Zdařilá rekonstrukce rodinného domu architektů Hany a Radima Horákových v brněnské „Kamence“

Zdařilá rekonstrukce rodinného domu architektů Hany a Radima Horákových v brněnské „Kamence“

Autor: stoadministrator
6. 5. 2021
Manželé – architekti Hana a Radim Horákovi ze studia KAMKAB!NET si v brněnské Kamenné čtvrti přestavěli rodinný dům. „Kamenka“, jak se této zajímavé a v Brně velmi dobře známé čtvrti familiárně říká, vznikla ve dvacátých letech 20. století jako nouzová kolonie na dně uzavřeného lomu. Domy se postupně přestavovaly a vylepšovaly. Dům manželů Horákových, postavený ve 30. letech minulého století, plně odpovídal původní zástavbě – pokojíky byly miniaturní (nejmenší měl šest metrů čtverečních), každý měl jinou výšku podlahy, světlé výšky byly malé (2.15 m). Místnosti byly vlhké a tmavé.

Architekti se rozhodli dům přestavět a současně nenarušit unikátní charakter místa

Snahou navrhované úpravy bylo celou dispozici vyčistit a objekt stavebně oddělit od okolních domů, vybudovat se měly vlastní přípojky technické infrastruktury a navýšit se měla užitná plocha objektu. Zároveň chtěli architekti přinést do interiéru co nejvíce přirozeného světla. Jako nejjednodušší možnost se nabízelo zvednutí celé stavby, což se autorům projektu a současně majitelům domu vzhledem k lokalitě nejevilo jako šťastné řešení. Stavbu chtěli zachovat co nejnižší, proto navrhli zvětšení užitné plochy uskutečnit částečným zastavěním stávajícího dvorku novou jednopodlažní přístavbou.

 

Nová dispozice, větší světlé výšky a více světla v interiéru

V přízemí domu je teď v části pod sedlovou střechou umístěn velký obývací pokoj s jídelním stolem (v této části je prostor zcela otevřen a prosvětlen shora střešními okny) a kuchyňský kout. Odsud lze vejít do malé šatny a po schodišti vystoupat do ložnice, která se vikýřem otevírá ke skále lomu. Z obývacího pokoje jsou navrženy dveře do části s bývalými přístavky, místo kterých je nyní jeden pokoj, sloužící dětem. Pokoj navazuje na malé vnitřní atrium sevřené mezi okolními domy.  V přízemí je také malá lichoběžníková pracovna (reaguje na tvar pozemku), samostatné WC a koupelna, která je uvnitř prosvětlena střešním světlíkem. Atrium osvětluje přes okno i hlavní obytný prostor.

 

Fasádní systém Sto s omítkou pohledově oddělil původní část domu od nové přístavby

Nová přístavba je celá řešena s plochou střechou, stěny jsou sendvičové, kdy pohledové části do exteriéru tvoří vyzdívka z plných pálených cihel z bouracích prací na původním domě. Cihly mají odkazovat na prvotní obyvatele lokality, kteří byli často zaměstnanci nedalekých cihelen, z kterých si stavební materiál nosili. Cihly jsou doplněny o pohledové betony (sokl, atika), které vybíhají do dvora v jednoduchém přestřešení nad venkovním sezením. Ploché střechy jsou pojaté jako zelené extenzivní, nad novou přístavbou jsou doplněné o malou pobytovou terasu.

 

Původní část domu architekti hmotově sjednotili a zjednodušili. Šikmá střecha je pokryta opět plechem, ale nově v antracitové barvě (původní byl červený), která odkazuje na původní použití černých asfaltových pásů jako krytiny u někdejších nouzových domků. Celý původní objem je zateplen minerálním fasádním systémem StoTherm Mineral s kreativní povrchovou úpravou omítkami StoSignature ve vzoru betonu.

Informace o projektu:
Investor: Privátní investor, Brno
Architekt: Ing. arch. Radim Horák, Ing. arch. Hana Horáková, Brno, www.kamkabi.net 
Fotografie: Pavel Barták

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Metličkovaná fasáda na sídle společnosti PDP v Nitranských Sučanech

Autor: stoadministrator
31. 5. 2021
Jednoduchou a funkční administrativní budovu na venkově navrhli architekti Martin Vanko a Ľubomír Fuňa z bratislavského ateliéru FVA. Podle jejich slov bylo hlavním požadavkem stavebníka postavit budovu s trvanlivou konstrukcí a s příjemným, ale zároveň současným vzhledem. O tom, že se jejich dílo podařilo, svědčí i Cena veřejnosti, kterou objekt získal v rámci slovenské celostátní soutěže Stavba roku 2017. Na vzhledu fasády objektu se výrazně podílela organická hrubozrnná modelační omítka Stolit Effect, která byla upravena metličkovaním do kreativní textury StoSignature Linear.

Komfortní zázemí pro práci a současně důstojná reprezentace investora

Společnost PDP působí v regionu dlouhou dobu jako ověřená stavební společnost a nové sídlo společnosti proto mělo plnit kromě komfortního místa pro práci a setkání i důstojnou reprezentační funkci. Objekt se nachází v centrální části obce Nitrianske Sučany v okrese Prievidza. Stavba vznikla na místě bývalého obecního úřadu a požární zbrojnice, je dvoupodlažní a svým osazením v centrální části obce doplňuje urbánní strukturu. Navzdory své administrativní funkci svým osazením a proporcemi zapadá do stávající struktury rodinných domů. Vstupy do objektu jsou vytvořeny zapuštěním části hmoty objektu.

 

Na prvním nadzemním podlaží je dispozice rozdělena středovou komunikací, spojující dva vstupy do budovy. Ta rozděluje na obou patrech prostory kanceláří od jejich dalšího vybavení. První nadzemní podlaží zahrnuje kromě kanceláří pro vedení i jednací sál. Druhé podlaží je obsazeno kancelářemi personálu spolu s jejich skladovým a hygienickým zázemím.

 

Kreativní omítka s texturou StoSignature Linear dokonale splnila požadavky investora – dobře ladí s okolím a dodává domu elegantní vzhled a vlastní identitu

Uliční fasádě dominuje dvanáct stejně vysokých oken s jedním šikmým ostěním z jihovýchodní strany. Díky této úpravě se dostává do interiéru více světla. Na fasádu byla použita organická hrubozrnná modelační omítka Stolit Effect, která svým strukturovaným vzhledem, realizovaným metodou metličkování, mění svůj odstín a vizualitu v závislosti na slunečních poměrech. Jejím podkladem je standardní zateplovací systém Sto.

Informace o projektu:
Investor: PDP s.r.o.
Místo: Nitrianske Sučany, Slovensko
Architekti: Ľubomír Fuňa, Martin Vanko, FVA, s.r.o., www.fva.sk
​Fotografie: Tomáš Manina
Kompetence Sto:

 

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli