Blok ledu, který sklouzl z okolních hor

Blok ledu, který sklouzl z okolních hor

Autor: stoadmin
29. 10. 2018
Malé norské město Førde čerpá své přednosti ze své interakce s okolními horami, viditelnými z celého městečka, a z největšího ledovce na evropské pevnině Jostedalsbreen, který leží v těsné blízkosti města. Z výrazné krajiny v okolí čerpá pro svůj architektonický výraz i nové muzeum města Sogn & Fjordane Kunstmuseum: muzeum vypadá jako křišťálově čistý blok ledu, který do Førde sklouzl z okolních hor.

Krystalická forma vychází z asymetrického půdorysného řešení a z proměnlivých substitucí materiálu fasády. Ta je pokrytá bílým sklem se sítí šikmých linií, které připomínají lomové linie v ledu. Tato síť také definuje nepravidelné okenní otvory. Večer jsou tyto linky osvětleny, takže muzeum připomíná jiskřivý blok uprostřed městské tmy.

Uvnitř jsou pro návštěvníky muzea připraveny čtyři podlaží výstavního prostoru, na vrcholu je pak pro ně připravena možnost vychutnat si panoramatický výhled na hory ze střešní terasy. Otevřená terasa může fungovat i jako výstavní prostor nebo jeviště.

 

Název objektu: Art museum „Sogn & Fjordane“ Forde (Norway)

Dokončeno: 2012

Architekti: CF Moller AS, Anne Mari Michelsen, Oslo

Realizace: Asen & Ovrelid AS, Finn Ove Oen, Forde

Investor: Forde Kommune, Forde

Kompetence Sto: předsazený provětrávaný fasádní systém StoVentec Glass, akustický systém StoSilent 

Fotografie: Jiri Havran, Oslo

Fieldset
Art museum "Sogn & Fjordane" Forde (Norway)
Førde
Autor stavby
CF Moller AS, Anne Mari Michelsen, Oslo
Rok dokončení
2012

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Hotel „Zur Noll“ Jena: plastická fasáda propojuje okna zvlněnými závěsy

Autor: e.papcunova@sto.com
17. 3. 2020
Tvůrčí idea byla díky odvaze klienta, instinktu architektky a plastickým fasádním prvkům implementována velmi přesně. Veselý, živý vzhled velké fasádní plochy v kombinaci s masivní protipožární ochranou? Pro architektku Sabine Walther to nepředstavovalo žádný rozpor. V ulice Unterlauengasse v proslulém univerzitním městě Jena vytvořila novou fasádu, která i přes řadu náročných požadavků vyzařuje svou vlastní zvláštní estetiku. Celou budovu zdobí oblé hrany a vlnité fasádní prvky.

Hostinec s restauraci „Zur Noll“, který tady existoval od roku 1864, spojoval restauraci a ubytovací služby. V roce 2016 bylo rozhodnuto o rozšíření kapacity hotelu o novou budovu. Architektka z Jeny Sabine Walther byla pověřena návrhem nové budovy, která by přidala ke stávajícím 22 hotelovým pokojům dalších 23 nových.

 

Pět výzev pro architektku

Před architektkou Sabine Walther stálo na začátku projektu pět hlavních výzev. Musela integrovat architekturu novostavby do historického starého města Jeny a zapracovat požadavky na protipožární zeď na jižní straně fasády, nutné bylo zajistit i přístup hasičským vozům na nádvoří hotelu. Oříškem byla také velká plocha fasády, u níž bylo potřeba navzdory velké délce fasády vytvořit jedinečný designový jazyk.

 

Jena Facade Award je i oceněním spolupráce autora s městským architektem

Oblast na okraji historického města se vyznačuje původními domy někdejších měšťanů a řemeslníků. Poradní komise pro architekturu, urbanismus a památkovou péči města Jena proto ovlivnila plánování hned od začátku. Nová rohová budova měla být dobře integrována do stávajícího souboru památek a měla odpovídat celkovému charakteru čtvrti. Před architektkou stály i další překážky, které bylo potřeba překonat: založení nové čtyřpodlažní budovy bylo obtížné, protože podklad tvořil říční štěrk. Průchod musel navíc otevřít nádvoří hasičským vozům a jižní fasáda musela splňovat požadavky na protipožární zeď. Díky odvaze klienta a instinktu architektky se podařilo projít těsným korzetem předpisů, požadavků a potřeb a vytvořit architekturu, která propojuje minulost se současností. Provozovatelku hotelu Michaelu Jahn, která jako klientka díky projektu zdvojnásobila svou ubytovací kapacitu, potěšila také skutečnost, že její nová budova získala i díky úspěšné spolupráci s městským architektem Matthiasem Lermem ocenění Jena Facade Award.
 

Architektura Nové objektivity ve spojení s možnostmi fasádních plastických prvků StoDeco

„Vlnky vzešly z nápadu vzít okenní záclony jako vstupní tvar a spojit je s okenními pásy.“ říká Sabine Walther k možnostem, které moderní stavební materiály nabízejí. „Záclonové vlnky“ byly vytvořené z nehořlavého minerálního materiálu Verolith® podle vzoru, který architektka navrhla. Takto vzniklé plastické fasádní prvky StoDeco pak už jen stačilo upevnit na povrch tepelně izolačního fasádního systému StoTherm Classic a natřít fasádní barvou.
 

Své přednosti prokázal na novostavbě i odvětrávaný fasádní systém StoVentec R, který je instalován na stropním podhledu průjezdu do nádvoří. Jednak vyřešil povrchovou nerovnost podhledu (40 cm), jednak umožnil architektce propojit fasádní omítku s omítkou na stropním podhledu.

 

 

Vyžádejte si zdarma vzorky StoDeco prvků z Verolithu

Lepší jednou vidět než stokrát slyšet – zaregistruje se na www.sto.cz/fasady a my vám zdarma pošleme ukázku StoDeco prvků z minerálního granulátu Verolith.

Informace o projektu

Objekt: Novostavba budovy hotelu „Zur Noll“, Jena, Německo
Místo: Unterlauengasse 2, Jena
Architekti: Sabine Walther, Jena
Kompetence firmy Sto:

fasádní zateplovací systém StoTherm Classic® a StoTherm Classic® S1

masivní minerální fasádní prvky StoDeco

předsazený odvětrávaný fasádní systém s omítkou StoVentec R
Realizace: Neubauer Maler und Fußboden GmbH, Bad Berka

Fotografie: Christian Günther, Lipsko

Fieldset
Novostavba budovy hotelu „Zur Noll“, Jena, Německo
Unterlauengasse 2, Jena
Autor stavby
Sabine Walther, Jena

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli