Atraktivní tvář obchodního centra Coal Drops Yard v londýnské čtvrti Kings Cross formují i fasádní omítky StoSignature

Atraktivní tvář obchodního centra Coal Drops Yard v londýnské čtvrti Kings Cross formují i fasádní omítky StoSignature

Autor: stoadmin
24. 4. 2019
Coal Drops Yard neboli „Dvůr uhelných skladů“ je považován za hlavní nákupní čtvrť v londýnské části Kings Cross. V roce 2018 tady dle návrhu architektů z Thomas Heatherwick's studio vzniklo nové obchodní centrum Coal Drops Yard, jehož základem byly dva uhelné sklady z devatenáctého století. Projekt vdechl nový život dvěma viktoriánským budovám a představuje nádhernou ukázku propojení staré a nové architektury. Metalické povrchy podhledů střech dvou sousedních budov zde vznikly díky texturám a efektům kreativních omítek StoSignature.

Z nákladního depa je dnes moderní obchodní centrum

Londýnské viktoriánské objekty z cihel a slitiny sloužily původně jako nakládací depo, do kterého přiváželi železnicí ze severní Anglie až osm milionů tun uhlí ročně. Původně zde stála jedna budova, postavená v roce 1851, ale ta po čase nestačila, depo se tak rozšířilo o další blok. A právě tyto dvě budovy využil architekt Thomas Heatherwick a jeho tým pro přestavbu na moderní multifunkční prostor s desítkami obchodů, designových butiků, barů a restaurací. Nad čím asi návštěvník nepřestane žasnout, je střecha obchodního centra, které místní říkají „kiss“, tedy polibek. A skutečně – střechy protilehlých budov se setkávají jako rty uprostřed centra a vytváří dokonalý prostor pro setkání.

 

Podhledy střech připomínají díky omítkám StoSignature éru uhlí

Když sedíte pod „líbajícími se střechami“ a s úmyslem podívat se zblízka na „polibek“ obou střech otočíte hlavu vzhůru, upoutá vás kovový lesk platinové omítky. Ten je ze 100 % dílem fasádních omítek, textur a nátěrů StoSignature. Podhledy obou dotýkajících se střech tvoří textura StoSignature Standard K, tvořená organickou vrchní omítkou se škrábanou strukturou Stolit K 2.0. Hrubá fasádní omítka je potažená platinovým metalizujícím nátěrem na bázi čistého akrylátu StoColor Metallic. Tento nátěr umožňuje vytvořit kovový efekt na povrchu a je vhodný na četné podklady v interiéru a exteriéru jako lazurující a krycí vrstva. U podhledu střech obchodního centra Coal Drops Yard dává povrchu atraktivní metalický lesk a dokonale dokresluje propojení staré a nové architektury, kterou je toto nové obchodní centrum ve světě architektury a obchodu proslulé.

 

Objednejte si bezplatné vzorky StoSignature

První krok k omítkám StoSignature je jednoduchý - na stránkách www.sto.cz/fasady vyplňte registrační formulář a společnost Sto vám bezplatně zašle vzorky vybraných povrchů StoSignature. Na vlastní oči se přesvědčíte, že s tímto systémem kreativních omítek je možné téměř vše.

 

Objekt:

Obchodní centrum Coal Drops Yard, Londýn

 

Realizace:

2018

 

Architekti:

Heatherwick Studio, Londýn

 

Investor:

King’s Cross Central Limited Partnership

 

Kompetence Sto:

textura StoSignature Standard K (organická vrchní omítka se škrábanou strukturou Stolit K 2.0) s metalickým nátěrem StoColor Metallic

 

Fotografie:

Hufton + Crow London

Fieldset
Obchodní centrum Coal Drops Yard,
Londýn
Autor stavby
Heatherwick Studio, Londýn
Rok dokončení
2018

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Hotel „Zur Noll“ Jena: plastická fasáda propojuje okna zvlněnými závěsy

Autor: e.papcunova@sto.com
17. 3. 2020
Tvůrčí idea byla díky odvaze klienta, instinktu architektky a plastickým fasádním prvkům implementována velmi přesně. Veselý, živý vzhled velké fasádní plochy v kombinaci s masivní protipožární ochranou? Pro architektku Sabine Walther to nepředstavovalo žádný rozpor. V ulice Unterlauengasse v proslulém univerzitním městě Jena vytvořila novou fasádu, která i přes řadu náročných požadavků vyzařuje svou vlastní zvláštní estetiku. Celou budovu zdobí oblé hrany a vlnité fasádní prvky.

Hostinec s restauraci „Zur Noll“, který tady existoval od roku 1864, spojoval restauraci a ubytovací služby. V roce 2016 bylo rozhodnuto o rozšíření kapacity hotelu o novou budovu. Architektka z Jeny Sabine Walther byla pověřena návrhem nové budovy, která by přidala ke stávajícím 22 hotelovým pokojům dalších 23 nových.

 

Pět výzev pro architektku

Před architektkou Sabine Walther stálo na začátku projektu pět hlavních výzev. Musela integrovat architekturu novostavby do historického starého města Jeny a zapracovat požadavky na protipožární zeď na jižní straně fasády, nutné bylo zajistit i přístup hasičským vozům na nádvoří hotelu. Oříškem byla také velká plocha fasády, u níž bylo potřeba navzdory velké délce fasády vytvořit jedinečný designový jazyk.

 

Jena Facade Award je i oceněním spolupráce autora s městským architektem

Oblast na okraji historického města se vyznačuje původními domy někdejších měšťanů a řemeslníků. Poradní komise pro architekturu, urbanismus a památkovou péči města Jena proto ovlivnila plánování hned od začátku. Nová rohová budova měla být dobře integrována do stávajícího souboru památek a měla odpovídat celkovému charakteru čtvrti. Před architektkou stály i další překážky, které bylo potřeba překonat: založení nové čtyřpodlažní budovy bylo obtížné, protože podklad tvořil říční štěrk. Průchod musel navíc otevřít nádvoří hasičským vozům a jižní fasáda musela splňovat požadavky na protipožární zeď. Díky odvaze klienta a instinktu architektky se podařilo projít těsným korzetem předpisů, požadavků a potřeb a vytvořit architekturu, která propojuje minulost se současností. Provozovatelku hotelu Michaelu Jahn, která jako klientka díky projektu zdvojnásobila svou ubytovací kapacitu, potěšila také skutečnost, že její nová budova získala i díky úspěšné spolupráci s městským architektem Matthiasem Lermem ocenění Jena Facade Award.
 

Architektura Nové objektivity ve spojení s možnostmi fasádních plastických prvků StoDeco

„Vlnky vzešly z nápadu vzít okenní záclony jako vstupní tvar a spojit je s okenními pásy.“ říká Sabine Walther k možnostem, které moderní stavební materiály nabízejí. „Záclonové vlnky“ byly vytvořené z nehořlavého minerálního materiálu Verolith® podle vzoru, který architektka navrhla. Takto vzniklé plastické fasádní prvky StoDeco pak už jen stačilo upevnit na povrch tepelně izolačního fasádního systému StoTherm Classic a natřít fasádní barvou.
 

Své přednosti prokázal na novostavbě i odvětrávaný fasádní systém StoVentec R, který je instalován na stropním podhledu průjezdu do nádvoří. Jednak vyřešil povrchovou nerovnost podhledu (40 cm), jednak umožnil architektce propojit fasádní omítku s omítkou na stropním podhledu.

 

 

Vyžádejte si zdarma vzorky StoDeco prvků z Verolithu

Lepší jednou vidět než stokrát slyšet – zaregistruje se na www.sto.cz/fasady a my vám zdarma pošleme ukázku StoDeco prvků z minerálního granulátu Verolith.

Informace o projektu

Objekt: Novostavba budovy hotelu „Zur Noll“, Jena, Německo
Místo: Unterlauengasse 2, Jena
Architekti: Sabine Walther, Jena
Kompetence firmy Sto:

fasádní zateplovací systém StoTherm Classic® a StoTherm Classic® S1

masivní minerální fasádní prvky StoDeco

předsazený odvětrávaný fasádní systém s omítkou StoVentec R
Realizace: Neubauer Maler und Fußboden GmbH, Bad Berka

Fotografie: Christian Günther, Lipsko

Fieldset
Novostavba budovy hotelu „Zur Noll“, Jena, Německo
Unterlauengasse 2, Jena
Autor stavby
Sabine Walther, Jena

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli