Villa Cosmopolitan Bratislava poutá netradičním konceptem bydlení a originální granulátovou omítkou

Villa Cosmopolitan Bratislava poutá netradičním konceptem bydlení a originální granulátovou omítkou

Autor: stoadmin
24. 4. 2019
Liščí údolí v městské části Bratislava - Karlova Ves není přírodní útvar, ale velmi dlouhá (cca 2 700 m) ulice. Právě v tomto zeleném biokoridoru vyrostl v letech 2012 – 2014 podle projektu bratislavského studia architektury, interiéru a designu cakov + partners šestipodlažní bytový dům, který spolu se sousedním polyfunkčním dvoupodlažním objektem nabízí netradiční bydlení pro různé věkové a sociální skupiny. Osm bytů je mezonetových s rozlohou od 74 do 120 m2, dalších šest bytů střední velikosti má plochu od 20 do 47 m2. Každý byt má přitom k dispozici terasu nebo lodžii.

Byty a prostory nejsou typizované

Naopak, svým obyvatelům poskytují mnohotvárnost, prostorové zážitky a zbavují se jakékoli uniformity. Vzhledem ke svažujícímu se terénu má objekt bytového domu jedno podzemní podlaží, kde je umístěna garáž. Konstrukční systém tvoří skelet se svislými zavětrovacími stěnami v štítech stavby. Stěny mezi jednotlivými bytovými jednotkami a také mezi prostorami chodeb a bytovými jednotkami jsou zděné, objekt je zateplený minerální vlnou. Na fasádách je omítka v bílo antracitové kombinaci.

 

Granulát v omítce dává fasádě něco navíc

Granulované materiály v omítkách StoSignature i tady zvýrazňují rysy fasády, zrnitost omítky a dodávají celé budově jemný lesk. Ze širokých možností - od směsi přírodního písku přes skleněné chipsy až po karborundum - jsou na fasádě bytového domu v Liščím údolí použity jako granulát průhledné kousíčky skla. Ty dodávají jinak střídmé a uměřené fasádě bytového domu a jeho tmavo-bílé barevné kombinaci něco navíc a celkově vytváří nenápadnou a přesto pohled poutající fasádu. Skleněný granulát je kombinován s organickou vrchní omítkou se škrábanou texturou Stolik K 3.0.

 

Objednejte si bezplatné vzorky StoSignature

První krok k omítkám StoSignature je jednoduchý - na stránkách www.sto.cz/fasady vyplňte registrační formulář a společnost Sto vám bezplatně zašle vzorky vybraných povrchů StoSignature. Na vlastní oči se přesvědčíte, že s tímto systémem kreativních omítek je možné téměř vše.

 

Objekt:

Villa Cosmopolitan, Bratislava

 

Investor:

Develop BS, s. r. o., Bratislava

 

Architekti:

Ing. arch. Kalin Cakov, Ing. arch. Metodiy Monev, Ing. arch. Ján Obušek, Ing. Tomáš Fojtík, Ing. arch. Katarína Karsayová, ArtD., Ing. arch. Igor Salcer, ArtD.   

 

Realizace:

Metrostav Slovakia a.s., 2012 – 2014

 

Kompetence Sto:

Zateplovací systém StoTherm Classic, organická vrchní omítka Stolik K 3.0. a skleněným granulátem.

 

Fieldset
Villa Cosmopolitan
Bratislava
Autor stavby
Ing. arch. Kalin Cakov, Ing. arch. Metodiy Monev, Ing. arch. Ján Obušek, Ing. Tomáš Fojtík, Ing. arch. Katarína Karsayová, ArtD., Ing. arch. Igor Salcer, ArtD.
Rok dokončení
2014

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Zdařilá rekonstrukce rodinného domu architektů Hany a Radima Horákových v brněnské „Kamence“

Autor: stoadministrator
6. 5. 2021
Manželé – architekti Hana a Radim Horákovi ze studia KAMKAB!NET si v brněnské Kamenné čtvrti přestavěli rodinný dům. „Kamenka“, jak se této zajímavé a v Brně velmi dobře známé čtvrti familiárně říká, vznikla ve dvacátých letech 20. století jako nouzová kolonie na dně uzavřeného lomu. Domy se postupně přestavovaly a vylepšovaly. Dům manželů Horákových, postavený ve 30. letech minulého století, plně odpovídal původní zástavbě – pokojíky byly miniaturní (nejmenší měl šest metrů čtverečních), každý měl jinou výšku podlahy, světlé výšky byly malé (2.15 m). Místnosti byly vlhké a tmavé.

Architekti se rozhodli dům přestavět a současně nenarušit unikátní charakter místa

Snahou navrhované úpravy bylo celou dispozici vyčistit a objekt stavebně oddělit od okolních domů, vybudovat se měly vlastní přípojky technické infrastruktury a navýšit se měla užitná plocha objektu. Zároveň chtěli architekti přinést do interiéru co nejvíce přirozeného světla. Jako nejjednodušší možnost se nabízelo zvednutí celé stavby, což se autorům projektu a současně majitelům domu vzhledem k lokalitě nejevilo jako šťastné řešení. Stavbu chtěli zachovat co nejnižší, proto navrhli zvětšení užitné plochy uskutečnit částečným zastavěním stávajícího dvorku novou jednopodlažní přístavbou.

 

Nová dispozice, větší světlé výšky a více světla v interiéru

V přízemí domu je teď v části pod sedlovou střechou umístěn velký obývací pokoj s jídelním stolem (v této části je prostor zcela otevřen a prosvětlen shora střešními okny) a kuchyňský kout. Odsud lze vejít do malé šatny a po schodišti vystoupat do ložnice, která se vikýřem otevírá ke skále lomu. Z obývacího pokoje jsou navrženy dveře do části s bývalými přístavky, místo kterých je nyní jeden pokoj, sloužící dětem. Pokoj navazuje na malé vnitřní atrium sevřené mezi okolními domy.  V přízemí je také malá lichoběžníková pracovna (reaguje na tvar pozemku), samostatné WC a koupelna, která je uvnitř prosvětlena střešním světlíkem. Atrium osvětluje přes okno i hlavní obytný prostor.

 

Fasádní systém Sto s omítkou pohledově oddělil původní část domu od nové přístavby

Nová přístavba je celá řešena s plochou střechou, stěny jsou sendvičové, kdy pohledové části do exteriéru tvoří vyzdívka z plných pálených cihel z bouracích prací na původním domě. Cihly mají odkazovat na prvotní obyvatele lokality, kteří byli často zaměstnanci nedalekých cihelen, z kterých si stavební materiál nosili. Cihly jsou doplněny o pohledové betony (sokl, atika), které vybíhají do dvora v jednoduchém přestřešení nad venkovním sezením. Ploché střechy jsou pojaté jako zelené extenzivní, nad novou přístavbou jsou doplněné o malou pobytovou terasu.

 

Původní část domu architekti hmotově sjednotili a zjednodušili. Šikmá střecha je pokryta opět plechem, ale nově v antracitové barvě (původní byl červený), která odkazuje na původní použití černých asfaltových pásů jako krytiny u někdejších nouzových domků. Celý původní objem je zateplen minerálním fasádním systémem StoTherm Mineral s kreativní povrchovou úpravou omítkami StoSignature ve vzoru betonu.

Informace o projektu:
Investor: Privátní investor, Brno
Architekt: Ing. arch. Radim Horák, Ing. arch. Hana Horáková, Brno, www.kamkabi.net 
Fotografie: Pavel Barták

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli