Blok ledu, který sklouzl z okolních hor

Blok ledu, který sklouzl z okolních hor

Autor: stoadmin
29. 10. 2018
Malé norské město Førde čerpá své přednosti ze své interakce s okolními horami, viditelnými z celého městečka, a z největšího ledovce na evropské pevnině Jostedalsbreen, který leží v těsné blízkosti města. Z výrazné krajiny v okolí čerpá pro svůj architektonický výraz i nové muzeum města Sogn & Fjordane Kunstmuseum: muzeum vypadá jako křišťálově čistý blok ledu, který do Førde sklouzl z okolních hor.

Krystalická forma vychází z asymetrického půdorysného řešení a z proměnlivých substitucí materiálu fasády. Ta je pokrytá bílým sklem se sítí šikmých linií, které připomínají lomové linie v ledu. Tato síť také definuje nepravidelné okenní otvory. Večer jsou tyto linky osvětleny, takže muzeum připomíná jiskřivý blok uprostřed městské tmy.

Uvnitř jsou pro návštěvníky muzea připraveny čtyři podlaží výstavního prostoru, na vrcholu je pak pro ně připravena možnost vychutnat si panoramatický výhled na hory ze střešní terasy. Otevřená terasa může fungovat i jako výstavní prostor nebo jeviště.

 

Název objektu: Art museum „Sogn & Fjordane“ Forde (Norway)

Dokončeno: 2012

Architekti: CF Moller AS, Anne Mari Michelsen, Oslo

Realizace: Asen & Ovrelid AS, Finn Ove Oen, Forde

Investor: Forde Kommune, Forde

Kompetence Sto: předsazený provětrávaný fasádní systém StoVentec Glass, akustický systém StoSilent 

Fotografie: Jiri Havran, Oslo

Fieldset
Art museum "Sogn & Fjordane" Forde (Norway)
Førde
Autor stavby
CF Moller AS, Anne Mari Michelsen, Oslo
Rok dokončení
2012

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Zdařilá rekonstrukce rodinného domu architektů Hany a Radima Horákových v brněnské „Kamence“

Autor: stoadministrator
6. 5. 2021
Manželé – architekti Hana a Radim Horákovi ze studia KAMKAB!NET si v brněnské Kamenné čtvrti přestavěli rodinný dům. „Kamenka“, jak se této zajímavé a v Brně velmi dobře známé čtvrti familiárně říká, vznikla ve dvacátých letech 20. století jako nouzová kolonie na dně uzavřeného lomu. Domy se postupně přestavovaly a vylepšovaly. Dům manželů Horákových, postavený ve 30. letech minulého století, plně odpovídal původní zástavbě – pokojíky byly miniaturní (nejmenší měl šest metrů čtverečních), každý měl jinou výšku podlahy, světlé výšky byly malé (2.15 m). Místnosti byly vlhké a tmavé.

Architekti se rozhodli dům přestavět a současně nenarušit unikátní charakter místa

Snahou navrhované úpravy bylo celou dispozici vyčistit a objekt stavebně oddělit od okolních domů, vybudovat se měly vlastní přípojky technické infrastruktury a navýšit se měla užitná plocha objektu. Zároveň chtěli architekti přinést do interiéru co nejvíce přirozeného světla. Jako nejjednodušší možnost se nabízelo zvednutí celé stavby, což se autorům projektu a současně majitelům domu vzhledem k lokalitě nejevilo jako šťastné řešení. Stavbu chtěli zachovat co nejnižší, proto navrhli zvětšení užitné plochy uskutečnit částečným zastavěním stávajícího dvorku novou jednopodlažní přístavbou.

 

Nová dispozice, větší světlé výšky a více světla v interiéru

V přízemí domu je teď v části pod sedlovou střechou umístěn velký obývací pokoj s jídelním stolem (v této části je prostor zcela otevřen a prosvětlen shora střešními okny) a kuchyňský kout. Odsud lze vejít do malé šatny a po schodišti vystoupat do ložnice, která se vikýřem otevírá ke skále lomu. Z obývacího pokoje jsou navrženy dveře do části s bývalými přístavky, místo kterých je nyní jeden pokoj, sloužící dětem. Pokoj navazuje na malé vnitřní atrium sevřené mezi okolními domy.  V přízemí je také malá lichoběžníková pracovna (reaguje na tvar pozemku), samostatné WC a koupelna, která je uvnitř prosvětlena střešním světlíkem. Atrium osvětluje přes okno i hlavní obytný prostor.

 

Fasádní systém Sto s omítkou pohledově oddělil původní část domu od nové přístavby

Nová přístavba je celá řešena s plochou střechou, stěny jsou sendvičové, kdy pohledové části do exteriéru tvoří vyzdívka z plných pálených cihel z bouracích prací na původním domě. Cihly mají odkazovat na prvotní obyvatele lokality, kteří byli často zaměstnanci nedalekých cihelen, z kterých si stavební materiál nosili. Cihly jsou doplněny o pohledové betony (sokl, atika), které vybíhají do dvora v jednoduchém přestřešení nad venkovním sezením. Ploché střechy jsou pojaté jako zelené extenzivní, nad novou přístavbou jsou doplněné o malou pobytovou terasu.

 

Původní část domu architekti hmotově sjednotili a zjednodušili. Šikmá střecha je pokryta opět plechem, ale nově v antracitové barvě (původní byl červený), která odkazuje na původní použití černých asfaltových pásů jako krytiny u někdejších nouzových domků. Celý původní objem je zateplen minerálním fasádním systémem StoTherm Mineral s kreativní povrchovou úpravou omítkami StoSignature ve vzoru betonu.

Informace o projektu:
Investor: Privátní investor, Brno
Architekt: Ing. arch. Radim Horák, Ing. arch. Hana Horáková, Brno, www.kamkabi.net 
Fotografie: Pavel Barták

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli