Atraktivní tvář obchodního centra Coal Drops Yard v londýnské čtvrti Kings Cross formují i fasádní omítky StoSignature

Atraktivní tvář obchodního centra Coal Drops Yard v londýnské čtvrti Kings Cross formují i fasádní omítky StoSignature

Autor: stoadmin
24. 4. 2019
Coal Drops Yard neboli „Dvůr uhelných skladů“ je považován za hlavní nákupní čtvrť v londýnské části Kings Cross. V roce 2018 tady dle návrhu architektů z Thomas Heatherwick's studio vzniklo nové obchodní centrum Coal Drops Yard, jehož základem byly dva uhelné sklady z devatenáctého století. Projekt vdechl nový život dvěma viktoriánským budovám a představuje nádhernou ukázku propojení staré a nové architektury. Metalické povrchy podhledů střech dvou sousedních budov zde vznikly díky texturám a efektům kreativních omítek StoSignature.

Z nákladního depa je dnes moderní obchodní centrum

Londýnské viktoriánské objekty z cihel a slitiny sloužily původně jako nakládací depo, do kterého přiváželi železnicí ze severní Anglie až osm milionů tun uhlí ročně. Původně zde stála jedna budova, postavená v roce 1851, ale ta po čase nestačila, depo se tak rozšířilo o další blok. A právě tyto dvě budovy využil architekt Thomas Heatherwick a jeho tým pro přestavbu na moderní multifunkční prostor s desítkami obchodů, designových butiků, barů a restaurací. Nad čím asi návštěvník nepřestane žasnout, je střecha obchodního centra, které místní říkají „kiss“, tedy polibek. A skutečně – střechy protilehlých budov se setkávají jako rty uprostřed centra a vytváří dokonalý prostor pro setkání.

 

Podhledy střech připomínají díky omítkám StoSignature éru uhlí

Když sedíte pod „líbajícími se střechami“ a s úmyslem podívat se zblízka na „polibek“ obou střech otočíte hlavu vzhůru, upoutá vás kovový lesk platinové omítky. Ten je ze 100 % dílem fasádních omítek, textur a nátěrů StoSignature. Podhledy obou dotýkajících se střech tvoří textura StoSignature Standard K, tvořená organickou vrchní omítkou se škrábanou strukturou Stolit K 2.0. Hrubá fasádní omítka je potažená platinovým metalizujícím nátěrem na bázi čistého akrylátu StoColor Metallic. Tento nátěr umožňuje vytvořit kovový efekt na povrchu a je vhodný na četné podklady v interiéru a exteriéru jako lazurující a krycí vrstva. U podhledu střech obchodního centra Coal Drops Yard dává povrchu atraktivní metalický lesk a dokonale dokresluje propojení staré a nové architektury, kterou je toto nové obchodní centrum ve světě architektury a obchodu proslulé.

 

Objednejte si bezplatné vzorky StoSignature

První krok k omítkám StoSignature je jednoduchý - na stránkách www.sto.cz/fasady vyplňte registrační formulář a společnost Sto vám bezplatně zašle vzorky vybraných povrchů StoSignature. Na vlastní oči se přesvědčíte, že s tímto systémem kreativních omítek je možné téměř vše.

 

Objekt:

Obchodní centrum Coal Drops Yard, Londýn

 

Realizace:

2018

 

Architekti:

Heatherwick Studio, Londýn

 

Investor:

King’s Cross Central Limited Partnership

 

Kompetence Sto:

textura StoSignature Standard K (organická vrchní omítka se škrábanou strukturou Stolit K 2.0) s metalickým nátěrem StoColor Metallic

 

Fotografie:

Hufton + Crow London

Fieldset
Obchodní centrum Coal Drops Yard,
Londýn
Autor stavby
Heatherwick Studio, Londýn
Rok dokončení
2018

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Zdařilá rekonstrukce rodinného domu architektů Hany a Radima Horákových v brněnské „Kamence“

Autor: stoadministrator
6. 5. 2021
Manželé – architekti Hana a Radim Horákovi ze studia KAMKAB!NET si v brněnské Kamenné čtvrti přestavěli rodinný dům. „Kamenka“, jak se této zajímavé a v Brně velmi dobře známé čtvrti familiárně říká, vznikla ve dvacátých letech 20. století jako nouzová kolonie na dně uzavřeného lomu. Domy se postupně přestavovaly a vylepšovaly. Dům manželů Horákových, postavený ve 30. letech minulého století, plně odpovídal původní zástavbě – pokojíky byly miniaturní (nejmenší měl šest metrů čtverečních), každý měl jinou výšku podlahy, světlé výšky byly malé (2.15 m). Místnosti byly vlhké a tmavé.

Architekti se rozhodli dům přestavět a současně nenarušit unikátní charakter místa

Snahou navrhované úpravy bylo celou dispozici vyčistit a objekt stavebně oddělit od okolních domů, vybudovat se měly vlastní přípojky technické infrastruktury a navýšit se měla užitná plocha objektu. Zároveň chtěli architekti přinést do interiéru co nejvíce přirozeného světla. Jako nejjednodušší možnost se nabízelo zvednutí celé stavby, což se autorům projektu a současně majitelům domu vzhledem k lokalitě nejevilo jako šťastné řešení. Stavbu chtěli zachovat co nejnižší, proto navrhli zvětšení užitné plochy uskutečnit částečným zastavěním stávajícího dvorku novou jednopodlažní přístavbou.

 

Nová dispozice, větší světlé výšky a více světla v interiéru

V přízemí domu je teď v části pod sedlovou střechou umístěn velký obývací pokoj s jídelním stolem (v této části je prostor zcela otevřen a prosvětlen shora střešními okny) a kuchyňský kout. Odsud lze vejít do malé šatny a po schodišti vystoupat do ložnice, která se vikýřem otevírá ke skále lomu. Z obývacího pokoje jsou navrženy dveře do části s bývalými přístavky, místo kterých je nyní jeden pokoj, sloužící dětem. Pokoj navazuje na malé vnitřní atrium sevřené mezi okolními domy.  V přízemí je také malá lichoběžníková pracovna (reaguje na tvar pozemku), samostatné WC a koupelna, která je uvnitř prosvětlena střešním světlíkem. Atrium osvětluje přes okno i hlavní obytný prostor.

 

Fasádní systém Sto s omítkou pohledově oddělil původní část domu od nové přístavby

Nová přístavba je celá řešena s plochou střechou, stěny jsou sendvičové, kdy pohledové části do exteriéru tvoří vyzdívka z plných pálených cihel z bouracích prací na původním domě. Cihly mají odkazovat na prvotní obyvatele lokality, kteří byli často zaměstnanci nedalekých cihelen, z kterých si stavební materiál nosili. Cihly jsou doplněny o pohledové betony (sokl, atika), které vybíhají do dvora v jednoduchém přestřešení nad venkovním sezením. Ploché střechy jsou pojaté jako zelené extenzivní, nad novou přístavbou jsou doplněné o malou pobytovou terasu.

 

Původní část domu architekti hmotově sjednotili a zjednodušili. Šikmá střecha je pokryta opět plechem, ale nově v antracitové barvě (původní byl červený), která odkazuje na původní použití černých asfaltových pásů jako krytiny u někdejších nouzových domků. Celý původní objem je zateplen minerálním fasádním systémem StoTherm Mineral s kreativní povrchovou úpravou omítkami StoSignature ve vzoru betonu.

Informace o projektu:
Investor: Privátní investor, Brno
Architekt: Ing. arch. Radim Horák, Ing. arch. Hana Horáková, Brno, www.kamkabi.net 
Fotografie: Pavel Barták

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli