V Králové vyrostla "fajnová" energeticky efektivní budova

V Králové vyrostla "fajnová" energeticky efektivní budova

Autor: stoadministrator
23. 10. 2020
Objekt je osazen v centru pozemku, mezi výrobou a vzorkovnou a setkává se v něm vedení, zaměstnanci, zákazníci i externí pracovníci firmy ABW. Nepřekvapí, že materiálově je základem beton, vždyť jde o administrativní budovu v areálu závodu na výrobu betonových prvků (Austria Beton Werk), Architektonická koncepce vychází z trojúhelníkového atria, do kterého jsou orientovány všechny kancelářské prostory v budově. Šikmé ocelové sloupy pomáhají nést kancelářský trakt, který je položen na odlehčené podnoži. Pracoviště je tak otevřené a prosvětlené ze všech stran.

Důsledný přístup při návrhu a realizaci stavby zahrnoval kromě pasivních opatření i využití pokročilých technologií
Podlahové vytápění s nízkým tepelným spádem je napojeno na tepelné čerpadlo typu voda-voda. Jako zdroj tepla / chladu slouží studny, z primární se čerpá i užitková voda. Kromě podlahového topení stavba využívá velkoplošné stropní chlazení, těží tak z aktivace těžkého betonového jádra. O průběžnou výměnu vzduchu v interiéru se stará větrání ve formě rekuperace. Střecha je pokryta extenzivní vegetační vrstvou a zmírňuje nepříznivé klimatické vlivy.

Fasádu chrání StoTherm Classic, akustiku interiéru zlepšují akustické omítky Sto
Do základního monochromatického materiálového rámce, který definují stěny z pohledového betonu, šedá kaučuková podlaha a bílá akustická omítka, je vložen mobiliář, vyhotovený na míru ze světlé překližky. Ocelové prvky (včetně nosných prvků či zábradlí) jsou sjednoceny tmavým nátěrem. Důležitým atributem při návrhu interiéru byla kvalitní akustika. „I když původní betonové stropy vyšly krásné, dali jsme je nastříkat bílou akustickou omítkou StoSilent Compact." doplňuje architekt René Baranyai. Tmavá fasáda administrativní budovy je zateplená fasádním zateplovacím systémem StoTherm Classic, teplo reflektující fasádní barva s technologií NIR StoColor X-black odráží sluneční světlo a snižuje ohřev povrchu fasády.

 

Informace o projektu
Objekt:
administrativní budova
Investor: Austria Beton Werk s.r.o
Místo: Králová u Sence, Slovensko
Autoři: Ing. arch. René Baranyai, Ing. arch. Borislav Benedek
Spolupráce: Ing. arch. Gabriela Chvostaľová, Ing. arch. Marek Vadovič, Ing. arch. Anna Juřičková, Ing. arch. Gabriela Rolenčíková, Ing. Peter Pasečný (krajinná architektura), Ing. Katarína Štrbová (krajinářská architektura)
Kompetence Sto: fasáda StoTherm Classic + fasádní barva StoColor X-black, interiér akustická omítka StoSilent Compact
Realizace: 2016 - 2019

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Zdařilá rekonstrukce rodinného domu architektů Hany a Radima Horákových v brněnské „Kamence“

Autor: stoadministrator
6. 5. 2021
Manželé – architekti Hana a Radim Horákovi ze studia KAMKAB!NET si v brněnské Kamenné čtvrti přestavěli rodinný dům. „Kamenka“, jak se této zajímavé a v Brně velmi dobře známé čtvrti familiárně říká, vznikla ve dvacátých letech 20. století jako nouzová kolonie na dně uzavřeného lomu. Domy se postupně přestavovaly a vylepšovaly. Dům manželů Horákových, postavený ve 30. letech minulého století, plně odpovídal původní zástavbě – pokojíky byly miniaturní (nejmenší měl šest metrů čtverečních), každý měl jinou výšku podlahy, světlé výšky byly malé (2.15 m). Místnosti byly vlhké a tmavé.

Architekti se rozhodli dům přestavět a současně nenarušit unikátní charakter místa

Snahou navrhované úpravy bylo celou dispozici vyčistit a objekt stavebně oddělit od okolních domů, vybudovat se měly vlastní přípojky technické infrastruktury a navýšit se měla užitná plocha objektu. Zároveň chtěli architekti přinést do interiéru co nejvíce přirozeného světla. Jako nejjednodušší možnost se nabízelo zvednutí celé stavby, což se autorům projektu a současně majitelům domu vzhledem k lokalitě nejevilo jako šťastné řešení. Stavbu chtěli zachovat co nejnižší, proto navrhli zvětšení užitné plochy uskutečnit částečným zastavěním stávajícího dvorku novou jednopodlažní přístavbou.

 

Nová dispozice, větší světlé výšky a více světla v interiéru

V přízemí domu je teď v části pod sedlovou střechou umístěn velký obývací pokoj s jídelním stolem (v této části je prostor zcela otevřen a prosvětlen shora střešními okny) a kuchyňský kout. Odsud lze vejít do malé šatny a po schodišti vystoupat do ložnice, která se vikýřem otevírá ke skále lomu. Z obývacího pokoje jsou navrženy dveře do části s bývalými přístavky, místo kterých je nyní jeden pokoj, sloužící dětem. Pokoj navazuje na malé vnitřní atrium sevřené mezi okolními domy.  V přízemí je také malá lichoběžníková pracovna (reaguje na tvar pozemku), samostatné WC a koupelna, která je uvnitř prosvětlena střešním světlíkem. Atrium osvětluje přes okno i hlavní obytný prostor.

 

Fasádní systém Sto s omítkou pohledově oddělil původní část domu od nové přístavby

Nová přístavba je celá řešena s plochou střechou, stěny jsou sendvičové, kdy pohledové části do exteriéru tvoří vyzdívka z plných pálených cihel z bouracích prací na původním domě. Cihly mají odkazovat na prvotní obyvatele lokality, kteří byli často zaměstnanci nedalekých cihelen, z kterých si stavební materiál nosili. Cihly jsou doplněny o pohledové betony (sokl, atika), které vybíhají do dvora v jednoduchém přestřešení nad venkovním sezením. Ploché střechy jsou pojaté jako zelené extenzivní, nad novou přístavbou jsou doplněné o malou pobytovou terasu.

 

Původní část domu architekti hmotově sjednotili a zjednodušili. Šikmá střecha je pokryta opět plechem, ale nově v antracitové barvě (původní byl červený), která odkazuje na původní použití černých asfaltových pásů jako krytiny u někdejších nouzových domků. Celý původní objem je zateplen minerálním fasádním systémem StoTherm Mineral s kreativní povrchovou úpravou omítkami StoSignature ve vzoru betonu.

Informace o projektu:
Investor: Privátní investor, Brno
Architekt: Ing. arch. Radim Horák, Ing. arch. Hana Horáková, Brno, www.kamkabi.net 
Fotografie: Pavel Barták

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli