Vzrušující dialog a dokonalá harmonie mezi krajinou a architekturou

Vzrušující dialog a dokonalá harmonie mezi krajinou a architekturou

Autor: stoadministrator
28. 1. 2021
Na pobřeží Egejského moře, v přístavním městě Cesme v západní části Turecka vyrostl v roce 2018 hotel Folkart Hills Hotel and Residences, který kromě skvělé lokality láká i svojí architekturou a nejmodernějšími technologiemi. Fasáda hotelu je realizována s předsazeným zateplovacím systémem StoVentec R s povrchovou omítkovou úpravou. Design objektu ocenila i jury German Design Award 2021.

Prestižní ocenění pro tým tureckých architektů

Od svého založení v roce 1953 je jedním z hlavních úkolů Německé rady pro design sledovat, analyzovat a hodnotit mezinárodní vývoj v designu. Německá rada pro design každoročně také organizuje a uděluje jedno z nejuznávanějších světových ocenění za design: Německou cenu za design. Vítězové jsou vždy příkladem, jak vysokou komerční a kulturní hodnotu přináší vynikající design. Jedním z vítězů German Design Award 2021 je i hotel Folkart Hills, který navrhlo istanbulské studio DILEKCI Architects (DDA). Jeho zakladatelem je architekt Durmus Dilekci, který kromě řady dalších projektů pro veřejnou a privátní sféru navrhl i Mi’costa Hotel and Residences, nominovaný Tureckem na evropskou cenu Mies Van Der Rohe 2015.

 

Design, který je inspirován přirozenou topografií mírných kopců v okolí přístavu v Cesme, dokonale zapadá do okolní krajiny

Bílé balustrády graficky sledují topografii a vytvářejí nádherný pohled na celý hotelový komplex. Atraktivní design vytváří vzrušující dialog a současně dokonalou harmonii mezi krajinou a architekturou. Investor chtěl od počátku projekt se silným symbolickým nábojem, který měl odrážet velký důraz na inovace. Všechny pokoje a apartmány měly mít ničím nerušený výhled na moře. Architekti navrhli objekt, který kromě společenského a sportovního zázemí tvoří 40 pokojů, 18 apartmánů a 12 speciálních jednotek. Součástí komplexu je spojení lázní a krytého bazénu, protože hotel leží v oblasti bohaté na termální prameny. Promyšlené a dokonale naplánované je i propojení interiéru hotelu s jeho okolím. Hostům nabízí bezpočet překvapivých výhledů a pocit úzkého propojení interiérů s mořem a jeho smyslovými projevy.

 

Umístění a orientace hotelu ovlivnily i řešení fasády hotelu

Region Çeşme je jednou z nejvýznamnějších tureckých turistických oblastí, a jejím centrem je přístavní město Cesme. Potenciál hotelu byl tedy veliký. Výzvou bylo umístění hotelového komplexu v západní části zálivu, přímo naproti přístavu a historické části města, umístěnými na východní straně zálivu. Pohled na historické centrum města byl výhodou, výhled na přístav s jeřáby a velkými loděmi by ovšem pro hosty nebyl příliš atraktivní. Proto se architekti rozhodli orientovat výhled na moře směrem na sever a severozápad. Z této strany je však fasáda vystavena enormní povětrnostní zátěži. Vysoká odolnost předsazeného provětrávaného fasádního systému StoVentec R byla proto jedním z důvodů pro jeho instalaci na fasádě hotelu.

 

Fasádní systém StoVentec R přinesl investorům i hostům další výhody

Předsazený bezesparý zateplovací systém StoVentec R s povrchovou omítkovou úpravou jim nabídl kromě mechanické pevnosti a odolnosti také ochranu proti vlhkosti a hluku, v letním měsících dělá hostům radost jeho vysoká tepelná ochrana. Systém bylo možné aplikovat i na nerovné povrchy a daly se s ním vytvářet zakřivené či šikmé plochy, které jsou pro hotel Folkart Hills zcela zásadní a charakteristické. Minimální tepelné mosty přineslo i spojení tohoto fasádní systému s nosnou konstrukcí z nerezové oceli a hliníku. Architekti z DILEKCI Architects zateplovací systém StoVentec R dokonale znají, a v plné míře tak využili obrovské množství jeho tvůrčích možností. Díky omítkám a nátěrům Sto je navíc povrch hotelové fasády chráněn před nečistotami, řasami a plísněmi a odolává také mechanickému zatížení a trhlinám.

 

Seznamte s možnostmi odvětrávaných fasád StoVentec

Jedna ze základních potřeb architektů - vyjádřit své nápady i prostřednictvím pláště budovy - vyvolává rostoucí poptávku po zakřivených homogenních plochách, někdy hladkých, někdy s texturou. To pak vede k podstatně vyšším nárokům na nosnou konstrukci, povrchy a jejich zpracování. V této oblasti je významným pomocníkem tvůrců předsazený odvětrávaný systém StoVentec.

Informace o projektu:
Objekt:
Hotelový komplex Folkart Hills, Cesme, Izmir, Turecko
Investor: Folkart Construction
Architekti: Durmus Dilekci, DILEKCI Architects (DDA), Istanbul, Turecko
Realizace: Lamda Group, Izmir
Fotografie: Yercekim architectural photos
Doba výstavby: 2018
Kompetence Sto: předsazený bezesparý zateplovací systém StoVentec R s povrchovou omítkovou úpravou

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Silná místní komunita a práce architektů vdechly nový život někdejší sladovně v dánském Ebeltoftu

Autor: stoadministrator
24. 11. 2021
Opravena a rozšířená historická sladovna září červenou barvou nad starým dánským přístavním městem Ebeltoft, ležícím na břehu Baltského moře. Kancelář Praksis Arkitekter přistoupila k práci s velkou úctou k původní stavební substanci a vytvořila nové sociální centrum s charakterem campusu. Areál je příkladem zdařilé post-industriální architektury.

V historickém centru městečka Ebeltoftu se nachází charakteristická červená sladovna Maltfabrikken z roku 1861, dominanta města a významný závod, kde se až do roku 1998 vyráběl slad. 140 let trvající průmyslová cesta však na konci 20. století skončila a továrně dlouhá léta hrozila demolice. Silná místní komunita se spojila, aby zachovala a znovu promyslela budoucnost tradiční průmyslové budovy. Z iniciativy nadšenců se rozběhl proces vytváření místa pro umění, kulturu a podnikání – a i díky jejich nasazení byl projekt úspěšně dokončen v roce 2020. Za znovuzrozením objektu je také velký zájem a podpora nadací, podnikatelské komunity a soukromých místních přispěvatelů, jakož i silné partnerství se zastupitelstvem města Syddjurs, do jehož působnosti Ebeltoft patří.

 

Dnes je to lidová továrna – poháněná komunitami, nadšenci a vášní s touhou být semeništěm tvůrčího rozvoje lidí i společnosti

Maltfabrikken je místem setkávání, prostorem k dýchání, magickou směsicí kreativity. Zároveň je místem s mnoha uživatelsky orientovanými zařízeními, ale i sítí, dynamem a zprostředkovatelem aktivit a akcí. Mezi jeho nová zařízení patří kulturní dům, knihovna, muzeum, kulturní prostředí pro mládež, rezidence umělců, workshopy, klastr kreativního průmyslu, minipivovar a mnoho dalšího.

 

Architektonická proměna se vyznačuje zejména pečlivou renovací respektující původní stavbu

Syrovost a neotesanost se zde setkává s novou a jasnou estetikou. Zároveň byly zachovány charakteristické historické hodnoty továrny. Vzniká tak homogenní a sjednocující hmota budovy, která se otevírá do okolních dvorů a vítá každého. Ve snaze dostat do budov co nejvíce aktivit, má uvnitř projekt tak trochu charakter „guláše“: tady je muzeum, knihovna a archiv, tady minipivovar a restaurace, tady designový obchod, prostory a místnosti k pronájmu pro rodinné oslavy. Jsou zde podnikatelské kanceláře a malé levné pronájmy pro začínající firmy a designéry a nakonec, aby toho nebylo málo, je zde i řada malých rezidenčních staveb pro takzvaný "umělecký pobyt", který podporuje Dánská nadace umění. A pak samozřejmě povinné kluziště a vyhlídková plošina na vrcholu komína. Je toho hodně pod jednou střechou a na většině míst by to bylo příliš, ale tady to funguje, protože celý komplex budov už má v sobě ten správný nádech něčeho samorostlého a pučícího. A co víc, Praksis Architects se tady podařilo udržet rovnováhu, a to jak odhalením starého, tak přidáním nového s vynikajícím smyslem pro obojí. Prostřednictvím omezené, ale výrazné palety barev a materiálů v exteriéru, kterým dominují černé sokly a červená omítka na fasádách, spojili architekti staré a nové do jednoho celku. Tvůrcům projektu se touto zdařilou přestavbou podařilo velmi dobře přeměnit industriální relikt na křižovatku společenského setkávání.

Informace o projektu

 

Investor: Maltfabrikken, Ebeltoft, DK

Architekt: Praksis Arkitekter, Svendborg, DK

Místo: Maltvej 8, 8400 Ebeltoft, DK

Kompetence firmy Sto:

  • zateplovací fasádní systém (StoTherm Mineral),
  • fasádní barva odrážející tepelné záření (StoColor X-black)

Realizační firma: Rasmus Jakobsen, Aarhus, DK

Foto: Michael Ellehammer, Frederiksberg, DK

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli