Žádný trik: díky „slim“ fasádě lze získat víc čtverečních metrů v interiéru

Žádný trik: díky „slim“ fasádě lze získat víc čtverečních metrů v interiéru

Autor: stoadministrator
5. 8. 2020
Dnes už neplatí ustálená stavební praxe "čím hrubší izolační materiál, tím lepší izolační výkon". Naopak Platí jednoduchá rovnice: čím dražší podlahová plocha, tím je cennější každý centimetr, který lze získat fasádním systémem.

Tenká, a přitom účinná izolace systému StoTherm Resol nabízí investorům prostor navíc

Se zateplovacím systémem StoTherm Resol s izolací na bázi desek z fenolické pěny získá investor stejný tepelně izolační efekt, jako při použití běžných izolačních materiálů. Avšak s mnohem nižší tloušťkou potřebné izolace, a to až do výšky 22,5 m.

Použití tenkých izolačních desek umožní získat dodatečný interiérový prostor a tím i dodatečný zisk.
Použití tenkých izolačních desek umožní získat dodatečný interiérový prostor a tím i dodatečný zisk.

Větší plocha pro balkony a lodžie

Při dodatečném zateplení stávajících objektů ocení jejich obyvatelé malou tloušťku zateplovacího systému především na lodžiích a balkonech, kde se hraje o každý centimetr. Pokud je třeba zateplit obvodovou stěnu s izolantem z minerální vlny o tloušťce 180 mm, při použití systému StoTherm Resol bude stačit pouze poloviční tloušťka. Zvětší se tím nejen použitelný prostor balkónu či lodžie, ale současně dojde k dostatečné tepelné izolaci kritických míst.

Zateplení ostení balkonu se StoTherm Resol
Při dodatečném zateplení stávajících objektů obyvatelé ocení malou tloušťku zateplovacího systému především na lodžiích a balkonech, kde se hraje o každý centimetr.

Až do výšky 22,5 m nejsou potřeba dodatečné požární pásy

Z požárního hlediska je systém StoTherm Resol možné používat bez nutnosti instalace dodatečných požárních pásů až do požární výšky 22,5 m. Izolační desky o tloušťce 100 mm přitom dokáží plně nahradit téměř 200 mm standardního polystyrenu. Tato tenká izolační vrstva nám umožní navýšit plochu a získat prostor navíc.

Skladba zateplovacího systému StoTherm resol
Skladba zateplovacího systému StoTherm resol

Hlavní argumenty pro izolační systém StoTherm Resol

Nízký součinitel tepelné vodivosti (již od λD = 0,020 W / m*K) přináší nejúčinnější izolaci konstrukce a využití izolační desky s tenčí tloušťkou. Při návrhu svého projektu tak máte možnost realizovat subtilní architektonické prvky a efektivně řešit viditelné i skryté detaily skladby stavebních konstrukcí. Díky menší tloušťce izolačního materiálu výrazně narůstá ekonomická efektivita stavby a zvětšuje se užitná plocha interiéru. Tenká izolace současně zajistí i více světla v místnosti. Systém StoTherm Resol je ohleduplný k životnímu prostředí i při výrobě, která probíhá v souladu s moderními environmentálními trendy. Systém je vhodný pro projekty ekologického bydlení a ekologických staveb.

Zúčastněte se bezplatného online semináře a získejte 3D vzorky StoTherm Resol zdarma

Stačí 15 minut vašeho času, dobu a termín si určíte vy. K odbornému semináři pro projektanty a architekty se můžete pohodlně přihlásit na www.sto.cz/fasady.

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Zdařilá rekonstrukce rodinného domu architektů Hany a Radima Horákových v brněnské „Kamence“

Autor: stoadministrator
6. 5. 2021
Manželé – architekti Hana a Radim Horákovi ze studia KAMKAB!NET si v brněnské Kamenné čtvrti přestavěli rodinný dům. „Kamenka“, jak se této zajímavé a v Brně velmi dobře známé čtvrti familiárně říká, vznikla ve dvacátých letech 20. století jako nouzová kolonie na dně uzavřeného lomu. Domy se postupně přestavovaly a vylepšovaly. Dům manželů Horákových, postavený ve 30. letech minulého století, plně odpovídal původní zástavbě – pokojíky byly miniaturní (nejmenší měl šest metrů čtverečních), každý měl jinou výšku podlahy, světlé výšky byly malé (2.15 m). Místnosti byly vlhké a tmavé.

Architekti se rozhodli dům přestavět a současně nenarušit unikátní charakter místa

Snahou navrhované úpravy bylo celou dispozici vyčistit a objekt stavebně oddělit od okolních domů, vybudovat se měly vlastní přípojky technické infrastruktury a navýšit se měla užitná plocha objektu. Zároveň chtěli architekti přinést do interiéru co nejvíce přirozeného světla. Jako nejjednodušší možnost se nabízelo zvednutí celé stavby, což se autorům projektu a současně majitelům domu vzhledem k lokalitě nejevilo jako šťastné řešení. Stavbu chtěli zachovat co nejnižší, proto navrhli zvětšení užitné plochy uskutečnit částečným zastavěním stávajícího dvorku novou jednopodlažní přístavbou.

 

Nová dispozice, větší světlé výšky a více světla v interiéru

V přízemí domu je teď v části pod sedlovou střechou umístěn velký obývací pokoj s jídelním stolem (v této části je prostor zcela otevřen a prosvětlen shora střešními okny) a kuchyňský kout. Odsud lze vejít do malé šatny a po schodišti vystoupat do ložnice, která se vikýřem otevírá ke skále lomu. Z obývacího pokoje jsou navrženy dveře do části s bývalými přístavky, místo kterých je nyní jeden pokoj, sloužící dětem. Pokoj navazuje na malé vnitřní atrium sevřené mezi okolními domy.  V přízemí je také malá lichoběžníková pracovna (reaguje na tvar pozemku), samostatné WC a koupelna, která je uvnitř prosvětlena střešním světlíkem. Atrium osvětluje přes okno i hlavní obytný prostor.

 

Fasádní systém Sto s omítkou pohledově oddělil původní část domu od nové přístavby

Nová přístavba je celá řešena s plochou střechou, stěny jsou sendvičové, kdy pohledové části do exteriéru tvoří vyzdívka z plných pálených cihel z bouracích prací na původním domě. Cihly mají odkazovat na prvotní obyvatele lokality, kteří byli často zaměstnanci nedalekých cihelen, z kterých si stavební materiál nosili. Cihly jsou doplněny o pohledové betony (sokl, atika), které vybíhají do dvora v jednoduchém přestřešení nad venkovním sezením. Ploché střechy jsou pojaté jako zelené extenzivní, nad novou přístavbou jsou doplněné o malou pobytovou terasu.

 

Původní část domu architekti hmotově sjednotili a zjednodušili. Šikmá střecha je pokryta opět plechem, ale nově v antracitové barvě (původní byl červený), která odkazuje na původní použití černých asfaltových pásů jako krytiny u někdejších nouzových domků. Celý původní objem je zateplen minerálním fasádním systémem StoTherm Mineral s kreativní povrchovou úpravou omítkami StoSignature ve vzoru betonu.

Informace o projektu:
Investor: Privátní investor, Brno
Architekt: Ing. arch. Radim Horák, Ing. arch. Hana Horáková, Brno, www.kamkabi.net 
Fotografie: Pavel Barták

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli