Zateplené fasády bytových viladomů na bratislavském Vtáčniku splňují ty nejvyšší standardy

Zateplené fasády bytových viladomů na bratislavském Vtáčniku splňují ty nejvyšší standardy

Autor: e.papcunova@sto.com
30. 9. 2019
Viladomy rezidenčního projektu Roličky se nacházejí na kopci nad Bratislavou, v lokalitě Vtáčnik, která byla dlouho vysazena vinicemi. Exteriér projektu, navržený architektonickým ateliérem Cakov & Partners, splňuje ty nejvyšší architektonické a urbanistické standardy. K vysoké úrovni designu a komfortu přispívají i bezúdržbové fasády, obložené přírodním obkladem z pravé keramiky, a zateplené fasádním systémem StoTherm Vario.

Kopcovitá část Bratislavy mezi Vinohrady a Račou patří k nejvíce měnícím se částem slovenské metropole

Dvojice nadstandardních projektů Roličky a Eleven je dílem téhož developera a téže architektonické kanceláře - společnost Mivo Real oslovila ke spolupráci renomovanou kancelář Cakov & Partners. Roličky tvoří mohutnější komplex devíti viladomů s 27 byty nad Novou Kolibou, Eleven je menší soubor jedenácti rodinných domů v řadové zástavbě severovýchodně od Nové Koliby a vedení vysokého napětí.

 

Oba projekty patří v dané lokalitě za nejluxusnější

Zatímco u bytů v Roličkách připadá vždy jeden byt na podlaží, domy v rodinných domech Eleven mají světlou výšku až tři metry. Architektonický standard je na vysoké úrovni a svým výrazem přesahuje okolní realizace - nejen z hlediska míry soukromí, ale i prostorového standardu a úrovně vybavení. Řadové rodinné domy projektu Eleven jsou od roku 2018 dokončeny, výstavba Roliček končí letos.

 

Vysoký technický standard bytů i viladomů

Všechny byty v devíti viladomech jsou orientovány na jihovýchod a poskytují luxusní prostor, promyšlený do posledních detailů. Světelnost a vzdušnost celého obytného prostoru dokonale doplňují velké celoskleněné okna s izolačním trojsklem, vsazené do prvotřídních hliníkových rámů. Exteriéru rezidence dominuje ojedinělá bezúdržbová fasáda z přírodních keramických cihliček. Na terasách a balkonech najde nový majitel masivní dřevo a ten nejkvalitnější beton.

 

Fasáda je zateplená kontaktním zateplovacím systémem StoTherm Vario, který se díky dobrému poměru kvalita / cena v posledních letech v široké míře uplatňuje při zateplení rodinných a bytových domů. O jeho oblibě svědčí i to, že je to v současnosti nejprodávanější kontaktní zateplovací systém firmy Sto. Jeho předností je i skutečnost, že nabízí nejširší kombinaci povrchových úprav v rámci všech systémů Sto. Originální vzhled fasády lze dosáhnout například vhodnými keramickými obklady, deskami z přírodního kamene nebo různými dekorativními prvky. Možnosti a přednosti toho zateplovacího systému dokonale využili architekti z ateliéru Cakov & Partners.

Fieldset
Rezidenční projekt Roličky, 9 bytovýCH viladomů
Bratislava
Autor stavby
Cakov & Partners - Ing. arch. Kalin Cakov, Ing. arch. Metodiy Moneva, Ing. arch. Ján Obušek
Rok dokončení
2017 - 2019

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Zdařilá rekonstrukce rodinného domu architektů Hany a Radima Horákových v brněnské „Kamence“

Autor: stoadministrator
6. 5. 2021
Manželé – architekti Hana a Radim Horákovi ze studia KAMKAB!NET si v brněnské Kamenné čtvrti přestavěli rodinný dům. „Kamenka“, jak se této zajímavé a v Brně velmi dobře známé čtvrti familiárně říká, vznikla ve dvacátých letech 20. století jako nouzová kolonie na dně uzavřeného lomu. Domy se postupně přestavovaly a vylepšovaly. Dům manželů Horákových, postavený ve 30. letech minulého století, plně odpovídal původní zástavbě – pokojíky byly miniaturní (nejmenší měl šest metrů čtverečních), každý měl jinou výšku podlahy, světlé výšky byly malé (2.15 m). Místnosti byly vlhké a tmavé.

Architekti se rozhodli dům přestavět a současně nenarušit unikátní charakter místa

Snahou navrhované úpravy bylo celou dispozici vyčistit a objekt stavebně oddělit od okolních domů, vybudovat se měly vlastní přípojky technické infrastruktury a navýšit se měla užitná plocha objektu. Zároveň chtěli architekti přinést do interiéru co nejvíce přirozeného světla. Jako nejjednodušší možnost se nabízelo zvednutí celé stavby, což se autorům projektu a současně majitelům domu vzhledem k lokalitě nejevilo jako šťastné řešení. Stavbu chtěli zachovat co nejnižší, proto navrhli zvětšení užitné plochy uskutečnit částečným zastavěním stávajícího dvorku novou jednopodlažní přístavbou.

 

Nová dispozice, větší světlé výšky a více světla v interiéru

V přízemí domu je teď v části pod sedlovou střechou umístěn velký obývací pokoj s jídelním stolem (v této části je prostor zcela otevřen a prosvětlen shora střešními okny) a kuchyňský kout. Odsud lze vejít do malé šatny a po schodišti vystoupat do ložnice, která se vikýřem otevírá ke skále lomu. Z obývacího pokoje jsou navrženy dveře do části s bývalými přístavky, místo kterých je nyní jeden pokoj, sloužící dětem. Pokoj navazuje na malé vnitřní atrium sevřené mezi okolními domy.  V přízemí je také malá lichoběžníková pracovna (reaguje na tvar pozemku), samostatné WC a koupelna, která je uvnitř prosvětlena střešním světlíkem. Atrium osvětluje přes okno i hlavní obytný prostor.

 

Fasádní systém Sto s omítkou pohledově oddělil původní část domu od nové přístavby

Nová přístavba je celá řešena s plochou střechou, stěny jsou sendvičové, kdy pohledové části do exteriéru tvoří vyzdívka z plných pálených cihel z bouracích prací na původním domě. Cihly mají odkazovat na prvotní obyvatele lokality, kteří byli často zaměstnanci nedalekých cihelen, z kterých si stavební materiál nosili. Cihly jsou doplněny o pohledové betony (sokl, atika), které vybíhají do dvora v jednoduchém přestřešení nad venkovním sezením. Ploché střechy jsou pojaté jako zelené extenzivní, nad novou přístavbou jsou doplněné o malou pobytovou terasu.

 

Původní část domu architekti hmotově sjednotili a zjednodušili. Šikmá střecha je pokryta opět plechem, ale nově v antracitové barvě (původní byl červený), která odkazuje na původní použití černých asfaltových pásů jako krytiny u někdejších nouzových domků. Celý původní objem je zateplen minerálním fasádním systémem StoTherm Mineral s kreativní povrchovou úpravou omítkami StoSignature ve vzoru betonu.

Informace o projektu:
Investor: Privátní investor, Brno
Architekt: Ing. arch. Radim Horák, Ing. arch. Hana Horáková, Brno, www.kamkabi.net 
Fotografie: Pavel Barták

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli