Základní škola v Gujan-Mestrasu

Základní škola v Gujan-Mestrasu

Autor: admin
17. 10. 2018
Zvenku uzavřená, uvnitř průchozí: žáci základní školy se ze všech tří staveb snadno dostanou ven na školní dvůr.

V malé obci u Arcachonského zálivu tvoři škola a školka jakési vzdělávací mini-centrum. Obě nesou jméno Julese Ferryho, který zavedl ve Francii v roce 1880 povinnou bezplatnou školní docházku. Celý architektonický návrh je založen na principu ochrany a oddělení – s překvapivě logickým a harmonickým výsledkem.

I přes poměrně velkoryse pojatý stavební program neměla nová budova základní školy v žádném případě působit dojmem, že byla do svého okolí vtěsnána násilně. Kancelář WIA Architectes proto posunula cely objekt na okraj parcely nepravidelného tvaru, takže plynule navazuje na sousední budovy školky. Nově vzniklá jídelna funkčně propojuje obě od sebe odvrácené stavební jednotky. Nové fasády tvoří pokračování vertikálního dřevěného obloženi původní budovy školky – tenké lamely, které tvoří vnější slupku školy, jsou ovšem výrazně elegantnější a novostavba tak vypadá mimo jiné i díky bílé omítce horního poschodí vysloveně svěže. Přestože škola působí navenek spíše uzavřeným dojmem, uvnitř je prostor zcela průchozí. Děti se prakticky odkudkoli rychle a bezproblémově dostanou, kam potřebuji.

V žádné části budovy nechybí kontakt s venkovním světem: ať již jsou to velká francouzská okna nebo otevřené prostory, patřící k učebně výtvarné výchovy. Také místo pro odkládání jízdních kol a zastřešenou halu pro přestávky chrání lamelová fasáda pouze směrem ven. Školní a mimoškolní aktivity se sice odehrávají pod jednou střechou, avšak zároveň jsou od sebe jasně odděleny. Počítačová místnost a víceúčelové prostory, mimo jiné s veřejně využitelnou multifunkční halou, jsou umístěny v zalomené části s vlastním přístupem zvenku.

Investor

Communaute d’Agglomeration du Bassin d’Arcachon Sud (COBAS), Arcachon, FR

Kompetence firmy Sto

zateplovací fasádní systém (StoTherm Vario), fasádní omítka s technologií lotosového efektu (StoLotusan)

Realizační firma

M.R. Enduits, Pugnac, FR

Fotografie

Manuel Panaget, Le Mesnil-le-Roi, FR

Fieldset
Allee des Pivoines, Gujan-Mestras, FR
Autor stavby
WIA Architectes, Latresne, FR

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Zdařilá rekonstrukce rodinného domu architektů Hany a Radima Horákových v brněnské „Kamence“

Autor: stoadministrator
6. 5. 2021
Manželé – architekti Hana a Radim Horákovi ze studia KAMKAB!NET si v brněnské Kamenné čtvrti přestavěli rodinný dům. „Kamenka“, jak se této zajímavé a v Brně velmi dobře známé čtvrti familiárně říká, vznikla ve dvacátých letech 20. století jako nouzová kolonie na dně uzavřeného lomu. Domy se postupně přestavovaly a vylepšovaly. Dům manželů Horákových, postavený ve 30. letech minulého století, plně odpovídal původní zástavbě – pokojíky byly miniaturní (nejmenší měl šest metrů čtverečních), každý měl jinou výšku podlahy, světlé výšky byly malé (2.15 m). Místnosti byly vlhké a tmavé.

Architekti se rozhodli dům přestavět a současně nenarušit unikátní charakter místa

Snahou navrhované úpravy bylo celou dispozici vyčistit a objekt stavebně oddělit od okolních domů, vybudovat se měly vlastní přípojky technické infrastruktury a navýšit se měla užitná plocha objektu. Zároveň chtěli architekti přinést do interiéru co nejvíce přirozeného světla. Jako nejjednodušší možnost se nabízelo zvednutí celé stavby, což se autorům projektu a současně majitelům domu vzhledem k lokalitě nejevilo jako šťastné řešení. Stavbu chtěli zachovat co nejnižší, proto navrhli zvětšení užitné plochy uskutečnit částečným zastavěním stávajícího dvorku novou jednopodlažní přístavbou.

 

Nová dispozice, větší světlé výšky a více světla v interiéru

V přízemí domu je teď v části pod sedlovou střechou umístěn velký obývací pokoj s jídelním stolem (v této části je prostor zcela otevřen a prosvětlen shora střešními okny) a kuchyňský kout. Odsud lze vejít do malé šatny a po schodišti vystoupat do ložnice, která se vikýřem otevírá ke skále lomu. Z obývacího pokoje jsou navrženy dveře do části s bývalými přístavky, místo kterých je nyní jeden pokoj, sloužící dětem. Pokoj navazuje na malé vnitřní atrium sevřené mezi okolními domy.  V přízemí je také malá lichoběžníková pracovna (reaguje na tvar pozemku), samostatné WC a koupelna, která je uvnitř prosvětlena střešním světlíkem. Atrium osvětluje přes okno i hlavní obytný prostor.

 

Fasádní systém Sto s omítkou pohledově oddělil původní část domu od nové přístavby

Nová přístavba je celá řešena s plochou střechou, stěny jsou sendvičové, kdy pohledové části do exteriéru tvoří vyzdívka z plných pálených cihel z bouracích prací na původním domě. Cihly mají odkazovat na prvotní obyvatele lokality, kteří byli často zaměstnanci nedalekých cihelen, z kterých si stavební materiál nosili. Cihly jsou doplněny o pohledové betony (sokl, atika), které vybíhají do dvora v jednoduchém přestřešení nad venkovním sezením. Ploché střechy jsou pojaté jako zelené extenzivní, nad novou přístavbou jsou doplněné o malou pobytovou terasu.

 

Původní část domu architekti hmotově sjednotili a zjednodušili. Šikmá střecha je pokryta opět plechem, ale nově v antracitové barvě (původní byl červený), která odkazuje na původní použití černých asfaltových pásů jako krytiny u někdejších nouzových domků. Celý původní objem je zateplen minerálním fasádním systémem StoTherm Mineral s kreativní povrchovou úpravou omítkami StoSignature ve vzoru betonu.

Informace o projektu:
Investor: Privátní investor, Brno
Architekt: Ing. arch. Radim Horák, Ing. arch. Hana Horáková, Brno, www.kamkabi.net 
Fotografie: Pavel Barták

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli