Tmavé odstíny na fasádě vyžadují technologicky odpovídající nátěrové materiály

Tmavé odstíny na fasádě vyžadují technologicky odpovídající nátěrové materiály

Autor: stoadmin
20. 11. 2018
V interiérech moderních bytů a rodinných domů je často vidět skandinávský styl s jemnými pastelovými barvami, na fasádách jsou však v současnosti velmi žádané tmavé barvy. To samozřejmě vyvolalo potřebu dodavatelů fasádních systémů reagovat na procesy, které na povrchu fasád s intenzivními tmavými barvami probíhají. Při použití tmavých barevných odstínů (stupeň odrazivosti menší než 20 (0 = žádná odrazivost / 100 = totální odrazivost)) může na fasádách pod vlivem slunečního záření stoupnout teplota povrchových ploch až na 80° C. To je kritický teplotní rozsah pro stěnové konstrukce. Při izolaci pomocí EPS by teplota neměla překročit 70° C, protože při vyšších teplotách se může poškodit nejen polystyrénová izolační vrstva, ale i omítka.

Řešením společnosti Sto je matná fasádní barva StoColor X-black, která je vybavena schopností udržovat maximální teplotu pod 70° C. Daří se to díky použití speciálních pigmentů NIR (blízký infračervený odraz), které odrážejí velkou část sluneční energie - v neviditelném rozsahu blízkém infračervenému záření. Technologie NIR tak nyní dovoluje použití EPS na izolaci velmi tmavých fasád. Maximální teploty se přitom sníží o 15 až 20 procent oproti pigmentaci běžně používané na trhu. Kromě toho přispívá tato barva k redukci "fenoménu ostrovů tepla". V případě velkoplošného použití se městské oblasti nepřehřívají tak jako dosud, což vede ke značným úsporám nákladů na klimatizaci budov, zejména v teplejších oblastech.

Barva nejen odráží sluneční světlo z oblasti blízké infračervené části spektra a snižuje solární ohřev povrchů fasád. Navíc také dokonale kopíruje strukturu omítky a zvyšuje odolnost proti tvorbě trhlin v podkladu. Barva StoColor X-black je samozřejmě vysoce vodoodpudivá, paropropustná a odolná alkáliím.

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Zdařilá rekonstrukce rodinného domu architektů Hany a Radima Horákových v brněnské „Kamence“

Autor: stoadministrator
6. 5. 2021
Manželé – architekti Hana a Radim Horákovi ze studia KAMKAB!NET si v brněnské Kamenné čtvrti přestavěli rodinný dům. „Kamenka“, jak se této zajímavé a v Brně velmi dobře známé čtvrti familiárně říká, vznikla ve dvacátých letech 20. století jako nouzová kolonie na dně uzavřeného lomu. Domy se postupně přestavovaly a vylepšovaly. Dům manželů Horákových, postavený ve 30. letech minulého století, plně odpovídal původní zástavbě – pokojíky byly miniaturní (nejmenší měl šest metrů čtverečních), každý měl jinou výšku podlahy, světlé výšky byly malé (2.15 m). Místnosti byly vlhké a tmavé.

Architekti se rozhodli dům přestavět a současně nenarušit unikátní charakter místa

Snahou navrhované úpravy bylo celou dispozici vyčistit a objekt stavebně oddělit od okolních domů, vybudovat se měly vlastní přípojky technické infrastruktury a navýšit se měla užitná plocha objektu. Zároveň chtěli architekti přinést do interiéru co nejvíce přirozeného světla. Jako nejjednodušší možnost se nabízelo zvednutí celé stavby, což se autorům projektu a současně majitelům domu vzhledem k lokalitě nejevilo jako šťastné řešení. Stavbu chtěli zachovat co nejnižší, proto navrhli zvětšení užitné plochy uskutečnit částečným zastavěním stávajícího dvorku novou jednopodlažní přístavbou.

 

Nová dispozice, větší světlé výšky a více světla v interiéru

V přízemí domu je teď v části pod sedlovou střechou umístěn velký obývací pokoj s jídelním stolem (v této části je prostor zcela otevřen a prosvětlen shora střešními okny) a kuchyňský kout. Odsud lze vejít do malé šatny a po schodišti vystoupat do ložnice, která se vikýřem otevírá ke skále lomu. Z obývacího pokoje jsou navrženy dveře do části s bývalými přístavky, místo kterých je nyní jeden pokoj, sloužící dětem. Pokoj navazuje na malé vnitřní atrium sevřené mezi okolními domy.  V přízemí je také malá lichoběžníková pracovna (reaguje na tvar pozemku), samostatné WC a koupelna, která je uvnitř prosvětlena střešním světlíkem. Atrium osvětluje přes okno i hlavní obytný prostor.

 

Fasádní systém Sto s omítkou pohledově oddělil původní část domu od nové přístavby

Nová přístavba je celá řešena s plochou střechou, stěny jsou sendvičové, kdy pohledové části do exteriéru tvoří vyzdívka z plných pálených cihel z bouracích prací na původním domě. Cihly mají odkazovat na prvotní obyvatele lokality, kteří byli často zaměstnanci nedalekých cihelen, z kterých si stavební materiál nosili. Cihly jsou doplněny o pohledové betony (sokl, atika), které vybíhají do dvora v jednoduchém přestřešení nad venkovním sezením. Ploché střechy jsou pojaté jako zelené extenzivní, nad novou přístavbou jsou doplněné o malou pobytovou terasu.

 

Původní část domu architekti hmotově sjednotili a zjednodušili. Šikmá střecha je pokryta opět plechem, ale nově v antracitové barvě (původní byl červený), která odkazuje na původní použití černých asfaltových pásů jako krytiny u někdejších nouzových domků. Celý původní objem je zateplen minerálním fasádním systémem StoTherm Mineral s kreativní povrchovou úpravou omítkami StoSignature ve vzoru betonu.

Informace o projektu:
Investor: Privátní investor, Brno
Architekt: Ing. arch. Radim Horák, Ing. arch. Hana Horáková, Brno, www.kamkabi.net 
Fotografie: Pavel Barták

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli