Vhodný povrch podtrhuje vizi architekta a současně poskytuje špičkové parametry

Vhodný povrch podtrhuje vizi architekta a současně poskytuje špičkové parametry

Autor: e.papcunova@sto.com
4. 6. 2019
Rodinný dům v městečku Dettingen unter Teck, 40 km na jih od Stuttgartu, zaujme geometricky přímočarou a strohou architekturou bez zbytečných obdob. Výrazná jsou i symetricky uspořádaná okna v obou nadzemních podlažích, celý dojem dokonale podtrhuje standardní textura tmavě šedé zatírané omítky.

Kombinace klasické techniky a moderních materiálů

Zatírané a ryhované omítky existovaly již od 14. století a jsou to dvě z klasických možností, pokud jde o vykreslení textury. Použití různých velikostí zrna a nástrojů umožňuje u těchto technik modelovat směrové i nesměrové textury na jejich povrchu. Kombinace klasické techniky a moderních materiálů skýtá i dnes cestu, která umožňuje dokonale vyjádřit vizi architekta a zároveň nabídnout perfektní vzhled a dlouhou životnost fasády.

 

Přirozená ochrana fasády proti řasám a plísním

Platí to i pro fasádu rodinného domu v Bádensku-Württembersku, která je zateplena kontaktním zateplovacím systémem StoTherm Classic. Díky svým vlastnostem, které mu propůjčuje bezcementová armovací stěrka StoArmat Classic, se i po 50 letech existence pohybuje počet jeho reklamací pořád kolem nuly. Spolehlivé zateplení však architektům a majitelům domu nestačilo. Prioritou bylo udržet střídmý charakter celého domu i prostřednictvím vzhledu fasády a současně zabránit usazení řas a plísní. Volba proto padla na organickou vrchní omítku Stolit K 3.0, která při spojení s fasádním systémem StoTherm Classic nabízí vynikající barevnou stabilitu a vysokou odolnost proti trhlinám, rázům a krupobití. Vhodná je i jako prevence proti zelené fasádě. Použitá textura Standard-K je součástí široké řady textur kreativních omítek StoSignature a její klasický vzhled plně odpovídal představám architekta. A aby byla ochrana dokonalá, pro finální nátěr vybrala realizační firma po konzultaci s pracovníky firmy Sto fasádní barvu StoColor Dryonic s technologií Dryonic. Tato technologie u ní zajišťuje co nejrychlejší vysychání povrchu po dešti nebo po kondenzaci vlhkosti a brání vzniku „zelené“ fasády.

 

Bez dokonalého provedení to nejde

Zvolený barevný odstín je poměrně tmavý a zvláště citlivý na počasí během aplikace. Vytvoření technicky dokonalého povrchu tak ze strany realizační firmy vyžadovalo řemeslnou dovednost a zkušenosti s aktuálním působením povětrnostních vlivů. Rodinná firma A. Baumann & Sohn z Heubachu má ze sebou téměř 90 let existence, takže znalosti a dostatečný počet zkušených fasádníků pro ni nebyl problém.

 

Vzorky omítek StoSignature zdarma jsou pořád k dispozici

Vzorky těch nejoblíbenějších kreativních povrchů fasádních omítek StoSignature je možné bezplatně objednat na webu společnosti Sto www.sto.cz/fasady. Stačí jen vyplnit jednoduchý registrační formulář.

 

Typ objektu:

rodinný dům

Místo:

Dettingen unter Teck, Německo

Investor:

privátní

Realizace:

A. Baumann & Sohn GmbH & Co. KG, Heubach, Německo

Kompetence Sto:

Foto:

Martin Baitinger

Fieldset
Rodinný dům
Dettingen unter Teck, Německo
Autor stavby
A. Baumann & Sohn GmbH & Co. KG, Heubach, Německo

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Zdařilá rekonstrukce rodinného domu architektů Hany a Radima Horákových v brněnské „Kamence“

Autor: stoadministrator
6. 5. 2021
Manželé – architekti Hana a Radim Horákovi ze studia KAMKAB!NET si v brněnské Kamenné čtvrti přestavěli rodinný dům. „Kamenka“, jak se této zajímavé a v Brně velmi dobře známé čtvrti familiárně říká, vznikla ve dvacátých letech 20. století jako nouzová kolonie na dně uzavřeného lomu. Domy se postupně přestavovaly a vylepšovaly. Dům manželů Horákových, postavený ve 30. letech minulého století, plně odpovídal původní zástavbě – pokojíky byly miniaturní (nejmenší měl šest metrů čtverečních), každý měl jinou výšku podlahy, světlé výšky byly malé (2.15 m). Místnosti byly vlhké a tmavé.

Architekti se rozhodli dům přestavět a současně nenarušit unikátní charakter místa

Snahou navrhované úpravy bylo celou dispozici vyčistit a objekt stavebně oddělit od okolních domů, vybudovat se měly vlastní přípojky technické infrastruktury a navýšit se měla užitná plocha objektu. Zároveň chtěli architekti přinést do interiéru co nejvíce přirozeného světla. Jako nejjednodušší možnost se nabízelo zvednutí celé stavby, což se autorům projektu a současně majitelům domu vzhledem k lokalitě nejevilo jako šťastné řešení. Stavbu chtěli zachovat co nejnižší, proto navrhli zvětšení užitné plochy uskutečnit částečným zastavěním stávajícího dvorku novou jednopodlažní přístavbou.

 

Nová dispozice, větší světlé výšky a více světla v interiéru

V přízemí domu je teď v části pod sedlovou střechou umístěn velký obývací pokoj s jídelním stolem (v této části je prostor zcela otevřen a prosvětlen shora střešními okny) a kuchyňský kout. Odsud lze vejít do malé šatny a po schodišti vystoupat do ložnice, která se vikýřem otevírá ke skále lomu. Z obývacího pokoje jsou navrženy dveře do části s bývalými přístavky, místo kterých je nyní jeden pokoj, sloužící dětem. Pokoj navazuje na malé vnitřní atrium sevřené mezi okolními domy.  V přízemí je také malá lichoběžníková pracovna (reaguje na tvar pozemku), samostatné WC a koupelna, která je uvnitř prosvětlena střešním světlíkem. Atrium osvětluje přes okno i hlavní obytný prostor.

 

Fasádní systém Sto s omítkou pohledově oddělil původní část domu od nové přístavby

Nová přístavba je celá řešena s plochou střechou, stěny jsou sendvičové, kdy pohledové části do exteriéru tvoří vyzdívka z plných pálených cihel z bouracích prací na původním domě. Cihly mají odkazovat na prvotní obyvatele lokality, kteří byli často zaměstnanci nedalekých cihelen, z kterých si stavební materiál nosili. Cihly jsou doplněny o pohledové betony (sokl, atika), které vybíhají do dvora v jednoduchém přestřešení nad venkovním sezením. Ploché střechy jsou pojaté jako zelené extenzivní, nad novou přístavbou jsou doplněné o malou pobytovou terasu.

 

Původní část domu architekti hmotově sjednotili a zjednodušili. Šikmá střecha je pokryta opět plechem, ale nově v antracitové barvě (původní byl červený), která odkazuje na původní použití černých asfaltových pásů jako krytiny u někdejších nouzových domků. Celý původní objem je zateplen minerálním fasádním systémem StoTherm Mineral s kreativní povrchovou úpravou omítkami StoSignature ve vzoru betonu.

Informace o projektu:
Investor: Privátní investor, Brno
Architekt: Ing. arch. Radim Horák, Ing. arch. Hana Horáková, Brno, www.kamkabi.net 
Fotografie: Pavel Barták

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli