Kancelářská budova v Østre Havn v Aalborgu se dokonale propojila s okolím revitalizovaného přístavu

Kancelářská budova v Østre Havn v Aalborgu se dokonale propojila s okolím revitalizovaného přístavu

Autor: e.papcunova@sto.com
3. 12. 2019
Ve východní části přístavní čtvrti dánského města Aalborg realizovali architekti z kanceláře Friis og Moltke kompaktní kancelářskou budovu s půdorysem ve tvaru E, která se svými třemi vystupujícími hřebeny otevírá směrem k vodě. Výrazným prvkem je fasáda z pálených cihel a skla, která budovu pevně ukotvila v prostředí přístavu.

Dánský Aalborg prochází významným rozvojem a proměnou

Z přístavního a průmyslového města se v posledních letech mění na město vzdělávání a znalostí. V přístavu Østre Havn například roste nová a pulzující čtvrť Limfjord s bydlením, obchody, vzděláváním a bohatým kulturním životem. Nové funkce a budovy nahrazují bývalé sklady, revitalizací prochází celý vnitřní přístav.

Dynamická koláž z klinkerů na fasádě

V letech 2015-2017 tady byla dokončena šestipodlažní klinkerová stavba, která integruje světlé flexibilně využitelné kanceláře a komerční prostory. Architekti studia Friis og Moltke pracovali s prostorovostí, materialitou, světlem a stínem s cílem vytvořit atraktivní pracovní prostředí s optimálním estetickým výrazem. Samozřejmostí bylo i využití různých energeticky úsporných řešení. Výsledkem jejich přístupu je výrazný komplex s půdorysem ve tvaru písmene E. Směrem na jih do sousední ulice se stavba prezentuje jako kompaktní blok, ale směrem na sever vybíhají tři vystupující křídla, nabízející dokonalý výhled na vodní plochu přístavu. Vzhled stavby charakterizují směrem do přístavu především pásy oken a panoramatické fasády tří vystupujících křídel. Podstatně uzavřeněji působí ostatní části fasády, na nichž se fasetově uspořádané plochy zdiva střídají s kovovým obložením. Silný dojem z designu přitom posiluje volba hnědých klinkerů s hrubým povrchem ve velmi úzkém formátu, kterou zdůrazňuje střídání vertikálně a horizontálně vyzděných úseků. V souhře různých prvků vznikla dynamická koláž různých materiálů, která novostavbu téměř samozřejmě zapojuje do okolí.

Atraktivní výhledy na přístav i novou čtvrť

Nová komerční budova nabízí díky velmi flexibilní hlavní dispozici až 25 samostatných komerčních prostor pro pronájmy, obchody a výstavy. Na šesti podlažích je k dispozici celkem 17 000 m2, ve dvou podzemních podlažích pak dalších 6.000 m2 pro parking a sklady. Komplex budovy zahrnuje i společné foyer, konferenční centrum a stravování pro nájemce. Vzájemné propojená podlaží umožňují vizuální a funkční kontakt se světlem a interiéry. Všechny komerční prostory navíc poskytují atraktivní výhledy směrem na sever jak na přístav, tak na novou čtvrť Limfjord.

 

Investor: A. Enggaard A/S, Svenstrup, DK

Architekt: Friis og Moltke A/S, Aalborg, DK

Místo: Østre Havnegade, Aalborg, DK

Kompetence firmy Sto:

fasádní zateplovací systém (StoTherm Mineral) s klinkerem ve variantě StoBrick

Realizační firma: Carl Nielsen Facadepuds A/S, Kongerslev, DK

Fotografie: Michael Ellehammer

Fieldset
Kancelářská budova v Østre Havn
Østre Havnegade, Aalborg, DK
Autor stavby
Friis og Moltke A/S, Aalborg, DK
Rok dokončení
2017

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Jasný důvod pro StoTherm Resol: zisk maxima obytného prostoru byl u projektu Sky Towers klíčový

Autor: stoadministrator
24. 9. 2020
Na východě Regensburgu vyrostl na přelomu let 2016-2017 v místě bývalého cukrovaru „obytný prostor s výhledem“. Pohled na střechy města a jeho katedrála jako orientační bod je přímo v zorném poli bytů tohoto komplexu. Investor měl od počátku jasno – kvalitní bydlení pro majitele bytů a zisk maxima obytného prostoru pro něj.

Výstavba čtyř obytných budov Sky Towers v německém Regensburgu s fasádním izolačním systémem StoTherm Resol

Na východě Regensburgu vyrostl na přelomu let 2016-2017 v místě bývalého cukrovaru „obytný prostor s výhledem“. Pohled na střechy města a jeho katedrála jako orientační bod je přímo v zorném poli bytů tohoto komplexu. Investor měl od počátku jasno – kvalitní bydlení pro majitele bytů a zisk maxima obytného prostoru pro něj.

Projekt Sky Towers tvoří čtyři bodové budovy s celkem 128 byty a obytnou plochou 8 700 metrů čtverečních

Obytné jednotky o rozloze přibližně 35 až 400 metrů čtverečních nabízejí výběr bydlení pro investory všech socioekonomických skupin. Bez ohledu na velikost je pro všechny byty společná vysoká kvalita obytných prostor, a to nejen po technické stránce. Lokalita poskytuje dokonalé výhledy a skýtá dostatek otevřeného prostoru, plného zeleně a možností vyžití. Důraz byl vždy kladen i na dostatečný kontakt bytu s okolitou zelení, a to formou teras, balkonů, zahrad a střešních zahrad. U každého bytu je sklepní prostor a parkovací místo v podzemním parkovišti v domě. Dům a byty splňují i velmi vysoké požadavky na zateplení a nízké tepelné ztráty

Extrémně štíhlé vnější stěny, minimální náklady na energii a maximální zisk v prostoru byl u projektu Sky Towers klíčový

Architekti s tímto zadáním pracovali již ve fázi projektu celé konstrukce a zadání se plně přizpůsobila i realizační firma. Spolupráce architektů, fasádníků a technických zástupců Sto však přinesla ovoce a díky aplikaci systému StoTherm Resol se cíle investora v termínu podařilo naplnit. Přestože aplikace tenkého a velmi účinného fasádního systému trvala o něco déle: časově náročnější byly práce při řezání izolačních desek na požadovanou velikost a na potřebné ukotvení, nutné bylo nechat vše dobře proschnout a vyztužit. Izolační desky zateplovacího systému StoTherm Resol však přinesly i výhody. Jsou nehořlavé, při zahřátí se netaví a fasádní firma tak nepotřebovala žádné dodatečné požární pásy. Tenké desky se ukázaly navíc jako ideální pro použití v balkónových výklencích. Finální povrch fasády tvoří 2 mm zrnitá silikonově pryskyřičná omítka StoSilco K, kterou často fasádní firma používá jako povrchovou úpravu pro StoTherm Resol. Alternativou je organická finální omítka Stolit se dvěma nátěry buď StoColor Silco G nebo StoColor Dryonic. Obě tyto kombinace umožňují dosáhnout nejvyšší možné úrovně ochrany před předčasným napadnutím řasami nebo houbami.

Zúčastněte se bezplatného online semináře a získejte 3D vzorky StoTherm Resol zdarma

Stačí 15 minut vašeho času, dobu a termín si určíte vy. K odbornému semináři pro projektanty a architekty se můžete pohodlně přihlásit na www.sto.cz/fasady.

Informace o projektu Sky Towers
Investor: Immobilien Zentrum Gesellschaft mbH, Regensburg, Německo
Architekt: PURE GRUPPE Architektengesellschaft GmbH, Regensburg
Realizace: Kurt Glöckler GmbH, Oberthulba
Kompetence Sto:

  • fasádní systém StoTherm Resol
  • silikonově pryskyřičná omítka StoSilco K
Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli