V květnu byly podeváté vyhlášeny ceny za architekturu ECOLA Award 2019

V květnu byly podeváté vyhlášeny ceny za architekturu ECOLA Award 2019

Autor: e.papcunova@sto.com
12. 6. 2019
Porota ECOLA Award 2019 pod vedením francouzské architektky Manuelle Gautrandové (Manuelle Gautrand Architecture, Paříž) udělila 17. května 2019 ve Stühlingenu čtyři první ceny. Ceny v kategorii „Novostavby“ patří Aires Mateus Architects z Lisabonu za projekt „Meeting Center v Grândole“ v Portugalsku a AIM Studio za projekt „Místní komunitní centrum Gošići“ v Tivatu v Černé Hoře. Berlínská architektonická kancelář Bruno Fioretti Marquez zvítězila v kategorii „Modernizace / Renovace / Přestavba“ s projektem „Přestavba a rozšíření Zámku Wittenberg“, ve stejné kategorii přesvědčili porotu i španělští architekti TEd´ se svým projektem „Can Picafort - 4 turistické apartmány“. Ukázky všech vítězných prací ECOLA Award 2019 najdete na www.ecola-award.eu.

Ocenění ECOLA (European Conference of Leading Architects) byly letos vyhlášeny již podeváté. Mezinárodní konferenci ECOLA a ocenění ECOLA Award organizuje od roku 2000 společnost Sto AG společně se Spolkovým svazem pro stavby a fasády.  Ceny ECOLA Award se udělují za nejvýznamnější nové stavby nebo rekonstrukce v Evropě, realizované v posledních letech, „které jsou jako celek nebo částečně charakteristické použitím omítek na fasádě nebo v interiérech". Ceny se vyhlašují ve dvou hlavních kategoriích – „Novostavby“ a „Modernizace / Renovace / Přestavba“.

Předpokladem pro zařazení do výběru byla aplikace omítky jako stavebního materiálu, který ovlivní architekturu budovy. 30 projektů bylo zařazeno do kategorie „Modernizace / Renovace / Přestavba“, zatímco 81 patřilo do kategorie „Novostavby“. Mezinárodní porotu tvořili Manuelle Gautrandová (Manuelle Gautrand Architecture, Paříž, Francie) v roli předsedy poroty, Prof. Valentin Bearth (Bearth & Deplazes Architekten, Chur, Švýcarsko) a Andreas Cukrowicz (cukrowicz nachbaur architekten, Bregenz, Rakousko). Členové poroty se sešli 17. května 2019 v centrále Sto SE & Co. KGaA ve Stühlingenu ve Schwarzwaldu (Černý les). Po vyhodnocení všech 111 projektů z 27 evropských zemí, které do výběru po pečlivém vyhodnocení zařadilo 19 nominačních porotců z 18 zemí, udělila porota čtyři první ceny.

Slavnostní předávání cen se uskuteční v rámci konference ECOLA ve dnech 26. až 28. září 2019 v estonském Tallinnu. Účastníky kongresu budou všichni vítězové soutěže a soutěžní i nominační porotci. Konference umožňuje díky přednáškám a workshopů intenzivně analyzovat omítku jako stavební materiál s ohledem na jeho praktické využití a technický a tvůrčí rozvoj.

 

Vítězové ECOLA Award 2019

Kategorie „Modernizace / Renovace / Přestavba“
 

Přestavba a rozšíření Zámku Wittenberg, Lutherstadt Wittenberg, Německo

Bruno Fioretti Marquez, Berlín, Německo

https://bfm.berlin/

 

Can Picafort – 4 turistické apartmány, Can Picafort, Mallorca, Španělsko

TEd’A arquitectes, Palma de Mallorca, Španělsko

www.tedaarquitectes.com

 

Kategorie “Novostavby”

Meeting Centre v Grândola, Portugalsko

Aires Mateus e Associados, Lissabon, Portugalsko

www.airesmateus.com

 

Místní komunitní centrum “Gošići”, Tivat, Černá Hora

AIM Studio, Podgorica, Černá Hora

http://aim-studio.me

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Zdařilá rekonstrukce rodinného domu architektů Hany a Radima Horákových v brněnské „Kamence“

Autor: stoadministrator
6. 5. 2021
Manželé – architekti Hana a Radim Horákovi ze studia KAMKAB!NET si v brněnské Kamenné čtvrti přestavěli rodinný dům. „Kamenka“, jak se této zajímavé a v Brně velmi dobře známé čtvrti familiárně říká, vznikla ve dvacátých letech 20. století jako nouzová kolonie na dně uzavřeného lomu. Domy se postupně přestavovaly a vylepšovaly. Dům manželů Horákových, postavený ve 30. letech minulého století, plně odpovídal původní zástavbě – pokojíky byly miniaturní (nejmenší měl šest metrů čtverečních), každý měl jinou výšku podlahy, světlé výšky byly malé (2.15 m). Místnosti byly vlhké a tmavé.

Architekti se rozhodli dům přestavět a současně nenarušit unikátní charakter místa

Snahou navrhované úpravy bylo celou dispozici vyčistit a objekt stavebně oddělit od okolních domů, vybudovat se měly vlastní přípojky technické infrastruktury a navýšit se měla užitná plocha objektu. Zároveň chtěli architekti přinést do interiéru co nejvíce přirozeného světla. Jako nejjednodušší možnost se nabízelo zvednutí celé stavby, což se autorům projektu a současně majitelům domu vzhledem k lokalitě nejevilo jako šťastné řešení. Stavbu chtěli zachovat co nejnižší, proto navrhli zvětšení užitné plochy uskutečnit částečným zastavěním stávajícího dvorku novou jednopodlažní přístavbou.

 

Nová dispozice, větší světlé výšky a více světla v interiéru

V přízemí domu je teď v části pod sedlovou střechou umístěn velký obývací pokoj s jídelním stolem (v této části je prostor zcela otevřen a prosvětlen shora střešními okny) a kuchyňský kout. Odsud lze vejít do malé šatny a po schodišti vystoupat do ložnice, která se vikýřem otevírá ke skále lomu. Z obývacího pokoje jsou navrženy dveře do části s bývalými přístavky, místo kterých je nyní jeden pokoj, sloužící dětem. Pokoj navazuje na malé vnitřní atrium sevřené mezi okolními domy.  V přízemí je také malá lichoběžníková pracovna (reaguje na tvar pozemku), samostatné WC a koupelna, která je uvnitř prosvětlena střešním světlíkem. Atrium osvětluje přes okno i hlavní obytný prostor.

 

Fasádní systém Sto s omítkou pohledově oddělil původní část domu od nové přístavby

Nová přístavba je celá řešena s plochou střechou, stěny jsou sendvičové, kdy pohledové části do exteriéru tvoří vyzdívka z plných pálených cihel z bouracích prací na původním domě. Cihly mají odkazovat na prvotní obyvatele lokality, kteří byli často zaměstnanci nedalekých cihelen, z kterých si stavební materiál nosili. Cihly jsou doplněny o pohledové betony (sokl, atika), které vybíhají do dvora v jednoduchém přestřešení nad venkovním sezením. Ploché střechy jsou pojaté jako zelené extenzivní, nad novou přístavbou jsou doplněné o malou pobytovou terasu.

 

Původní část domu architekti hmotově sjednotili a zjednodušili. Šikmá střecha je pokryta opět plechem, ale nově v antracitové barvě (původní byl červený), která odkazuje na původní použití černých asfaltových pásů jako krytiny u někdejších nouzových domků. Celý původní objem je zateplen minerálním fasádním systémem StoTherm Mineral s kreativní povrchovou úpravou omítkami StoSignature ve vzoru betonu.

Informace o projektu:
Investor: Privátní investor, Brno
Architekt: Ing. arch. Radim Horák, Ing. arch. Hana Horáková, Brno, www.kamkabi.net 
Fotografie: Pavel Barták

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli