti familiárně říká, vznikla ve dvacátých letech 20. století jako nouzová kolonie na dně uzavřeného lomu. Domy se postupně přestavovaly a vylepšovaly. Dům manželů Horákových, postavený ve 30. letech minulého století, plně odpovídal původní zástavbě – pokojíky byly miniaturní (nejmenší měl šest metrů čtverečních), každý měl jinou výšku podlahy, světlé výšky byly malé (2.15 m). Místnosti byly vlhké a tmavé.

Architekti se rozhodli dům přestavět a současně nenarušit unikátní charakter místa

Snahou navrhované úpravy bylo celou dispozici vyčistit a objekt stavebně oddělit od okolních domů, vybudovat se měly vlastní přípojky technické infrastruktury a navýšit se měla užitná plocha objektu. Zároveň chtěli architekti přinést do interiéru co nejvíce přirozeného světla. Jako nejjednodušší možnost se nabízelo zvednutí celé stavby, což se autorům projektu a současně majitelům domu vzhledem k lokalitě nejevilo jako šťastné řešení. Stavbu chtěli zachovat co nejnižší, proto navrhli zvětšení užitné plochy uskutečnit částečným zastavěním stávajícího dvorku novou jednopodlažní přístavbou.

 

Nová dispozice, větší světlé výšky a více světla v interiéru

V přízemí domu je teď v části pod sedlovou střechou umístěn velký obývací pokoj s jídelním stolem (v této části je prostor zcela otevřen a prosvětlen shora střešními okny) a kuchyňský kout. Odsud lze vejít do malé šatny a po schodišti vystoupat do ložnice, která se vikýřem otevírá ke skále lomu. Z obývacího pokoje jsou navrženy dveře do části s bývalými přístavky, místo kterých je nyní jeden pokoj, sloužící dětem. Pokoj navazuje na malé vnitřní atrium sevřené mezi okolními domy.  V přízemí je také malá lichoběžníková pracovna (reaguje na tvar pozemku), samostatné WC a koupelna, která je uvnitř prosvětlena střešním světlíkem. Atrium osvětluje přes okno i hlavní obytný prostor.

 

Fasádní systém Sto s omítkou pohledově oddělil původní část domu od nové přístavby

Nová přístavba je celá řešena s plochou střechou, stěny jsou sendvičové, kdy pohledové části do exteriéru tvoří vyzdívka z plných pálených cihel z bouracích prací na původním domě. Cihly mají odkazovat na prvotní obyvatele lokality, kteří byli často zaměstnanci nedalekých cihelen, z kterých si stavební materiál nosili. Cihly jsou doplněny o pohledové betony (sokl, atika), které vybíhají do dvora v jednoduchém přestřešení nad venkovním sezením. Ploché střechy jsou pojaté jako zelené extenzivní, nad novou přístavbou jsou doplněné o malou pobytovou terasu.

 

Původní část domu architekti hmotově sjednotili a zjednodušili. Šikmá střecha je pokryta opět plechem, ale nově v antracitové barvě (původní byl červený), která odkazuje na původní použití černých asfaltových pásů jako krytiny u někdejších nouzových domků. Celý původní objem je zateplen minerálním fasádním systémem StoTherm Mineral s kreativní povrchovou úpravou omítkami StoSignature ve vzoru betonu.

Informace o projektu:
Investor: Privátní investor, Brno
Architekt: Ing. arch. Radim Horák, Ing. arch. Hana Horáková, Brno, www.kamkabi.net 
Fotografie: Pavel Barták

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli