Spilka - rozsáhlá konverze industriální stavby ukazuje kouzlo těchto objektů

Spilka - rozsáhlá konverze industriální stavby ukazuje kouzlo těchto objektů

Autor: stoadministrator
26. 3. 2021
Jediný zachovaný symbol někdejšího bratislavského pivovaru Stein - památkově chráněná kvasírna Spilka, se dočkala obnovy a čeká ji nové využití. Přerod národní kulturní památky pod vedením týmu architektů z BOUDA A MASÁR architektonická kancelária je vskutku inspirativní.

Výjimečné postavení Spilky jí vyneslo zápis mezi Národní kulturní památky

MiddleCap Group jako investor se statutu NKP nezalekl a rekonstrukce se zhostil s adekvátní péčí. Obnovená Spilka je již dokončena, zkolaudována a budova je připravena pro novou funkci: kanceláře a retail na prvním podlaží. Nové kanceláře se budou nacházet na pěti podlažích, které, jak developer i architekti připomínají, jsou každé svým způsobem unikátní - konstrukčním systémem, světlou výškou, přítomností historických artefaktů a podobně. Navzdory věku budovy i statusu NKP se všude podařilo zajistit vysoký standard prostor. Korunou v nabídce kanceláří je prostor na nejvyšším podlaží přímo pod kupolí, který má světlou výšku 13 metrů. Toto podlaží má zároveň k dispozici vlastní terasu.

 

Spilka představuje úspěšnou adaptaci výsostně technologické stavby na nové funkce s jejich prostorovými a technickými požadavky

Architekti z architektonické kanceláře BOUDA A MASÁR se navzdory specifikům industriální architektury snažili řídit zásadami, které se jim osvědčily u jiných památek. V maximální možné míře zachovat historickou substanci, prostor a původní charakter architektury, prezentovat historický detail a toto vše doplnit kvalitními soudobými architektonickými a designovými prvky. Výsledné dílo dokazuje, že když architekti, památkáři, investor a generální dodavatel najdou společnou řeč, dá se úspěšně zvládnout i takto náročná a rozsáhlá konverze.

 

Náročné byly požadavky památkářů a architektů na fasádu

Při ztvárnění vnějšího výrazu budovy vycházeli autoři projektu ze snahy o návrat k původním povrchům a barevnosti. Zachované je také charakteristické členění fasády se čtvercovými okny, nové prosklené otvory v přízemí symbolizují transformaci území z uzavřeného průmyslového areálu na otevřený polyfunkční blok s důrazem na propojení s městskými prostory. Současné nároky na tepelný komfort a energetickou náročnost vyvolaly potřebu zateplení budovy. Na druhé straně památkáři trvali na tom, aby byla na fasádě použita břizolitová omítka. Požadavkem také bylo, aby to byl materiál ověřený a certifikovaný na kontaktní systém ETICS.

 

Řešením byla kombinace minerálního kontaktního zateplovacího systému a originální břizolitové omítky Sto

Podle Ludvíka Jelemenského, projektového managera společnosti Sto Slovakia, byla fasáda na budově Spilka mimořádná nejen rozsahem (plocha více než 1000 m2), ale potřebou kombinovat systém ETICS s břízolitovou omítku, která bude na vnější zateplovací systém certifikována: „Břizolitové omítky vyrábí mnoho výrobců, ale Sto má pro realizace na vnější zateplení certifikovanou svou originální silnovrstvou minerální omítku StoMiral Edelkratzputz. Tato omítka je určena i na minerální podkladové omítky v systémech StoTherm." Na přání architektů kanceláře BOUDA A MASÁR byly do omítky přidány kousky lesklé slídy, takže decentní fasáda se za světla třpytí.

Objekt: rekonstrukce památkově chráněné kvasírny Spilka, Bratislava, Slovensko

Místo: Blumentálska, Bratislava

Architekti: BOUDA A MASÁR architektonická kancelář s.r.o., Bratislava

Investor: MiddleCap Group, Bratislava
Realizace: 2018 - 2019
Generální dodavatel: YIT Slovakia a.s., Bratislava
Fotografie: Martin Matula
Kompetence Sto:

  • kontaktní zateplovací systém StoTherm Mineral
  • břizolitové silnovrstvá minerální vrchní omítka StoMiral Edelkratzputz
     
Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Silná místní komunita a práce architektů vdechly nový život někdejší sladovně v dánském Ebeltoftu

Autor: stoadministrator
24. 11. 2021
Opravena a rozšířená historická sladovna září červenou barvou nad starým dánským přístavním městem Ebeltoft, ležícím na břehu Baltského moře. Kancelář Praksis Arkitekter přistoupila k práci s velkou úctou k původní stavební substanci a vytvořila nové sociální centrum s charakterem campusu. Areál je příkladem zdařilé post-industriální architektury.

V historickém centru městečka Ebeltoftu se nachází charakteristická červená sladovna Maltfabrikken z roku 1861, dominanta města a významný závod, kde se až do roku 1998 vyráběl slad. 140 let trvající průmyslová cesta však na konci 20. století skončila a továrně dlouhá léta hrozila demolice. Silná místní komunita se spojila, aby zachovala a znovu promyslela budoucnost tradiční průmyslové budovy. Z iniciativy nadšenců se rozběhl proces vytváření místa pro umění, kulturu a podnikání – a i díky jejich nasazení byl projekt úspěšně dokončen v roce 2020. Za znovuzrozením objektu je také velký zájem a podpora nadací, podnikatelské komunity a soukromých místních přispěvatelů, jakož i silné partnerství se zastupitelstvem města Syddjurs, do jehož působnosti Ebeltoft patří.

 

Dnes je to lidová továrna – poháněná komunitami, nadšenci a vášní s touhou být semeništěm tvůrčího rozvoje lidí i společnosti

Maltfabrikken je místem setkávání, prostorem k dýchání, magickou směsicí kreativity. Zároveň je místem s mnoha uživatelsky orientovanými zařízeními, ale i sítí, dynamem a zprostředkovatelem aktivit a akcí. Mezi jeho nová zařízení patří kulturní dům, knihovna, muzeum, kulturní prostředí pro mládež, rezidence umělců, workshopy, klastr kreativního průmyslu, minipivovar a mnoho dalšího.

 

Architektonická proměna se vyznačuje zejména pečlivou renovací respektující původní stavbu

Syrovost a neotesanost se zde setkává s novou a jasnou estetikou. Zároveň byly zachovány charakteristické historické hodnoty továrny. Vzniká tak homogenní a sjednocující hmota budovy, která se otevírá do okolních dvorů a vítá každého. Ve snaze dostat do budov co nejvíce aktivit, má uvnitř projekt tak trochu charakter „guláše“: tady je muzeum, knihovna a archiv, tady minipivovar a restaurace, tady designový obchod, prostory a místnosti k pronájmu pro rodinné oslavy. Jsou zde podnikatelské kanceláře a malé levné pronájmy pro začínající firmy a designéry a nakonec, aby toho nebylo málo, je zde i řada malých rezidenčních staveb pro takzvaný "umělecký pobyt", který podporuje Dánská nadace umění. A pak samozřejmě povinné kluziště a vyhlídková plošina na vrcholu komína. Je toho hodně pod jednou střechou a na většině míst by to bylo příliš, ale tady to funguje, protože celý komplex budov už má v sobě ten správný nádech něčeho samorostlého a pučícího. A co víc, Praksis Architects se tady podařilo udržet rovnováhu, a to jak odhalením starého, tak přidáním nového s vynikajícím smyslem pro obojí. Prostřednictvím omezené, ale výrazné palety barev a materiálů v exteriéru, kterým dominují černé sokly a červená omítka na fasádách, spojili architekti staré a nové do jednoho celku. Tvůrcům projektu se touto zdařilou přestavbou podařilo velmi dobře přeměnit industriální relikt na křižovatku společenského setkávání.

Informace o projektu

 

Investor: Maltfabrikken, Ebeltoft, DK

Architekt: Praksis Arkitekter, Svendborg, DK

Místo: Maltvej 8, 8400 Ebeltoft, DK

Kompetence firmy Sto:

  • zateplovací fasádní systém (StoTherm Mineral),
  • fasádní barva odrážející tepelné záření (StoColor X-black)

Realizační firma: Rasmus Jakobsen, Aarhus, DK

Foto: Michael Ellehammer, Frederiksberg, DK

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli