Technická škola v Londerzeelu

Technická škola v Londerzeelu

Autor: stoadmin
8. 1. 2019
Realizaci přístavby Technického institutu ve vlámském Londerzeelu se týmu kanceláře TEEMA Architecten podařilo vytvořit skulpturální stavbu, obloženou červenou klinkerovou fasádou, která nás okamžitě zaujme. Kvalitně zateplený vnější plášť zároveň vytváří základ pro udržení standardu pasivního domu. Dík svému nápadnému tvaru budí novostavba ve čtvrti pozornost - a díky kvalitně zateplené klinkerové fasádě dosahuje standardu pasivního domu.

Severobelgický region Flandry v současné době zajišťuje v rámci programu Scholen van Morgen (Školy zítřka) energetickou sanaci a rozšíření celkem 165 škol ve své správní oblasti. Pilotním projektem tohoto záměru je rozšíření Technického institutu ze 70. let 20. století ve vlámské obci Londerzeel. Podle plánů kanceláře TEEMA Architecten byla dokončena novostavba, která rozšiřuje současné dílny institutu o další třídy a moderně vybavené laboratoře. Do všech místností se vstupuje
novým vstupním prostorem a centrálním foyer s kafetérií. Kromě tělocvičny a otevřeného výukového centra integrovali architekti do jádra novostavby i novou víceúčelovou místnost pro pořádání různých akcí. Tento prostor, stejně jako i tělocvičnu a otevřené prostranství před školou, mohou využívat i obyvatelé místní čtvrti. Architekti navrhli pro skulpturální stavbu fasádu z pálených cihel, která má z části nápadně šikmé pruhované provedení. Vytvořili tak zřetelné propojení s původní stavbou s klinkerovou fasádou. Pod fasádou se nachází kvalitní zateplení, které je základem pro dosažení standardu pasivního domu.

Investor
Publiek-private samenwerking tussen de Vlaamse overheid, AG Real Estate en BNP Paribas Fortis

Architekt
TEEMA architecten bvba, Brasschaat, BE

Místo
Daalkouter, Londerzeel, BE

Kompetence firmy Sto
zateplovací fasádní systém (StoTherm Vario) s klinkerem ve variantě StoBrick

Realizační firma
Quality Wall bvba, Hansbeke , BE

Fotografie
Dennis De Smet, Gent, BE; TEEMA, Brasschaat, BE

Fieldset
Technická škola v Londerzeelu
Daalkouter, Londerzeel, BE
Autor stavby
TEEMA architecten bvba, Brasschaat, BE

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Zdařilá rekonstrukce rodinného domu architektů Hany a Radima Horákových v brněnské „Kamence“

Autor: stoadministrator
6. 5. 2021
Manželé – architekti Hana a Radim Horákovi ze studia KAMKAB!NET si v brněnské Kamenné čtvrti přestavěli rodinný dům. „Kamenka“, jak se této zajímavé a v Brně velmi dobře známé čtvrti familiárně říká, vznikla ve dvacátých letech 20. století jako nouzová kolonie na dně uzavřeného lomu. Domy se postupně přestavovaly a vylepšovaly. Dům manželů Horákových, postavený ve 30. letech minulého století, plně odpovídal původní zástavbě – pokojíky byly miniaturní (nejmenší měl šest metrů čtverečních), každý měl jinou výšku podlahy, světlé výšky byly malé (2.15 m). Místnosti byly vlhké a tmavé.

Architekti se rozhodli dům přestavět a současně nenarušit unikátní charakter místa

Snahou navrhované úpravy bylo celou dispozici vyčistit a objekt stavebně oddělit od okolních domů, vybudovat se měly vlastní přípojky technické infrastruktury a navýšit se měla užitná plocha objektu. Zároveň chtěli architekti přinést do interiéru co nejvíce přirozeného světla. Jako nejjednodušší možnost se nabízelo zvednutí celé stavby, což se autorům projektu a současně majitelům domu vzhledem k lokalitě nejevilo jako šťastné řešení. Stavbu chtěli zachovat co nejnižší, proto navrhli zvětšení užitné plochy uskutečnit částečným zastavěním stávajícího dvorku novou jednopodlažní přístavbou.

 

Nová dispozice, větší světlé výšky a více světla v interiéru

V přízemí domu je teď v části pod sedlovou střechou umístěn velký obývací pokoj s jídelním stolem (v této části je prostor zcela otevřen a prosvětlen shora střešními okny) a kuchyňský kout. Odsud lze vejít do malé šatny a po schodišti vystoupat do ložnice, která se vikýřem otevírá ke skále lomu. Z obývacího pokoje jsou navrženy dveře do části s bývalými přístavky, místo kterých je nyní jeden pokoj, sloužící dětem. Pokoj navazuje na malé vnitřní atrium sevřené mezi okolními domy.  V přízemí je také malá lichoběžníková pracovna (reaguje na tvar pozemku), samostatné WC a koupelna, která je uvnitř prosvětlena střešním světlíkem. Atrium osvětluje přes okno i hlavní obytný prostor.

 

Fasádní systém Sto s omítkou pohledově oddělil původní část domu od nové přístavby

Nová přístavba je celá řešena s plochou střechou, stěny jsou sendvičové, kdy pohledové části do exteriéru tvoří vyzdívka z plných pálených cihel z bouracích prací na původním domě. Cihly mají odkazovat na prvotní obyvatele lokality, kteří byli často zaměstnanci nedalekých cihelen, z kterých si stavební materiál nosili. Cihly jsou doplněny o pohledové betony (sokl, atika), které vybíhají do dvora v jednoduchém přestřešení nad venkovním sezením. Ploché střechy jsou pojaté jako zelené extenzivní, nad novou přístavbou jsou doplněné o malou pobytovou terasu.

 

Původní část domu architekti hmotově sjednotili a zjednodušili. Šikmá střecha je pokryta opět plechem, ale nově v antracitové barvě (původní byl červený), která odkazuje na původní použití černých asfaltových pásů jako krytiny u někdejších nouzových domků. Celý původní objem je zateplen minerálním fasádním systémem StoTherm Mineral s kreativní povrchovou úpravou omítkami StoSignature ve vzoru betonu.

Informace o projektu:
Investor: Privátní investor, Brno
Architekt: Ing. arch. Radim Horák, Ing. arch. Hana Horáková, Brno, www.kamkabi.net 
Fotografie: Pavel Barták

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli