„Stooký pastýř Argos“ v centru Grazu podle návrhu Zaha Hadid Architects

„Stooký pastýř Argos“ v centru Grazu podle návrhu Zaha Hadid Architects

Autor: stoadministrator
11. 11. 2020
Apartmánový dům ARGOS, navržený výjimečnou architektkou Zahou Hadid, a realizovaný v historickém centru rakouského Grazu developerskou společností WEGRAZ, je vizí, konceptem, scénou a domovem. Dům není zajímavý jen architekturou, ale i svým obsahem: ARGOS kombinuje pohodlí a soukromí „vlastních čtyř stěn“ se službami hotelu.

Odkaz Zahy Hadid na místě s bohatou historií

ARGOS Serviced-Apartments byly otevřeny v únoru 2020 a v nové budově na rohu Burggasse a Einspinnergasse má Graz nyní vysoce kvalitní architekturu a moderní památník na počest zesnulé výjimečné architektky Zahy Hadid. A je to památník na místě s bohatou historií: v roce 1590 tady stály dvorní stáje arcivévody Karla II. Štýrského, v roce 1785 byl na stejném místě postaven „Kommodhaus“, ve kterém našli zázemí umělci i řada restaurací. O demolici více jak 200 let starého domu, kterému hrozilo zřícení, rozhodla většina zastupitelů města Graz v roce 2003.  V mezinárodní architektonické soutěži o návrh dalšího rozvoje historického centra Grazu, vypsané společností WEGRAZ, zvítězila v roce 2004 architektka Zaha Hadid. Po letech koordinačních prací a úprav byla v roce 2015 zahájena samotná stavba apartmánového domu.

 

 

 

21 apartmánů dokonale kombinuje soukromí s pohodlím hotelových služeb
Kompletní vybavení apartmánů různých velikostí (od 30 do 80 m²) - od koupelny až po kuchyň, od toaletního setu po salátovou misku a vínové sklo - doslova zve k návštěvě. Jedinečný koncept bydlení přímo v centru města Graz nabízí hostům alternativu k pobytu v hotelu bez ztráty komfortu, na který jsou zvyklí u hotelů. V plně vybavených apartmánech si tak hosté mohou užít soukromí spojené s exkluzivními, individuálně volitelnými hotelovými službami - od snídaně přes úklid a praní prádla, od vyřizování pochůzek až po službu concierge. Loftový interiérový design v kombinaci s vysoce kvalitními materiály si hosté také rychle zamilují.

 

 

Nomen omen: velkoryse dimenzovaná okna/bubliny připomínají oči mýtického obra Arga

s jeho nesčetnými očima, z nichž některé jsou vždy otevřené. Některé z „bublin“ jsou plně integrovány do místností, takže se můžete z obývacího pokoje snadno přesunout přímo do výklenku okna a odtud se téměř ponořit do městského života. Mimořádné tvary, dynamicky plynoucí linie a oči (bubliny) směřující ven vytvářejí moderní a poutavý objekt, přímo uprostřed fasád starého města Graz. Základem konstrukce je beton a lepené lamelové dřeva (glulam), vnější plášť z „bublin“ je vyroben z plastu, vyztuženého skleněnými vlákny (GRP). Mezi pláštěm a vnitřní konstrukci je tepelná izolace; vnitřní obložení je ze sádrokartonu. Do dřevěné konstrukce je vloženo nosné zasklení z dvojitého izolačního skla, částečně s ochranou proti slunci a částečně s funkcí tepelné ochrany. Riziko tvorby řas a hub na fasádě výrazně snižuje silně vodoodpudivý fasádní nátěr StoColor Dryonic, který díky svému mikro strukturovanému povrchu cíleně odvádí dešťovou a zkondenzovanou vodu a tím brání vzniku typického zeleného a černého znečištění na fasádě.

Informace o projektu:
Projekt:
apartmánový dům Argos, Graz, Rakouskoň
Místo: roh ulic Burggasse a Einspinnergasse, Graz
Developer: WEGRAZ Gesellschaft für Stadterneuerung und Assanierung m.b.H., Graz
Architekti: Zaha Hadid Architects, Londýn, Velká Británie
Realizace: 2015-2020
Kompetence Sto: vodoodpudivá barva StoColor Dryonic

Fieldset
PřílohaVelikost
Image icon 47718.jpg164.58 KB

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Zdařilá rekonstrukce rodinného domu architektů Hany a Radima Horákových v brněnské „Kamence“

Autor: stoadministrator
6. 5. 2021
Manželé – architekti Hana a Radim Horákovi ze studia KAMKAB!NET si v brněnské Kamenné čtvrti přestavěli rodinný dům. „Kamenka“, jak se této zajímavé a v Brně velmi dobře známé čtvrti familiárně říká, vznikla ve dvacátých letech 20. století jako nouzová kolonie na dně uzavřeného lomu. Domy se postupně přestavovaly a vylepšovaly. Dům manželů Horákových, postavený ve 30. letech minulého století, plně odpovídal původní zástavbě – pokojíky byly miniaturní (nejmenší měl šest metrů čtverečních), každý měl jinou výšku podlahy, světlé výšky byly malé (2.15 m). Místnosti byly vlhké a tmavé.

Architekti se rozhodli dům přestavět a současně nenarušit unikátní charakter místa

Snahou navrhované úpravy bylo celou dispozici vyčistit a objekt stavebně oddělit od okolních domů, vybudovat se měly vlastní přípojky technické infrastruktury a navýšit se měla užitná plocha objektu. Zároveň chtěli architekti přinést do interiéru co nejvíce přirozeného světla. Jako nejjednodušší možnost se nabízelo zvednutí celé stavby, což se autorům projektu a současně majitelům domu vzhledem k lokalitě nejevilo jako šťastné řešení. Stavbu chtěli zachovat co nejnižší, proto navrhli zvětšení užitné plochy uskutečnit částečným zastavěním stávajícího dvorku novou jednopodlažní přístavbou.

 

Nová dispozice, větší světlé výšky a více světla v interiéru

V přízemí domu je teď v části pod sedlovou střechou umístěn velký obývací pokoj s jídelním stolem (v této části je prostor zcela otevřen a prosvětlen shora střešními okny) a kuchyňský kout. Odsud lze vejít do malé šatny a po schodišti vystoupat do ložnice, která se vikýřem otevírá ke skále lomu. Z obývacího pokoje jsou navrženy dveře do části s bývalými přístavky, místo kterých je nyní jeden pokoj, sloužící dětem. Pokoj navazuje na malé vnitřní atrium sevřené mezi okolními domy.  V přízemí je také malá lichoběžníková pracovna (reaguje na tvar pozemku), samostatné WC a koupelna, která je uvnitř prosvětlena střešním světlíkem. Atrium osvětluje přes okno i hlavní obytný prostor.

 

Fasádní systém Sto s omítkou pohledově oddělil původní část domu od nové přístavby

Nová přístavba je celá řešena s plochou střechou, stěny jsou sendvičové, kdy pohledové části do exteriéru tvoří vyzdívka z plných pálených cihel z bouracích prací na původním domě. Cihly mají odkazovat na prvotní obyvatele lokality, kteří byli často zaměstnanci nedalekých cihelen, z kterých si stavební materiál nosili. Cihly jsou doplněny o pohledové betony (sokl, atika), které vybíhají do dvora v jednoduchém přestřešení nad venkovním sezením. Ploché střechy jsou pojaté jako zelené extenzivní, nad novou přístavbou jsou doplněné o malou pobytovou terasu.

 

Původní část domu architekti hmotově sjednotili a zjednodušili. Šikmá střecha je pokryta opět plechem, ale nově v antracitové barvě (původní byl červený), která odkazuje na původní použití černých asfaltových pásů jako krytiny u někdejších nouzových domků. Celý původní objem je zateplen minerálním fasádním systémem StoTherm Mineral s kreativní povrchovou úpravou omítkami StoSignature ve vzoru betonu.

Informace o projektu:
Investor: Privátní investor, Brno
Architekt: Ing. arch. Radim Horák, Ing. arch. Hana Horáková, Brno, www.kamkabi.net 
Fotografie: Pavel Barták

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli