Kancelářská budova v Østre Havn v Aalborgu se dokonale propojila s okolím revitalizovaného přístavu

Kancelářská budova v Østre Havn v Aalborgu se dokonale propojila s okolím revitalizovaného přístavu

Autor: e.papcunova@sto.com
3. 12. 2019
Ve východní části přístavní čtvrti dánského města Aalborg realizovali architekti z kanceláře Friis og Moltke kompaktní kancelářskou budovu s půdorysem ve tvaru E, která se svými třemi vystupujícími hřebeny otevírá směrem k vodě. Výrazným prvkem je fasáda z pálených cihel a skla, která budovu pevně ukotvila v prostředí přístavu.

Dánský Aalborg prochází významným rozvojem a proměnou

Z přístavního a průmyslového města se v posledních letech mění na město vzdělávání a znalostí. V přístavu Østre Havn například roste nová a pulzující čtvrť Limfjord s bydlením, obchody, vzděláváním a bohatým kulturním životem. Nové funkce a budovy nahrazují bývalé sklady, revitalizací prochází celý vnitřní přístav.

Dynamická koláž z klinkerů na fasádě

V letech 2015-2017 tady byla dokončena šestipodlažní klinkerová stavba, která integruje světlé flexibilně využitelné kanceláře a komerční prostory. Architekti studia Friis og Moltke pracovali s prostorovostí, materialitou, světlem a stínem s cílem vytvořit atraktivní pracovní prostředí s optimálním estetickým výrazem. Samozřejmostí bylo i využití různých energeticky úsporných řešení. Výsledkem jejich přístupu je výrazný komplex s půdorysem ve tvaru písmene E. Směrem na jih do sousední ulice se stavba prezentuje jako kompaktní blok, ale směrem na sever vybíhají tři vystupující křídla, nabízející dokonalý výhled na vodní plochu přístavu. Vzhled stavby charakterizují směrem do přístavu především pásy oken a panoramatické fasády tří vystupujících křídel. Podstatně uzavřeněji působí ostatní části fasády, na nichž se fasetově uspořádané plochy zdiva střídají s kovovým obložením. Silný dojem z designu přitom posiluje volba hnědých klinkerů s hrubým povrchem ve velmi úzkém formátu, kterou zdůrazňuje střídání vertikálně a horizontálně vyzděných úseků. V souhře různých prvků vznikla dynamická koláž různých materiálů, která novostavbu téměř samozřejmě zapojuje do okolí.

Atraktivní výhledy na přístav i novou čtvrť

Nová komerční budova nabízí díky velmi flexibilní hlavní dispozici až 25 samostatných komerčních prostor pro pronájmy, obchody a výstavy. Na šesti podlažích je k dispozici celkem 17 000 m2, ve dvou podzemních podlažích pak dalších 6.000 m2 pro parking a sklady. Komplex budovy zahrnuje i společné foyer, konferenční centrum a stravování pro nájemce. Vzájemné propojená podlaží umožňují vizuální a funkční kontakt se světlem a interiéry. Všechny komerční prostory navíc poskytují atraktivní výhledy směrem na sever jak na přístav, tak na novou čtvrť Limfjord.

 

Investor: A. Enggaard A/S, Svenstrup, DK

Architekt: Friis og Moltke A/S, Aalborg, DK

Místo: Østre Havnegade, Aalborg, DK

Kompetence firmy Sto:

fasádní zateplovací systém (StoTherm Mineral) s klinkerem ve variantě StoBrick

Realizační firma: Carl Nielsen Facadepuds A/S, Kongerslev, DK

Fotografie: Michael Ellehammer

Fieldset
Kancelářská budova v Østre Havn
Østre Havnegade, Aalborg, DK
Autor stavby
Friis og Moltke A/S, Aalborg, DK
Rok dokončení
2017

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Zdařilá rekonstrukce rodinného domu architektů Hany a Radima Horákových v brněnské „Kamence“

Autor: stoadministrator
6. 5. 2021
Manželé – architekti Hana a Radim Horákovi ze studia KAMKAB!NET si v brněnské Kamenné čtvrti přestavěli rodinný dům. „Kamenka“, jak se této zajímavé a v Brně velmi dobře známé čtvrti familiárně říká, vznikla ve dvacátých letech 20. století jako nouzová kolonie na dně uzavřeného lomu. Domy se postupně přestavovaly a vylepšovaly. Dům manželů Horákových, postavený ve 30. letech minulého století, plně odpovídal původní zástavbě – pokojíky byly miniaturní (nejmenší měl šest metrů čtverečních), každý měl jinou výšku podlahy, světlé výšky byly malé (2.15 m). Místnosti byly vlhké a tmavé.

Architekti se rozhodli dům přestavět a současně nenarušit unikátní charakter místa

Snahou navrhované úpravy bylo celou dispozici vyčistit a objekt stavebně oddělit od okolních domů, vybudovat se měly vlastní přípojky technické infrastruktury a navýšit se měla užitná plocha objektu. Zároveň chtěli architekti přinést do interiéru co nejvíce přirozeného světla. Jako nejjednodušší možnost se nabízelo zvednutí celé stavby, což se autorům projektu a současně majitelům domu vzhledem k lokalitě nejevilo jako šťastné řešení. Stavbu chtěli zachovat co nejnižší, proto navrhli zvětšení užitné plochy uskutečnit částečným zastavěním stávajícího dvorku novou jednopodlažní přístavbou.

 

Nová dispozice, větší světlé výšky a více světla v interiéru

V přízemí domu je teď v části pod sedlovou střechou umístěn velký obývací pokoj s jídelním stolem (v této části je prostor zcela otevřen a prosvětlen shora střešními okny) a kuchyňský kout. Odsud lze vejít do malé šatny a po schodišti vystoupat do ložnice, která se vikýřem otevírá ke skále lomu. Z obývacího pokoje jsou navrženy dveře do části s bývalými přístavky, místo kterých je nyní jeden pokoj, sloužící dětem. Pokoj navazuje na malé vnitřní atrium sevřené mezi okolními domy.  V přízemí je také malá lichoběžníková pracovna (reaguje na tvar pozemku), samostatné WC a koupelna, která je uvnitř prosvětlena střešním světlíkem. Atrium osvětluje přes okno i hlavní obytný prostor.

 

Fasádní systém Sto s omítkou pohledově oddělil původní část domu od nové přístavby

Nová přístavba je celá řešena s plochou střechou, stěny jsou sendvičové, kdy pohledové části do exteriéru tvoří vyzdívka z plných pálených cihel z bouracích prací na původním domě. Cihly mají odkazovat na prvotní obyvatele lokality, kteří byli často zaměstnanci nedalekých cihelen, z kterých si stavební materiál nosili. Cihly jsou doplněny o pohledové betony (sokl, atika), které vybíhají do dvora v jednoduchém přestřešení nad venkovním sezením. Ploché střechy jsou pojaté jako zelené extenzivní, nad novou přístavbou jsou doplněné o malou pobytovou terasu.

 

Původní část domu architekti hmotově sjednotili a zjednodušili. Šikmá střecha je pokryta opět plechem, ale nově v antracitové barvě (původní byl červený), která odkazuje na původní použití černých asfaltových pásů jako krytiny u někdejších nouzových domků. Celý původní objem je zateplen minerálním fasádním systémem StoTherm Mineral s kreativní povrchovou úpravou omítkami StoSignature ve vzoru betonu.

Informace o projektu:
Investor: Privátní investor, Brno
Architekt: Ing. arch. Radim Horák, Ing. arch. Hana Horáková, Brno, www.kamkabi.net 
Fotografie: Pavel Barták

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli