Obchodní galerie v Přerově

Obchodní galerie v Přerově

Autor: stoadmin
20. 11. 2018
Nové nákupní centrum v Přerově navrhli architekti z Atelieru 8000 jako jednoduchý "betonový" kvádr, doplněný prvky textilních membrán a pásů vertikálních LED pruhů, zdůrazňujících hlavní vstupy i zaoblené nároží budovy. Díky regulovatelnému nastavení intenzity a barev mohou jednotlivé prvky vytvářet "světelnou vlnu" i měnit barevnou a světelnou atmosféru budovy.

Nová nákupní galerie má neutralizovat urbanistické prostředí Přerova, v němž v současnosti žije kolem 50 000 obyvatel. Budova nabízí smíšené využití, skládající se z množství obchodů, služeb a gastronomických zařízení, které jsou rozmístěny kolem vnitřních pasáží a atrií na celkové ploše více než 12 000 metrů čtverečních. Na střeše nákupního centra se nachází téměř 300 parkovacích míst. Prostorně koncipované plochy pro pěší na hlavní ulici poskytují prostor pro umístění předzahrádek, sezónního prodeje i městského mobiliáře, spolu s prosklenými plochami fasády vytvářejí živou zónu parteru, z části krytou textilními membránovými střechami. Hlavní fasády tvoří speciální třívrstvá omítka, která se svým vzhledem podobá betonu. Hrubozrnná omítka v šedých a antracitových odstínech, která byla použita na hmotě nájezdové rampy v zadní části budovy, naopak svou drsností zřetelně kontrastuje s hladkou hlavní fasádou. Architektonický výraz doplňují vertikální linie na fasádě, akcentující hlavní vstupy, které umožňují dynamickou proměnu objektu v čase. Myšlenka světelného pásu s dynamickou světelnou vlnou vychází z původního návrhu „Světelné brány“ V. Cíglera a M. Motyčky. V pásu dynamicky řazené světelné linie dominují vstupy a zaoblené nároží.

Investor
PRIOR obchodní domy, a.s., Prostějov, CZ

Architekt
Atelier 8000, České Budějovice, CZ

Místo
Čechova, Přerov, CZ

Kompetence firmy Sto
Zateplovací fasádní systém (StoTherm Mineral), vrchní omítka částečně ve vzhledu betonu (StoSignature Concrete). Interiér: reliéfní tapeta (StoTap Infinity), nátěr s metalickým efektem (StoColor Metallic)

Realizační firma
STRABAG a.s. / STABA - SERVIS spol. s r.o. 

Fieldset
Galerie Přerov
Přerov
Autor stavby
Atelier 8000, České Budějovice, CZ

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Mezi specifické detaily řadového domu v bratislavské Ľudové štvrti patří špalety oken se StoDeco profily

Autor: stoadministrator
7. 12. 2020
Přestavba rodinného domu v autentické řadové zástavbě, zrealizována podle návrhu ateliéru RB Architects, respektuje původní vizuál, typický pro bratislavskou Ľudovou štvrť. Stavební objem a architektonická kompozice se navenek nezměnily, zvolené barevné a materiálové řešení přibližuje stavbu dobové předloze. Mezi specifické detaily patří špalety oken, řešené pomocí StoDeco profilů

Na kvalitní prostorové, konstrukční a materiálové řešení původní zástavby navázal i návrh přestavby
V bratislavské části Nové Město postavilo tehdejší Všeobecné stavební družstvo během válečných let rozsáhlou obytnou zónu. Unifikované dvoupodlažní řadové domy se navzájem liší pouze drobnými obměnami v dispozici. Původní výstavba se vyznačovala kvalitním prostorovým, konstrukčním, ale také materiálovým řešením. Ucelená tvář sídliště se výrazněji začala měnit v 90. letech, kdy byly mnohé z původních domků přestavěny, nastavěny nebo výraznější upraveny. Některé z důsledků stavební činnosti jsou dnes již nezvratné, navzdory nepříznivým zásahem si však zdejší Ľudová štvrť zachovala původní atmosféru a urbanistické kvality. Autoři z ateliéru RB Architects pod vedením Ing. arch. Reného Baranyaie se snažili najít rovnováhu mezi odkazem původní architektury, používáním přírodních materiálů a dostupnými technickými řešeními. Udržitelnost chápali jako respekt k zděděných hmotnému odkazu. Jimi navržená rekonstrukce řadového domu v autentické zástavbě splňuje tyto atributy a přináší i něco navíc.

 

 

Zvolené barevné a materiálové řešení přibližuje stavbu dobové předloze
Stavební objem a architektonická kompozice se navenek nezměnily, zvolené barevné a materiálové řešení přibližuje stavbu dobové předloze. Architektonické ego zde ustoupilo hodnotám domu. Nový utilitární interiér vyzdvihuje původní architekturu. Skromnost návrhu v objemu přenechala prostor pro aplikování kvalitních přírodních materiálů. Původní genius loci je posílen citlivou úpravou dispozice, novým architektonickým vkladem a obohacen měkkostí hliněných omítek, teplem olejovaného dřeva či vůní konopných izolací. Technické a materiálové řešení volili architekti s ohledem na kvalitu vnitřního prostředí. Prostor pro zajímavý detail si nechali autoři i na exteriéru domu: na špaletách oken nahrazují chybějící oplechování kompozitní desky StoDeco. Plastické prvky StoDeco jsou na domě použity i kolem vchodových dveří.

Plastické prvky StoDeco vracejí starým stavbám jejich původní vzhled, moderním budovám dodávají individuální rysy
Architekt s nimi může při návrhu fasády snadno vytvářet ucelené plochy, výrazové linie nebo ohniska pozornosti. Trojrozměrné prvky StoDeco se výborně hodí i pro šambrány, římsy, oblouky, bosáže a další dekorativní prvky interiéru nebo fasády.
 

Informace o projektu:
Investor:
soukromá osoba
Místo: Ľudová štvrť, Bratislava
Autoři: Ing. arch. René Baranyai, Ing. arch. Peter Kašpar, Ing. arch. Gabriela Rolenčíková, RB architects, Bratislava
Fotografie: Matej Hakár
Realizace: 2018 - 2019
Kompetence Sto: plastické fasádne prvky StoDeco

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli