Švýcarští a kosovští architekti navrhli v Prištině velkorysou vilu, otevřenou městu a krajině

Švýcarští a kosovští architekti navrhli v Prištině velkorysou vilu, otevřenou městu a krajině

Autor: e.papcunova@sto.com
11. 5. 2020
Luca Gazzaniga Architetti ze Švýcarska naplánovali s místní kanceláří Murseli Arkitekt + Partners v Prištině prostornou vilu, tvořenou pěti bíle omítnutými kvádry. Klíčovými prvky jejich návrhu je propustnost mezi exteriérem a interiérem, použití precizních materiálů, městu a krajině otevřené jižní průčelí budovy a vstupní nádvoří, které funguje jako spojovací plocha mezi veřejným a soukromým prostorem.

V klidné obytné čtvrti Sofali, uprostřed zeleně, s otevřeným výhledem na město Prištinu, vyrostla velkorysá rodinná vila. Vysoká chodba spojuje pět samostatných budov, které se díky lehkému odsazení a plošnému prosklení optimálně přizpůsobují místní topografii a pohybům slunce. Vnitřní dispozice vily navazuje na její vnější podobu a v každém z kvádrů je tak umístěna jiná oblast využití. Společná jižní terasa přitom spojuje jak bazén, tak kuchyň i otevřený obývací pokoj ve vnějším prostoru. Posuvné prvky z horizontálních dřevěných lamel a dřevěné okenice, z nichž některé nepropouštějí žádné světlo, umožňují v případě potřeby dokonalé clonění. Sluneční lamely v hřejivém červeném odstínu tvoří přitažlivý kontrast se světlými stavebními tělesy a spolu s látkovými roletami fungují jako flexibilní obrazovky. Dvoupatrové křídlo s ložnicemi je odděleno od ostatních částí budovy a je orientováno směrem na východ. Rodině tak poskytuje maximální míru soukromí.

Různé materiály vytvářejí charakter jednotlivých zón a současně vyznačují i optický přechod do prudce se svažující zahrady

Na severně orientované fasádě bez oken se nachází vstup a šedě omítnutá garáž, takže reprezentativní jižní strana se může díky tomu využívat výhradně jako zahrada.

Důraz na použití precizních materiálů dokresluje i zateplení domu s fasádním zateplovacím systémem StoTherm Classic a fasádní omítka StoLotusan s technologií lotosového efektu®. Fasádní omítky a barvy s Lotosovým efektem neobsahují biocidy a přesto se vyznačují extrémně nízkou smáčivostí povrchu, což způsobuje, že povrchy jsou sušší a tím i lépe chráněné proti růstu řas a plísní.

 

Architekt:

Luca Gazzaniga Architetti, Logano, Švýcarsko

Mursell Arkitekt + Partners, Priština, Kosovo

Místo:

Dr. Shpetim Robaj, Priština

Kompetence firmy Sto:

fasádní zateplovací systém (StoTherm Classic) s fasádní omítkou s technologií lotosového efektu® (StoLotusan), interiérové barvy, podlahy

Realizační firma:

IMG Construction, Priština

Foto:

Enrico Cano, Como, Itálie

Fieldset
Vila v Prištině
Dr. Shpetim Robaj, Priština
Autor stavby
Luca Gazzaniga Architetti, Logano, Švýcarsko Mursell Arkitekt + Partners, Priština, Kosovo

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Zdařilá rekonstrukce rodinného domu architektů Hany a Radima Horákových v brněnské „Kamence“

Autor: stoadministrator
6. 5. 2021
Manželé – architekti Hana a Radim Horákovi ze studia KAMKAB!NET si v brněnské Kamenné čtvrti přestavěli rodinný dům. „Kamenka“, jak se této zajímavé a v Brně velmi dobře známé čtvrti familiárně říká, vznikla ve dvacátých letech 20. století jako nouzová kolonie na dně uzavřeného lomu. Domy se postupně přestavovaly a vylepšovaly. Dům manželů Horákových, postavený ve 30. letech minulého století, plně odpovídal původní zástavbě – pokojíky byly miniaturní (nejmenší měl šest metrů čtverečních), každý měl jinou výšku podlahy, světlé výšky byly malé (2.15 m). Místnosti byly vlhké a tmavé.

Architekti se rozhodli dům přestavět a současně nenarušit unikátní charakter místa

Snahou navrhované úpravy bylo celou dispozici vyčistit a objekt stavebně oddělit od okolních domů, vybudovat se měly vlastní přípojky technické infrastruktury a navýšit se měla užitná plocha objektu. Zároveň chtěli architekti přinést do interiéru co nejvíce přirozeného světla. Jako nejjednodušší možnost se nabízelo zvednutí celé stavby, což se autorům projektu a současně majitelům domu vzhledem k lokalitě nejevilo jako šťastné řešení. Stavbu chtěli zachovat co nejnižší, proto navrhli zvětšení užitné plochy uskutečnit částečným zastavěním stávajícího dvorku novou jednopodlažní přístavbou.

 

Nová dispozice, větší světlé výšky a více světla v interiéru

V přízemí domu je teď v části pod sedlovou střechou umístěn velký obývací pokoj s jídelním stolem (v této části je prostor zcela otevřen a prosvětlen shora střešními okny) a kuchyňský kout. Odsud lze vejít do malé šatny a po schodišti vystoupat do ložnice, která se vikýřem otevírá ke skále lomu. Z obývacího pokoje jsou navrženy dveře do části s bývalými přístavky, místo kterých je nyní jeden pokoj, sloužící dětem. Pokoj navazuje na malé vnitřní atrium sevřené mezi okolními domy.  V přízemí je také malá lichoběžníková pracovna (reaguje na tvar pozemku), samostatné WC a koupelna, která je uvnitř prosvětlena střešním světlíkem. Atrium osvětluje přes okno i hlavní obytný prostor.

 

Fasádní systém Sto s omítkou pohledově oddělil původní část domu od nové přístavby

Nová přístavba je celá řešena s plochou střechou, stěny jsou sendvičové, kdy pohledové části do exteriéru tvoří vyzdívka z plných pálených cihel z bouracích prací na původním domě. Cihly mají odkazovat na prvotní obyvatele lokality, kteří byli často zaměstnanci nedalekých cihelen, z kterých si stavební materiál nosili. Cihly jsou doplněny o pohledové betony (sokl, atika), které vybíhají do dvora v jednoduchém přestřešení nad venkovním sezením. Ploché střechy jsou pojaté jako zelené extenzivní, nad novou přístavbou jsou doplněné o malou pobytovou terasu.

 

Původní část domu architekti hmotově sjednotili a zjednodušili. Šikmá střecha je pokryta opět plechem, ale nově v antracitové barvě (původní byl červený), která odkazuje na původní použití černých asfaltových pásů jako krytiny u někdejších nouzových domků. Celý původní objem je zateplen minerálním fasádním systémem StoTherm Mineral s kreativní povrchovou úpravou omítkami StoSignature ve vzoru betonu.

Informace o projektu:
Investor: Privátní investor, Brno
Architekt: Ing. arch. Radim Horák, Ing. arch. Hana Horáková, Brno, www.kamkabi.net 
Fotografie: Pavel Barták

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli