Sedm prostorných a moderních apartmánů v Praze-Ruzyni dalo jméno novému bytovému domu

Sedm prostorných a moderních apartmánů v Praze-Ruzyni dalo jméno novému bytovému domu

Autor: e.papcunova@sto.com
11. 5. 2020
Bytový dům 7 Ruzyně Apartments se nachází v Praze 6 - Ruzyni v areálu sportovní jednoty TJ Ruzyně. Objekt má tři nadzemní a jedno podzemní podlaží a obsahuje celkem sedm bytů, odtud jeho název 7 Ruzyně Apartments. Autorem návrhu je tým pražského ateliéru Daďa Architekti, o realizaci se postarala společnost EBM Construct.

Architektonické řešení návrhu vychází z analýzy pozemku a jeho orientace ke světovým stranám

Výrazná hmotová kompozice objektu je založena na vodorovném posunu objemů denních částí bytů v rámci jednotlivých podlaží. Tím vznikají mezi jednotlivými objemy pobytové terasy a lodžie. Severní část je naopak klidněná, tvoří ji jednoduchý hranol, obsahující ložnice, koupelny a schodišťovou část. Okna na jižním průčelí jsou chráněna proti přehřívání slunolamy z ocelových pororoštů.

Bytové jednotky jsou velikosti 3+kk s ideální orientací obytných prostorů k jihu, ložnice mají východní a západní orientaci. Všechny společné prostory v domě jsou navrženy jako bezbariérové. V podzemním podlaží je hromadná garáž pro sedm osobních automobilů, šest sklepních kójí, úklidová komora, kotelna a jeden apartmán. V nadzemní části je šest bytových jednotek s terasou, resp. lodžií.

Konstrukčně je objekt navržen jako železobetonový monolit, okna jsou hliníková s předsazenou montáží, fasády jsou zatepleny minerální vlnou, omítka je dvouvrstvá, broušená. Objekt je vytápěn tepelným čerpadlem vzduch-voda, umístěným na střeše.

 

Minerální fasádní systém dům chrání, tvář mu dávají kreativní omítky se vzhledem betonu

Vizuální přednosti betonového povrchu fasády docílili tvůrci apartmánového domu pomocí technologie "Impression Concrete 30". Ta je součástí sortimentu kreativních omítek StoSignature a k její realizaci se používají omítky Stolit K a Stolit Milano. Dům chrání fasáda s minerální zateplovacím systémem StoTherm Mineral s vynikajícími tepelně izolačními vlastnostmi. Čistě minerální kamenivo vulkanického původu, které tvoří základ tohoto systému, je nejen stavebně biologicky absolutně čisté, nýbrž také nehořlavé. Celý systém má také vynikající paropropustné vlastnosti.

 

Objednejte si bezplatné vzorky kreativních omítek StoSignature

Vzorky těch nejoblíbenějších kreativních povrchů fasádních omítek StoSignature si můžete bezplatně objednat na webu www.sto.cz/fasady. Stačí vyplnit jednoduchý registrační formulář a vzorky povrchů omítek StoSignature dostanete na vámi uvedenou adresu v průběhu několika dnů.

 

Informace o projektu: 

Název: 7 Ruzyně Apartments
Funkce: bytový dům
Lokalita: Praha 6 - Ruzyně
Investor: soukromá osoba
Autoři:  ATELIÉR DAĎA ARCHITEKTI: Ing. arch. Hana Kotyzová, doc. Ing. arch. Jaroslav Daďa, Ph.D.
Realizace: EBM Construct, s.r.o.
Termín dokončení: 11/2019       
Kompetence Sto: fasádní zateplovací systém StoTherm Mineral s omítkami Stolit K 1,5, odstín: Beton 03 a Stolit Milano, odstín Beton 03

Fieldset
7 Ruzyně Apartments
Praha 6 - Ruzyně
Autor stavby
ATELIÉR DAĎA ARCHITEKTI: Ing. arch. Hana Kotyzová, doc. Ing. arch. Jaroslav Daďa, Ph.D.
Rok dokončení
11/2019

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Zdařilá rekonstrukce rodinného domu architektů Hany a Radima Horákových v brněnské „Kamence“

Autor: stoadministrator
6. 5. 2021
Manželé – architekti Hana a Radim Horákovi ze studia KAMKAB!NET si v brněnské Kamenné čtvrti přestavěli rodinný dům. „Kamenka“, jak se této zajímavé a v Brně velmi dobře známé čtvrti familiárně říká, vznikla ve dvacátých letech 20. století jako nouzová kolonie na dně uzavřeného lomu. Domy se postupně přestavovaly a vylepšovaly. Dům manželů Horákových, postavený ve 30. letech minulého století, plně odpovídal původní zástavbě – pokojíky byly miniaturní (nejmenší měl šest metrů čtverečních), každý měl jinou výšku podlahy, světlé výšky byly malé (2.15 m). Místnosti byly vlhké a tmavé.

Architekti se rozhodli dům přestavět a současně nenarušit unikátní charakter místa

Snahou navrhované úpravy bylo celou dispozici vyčistit a objekt stavebně oddělit od okolních domů, vybudovat se měly vlastní přípojky technické infrastruktury a navýšit se měla užitná plocha objektu. Zároveň chtěli architekti přinést do interiéru co nejvíce přirozeného světla. Jako nejjednodušší možnost se nabízelo zvednutí celé stavby, což se autorům projektu a současně majitelům domu vzhledem k lokalitě nejevilo jako šťastné řešení. Stavbu chtěli zachovat co nejnižší, proto navrhli zvětšení užitné plochy uskutečnit částečným zastavěním stávajícího dvorku novou jednopodlažní přístavbou.

 

Nová dispozice, větší světlé výšky a více světla v interiéru

V přízemí domu je teď v části pod sedlovou střechou umístěn velký obývací pokoj s jídelním stolem (v této části je prostor zcela otevřen a prosvětlen shora střešními okny) a kuchyňský kout. Odsud lze vejít do malé šatny a po schodišti vystoupat do ložnice, která se vikýřem otevírá ke skále lomu. Z obývacího pokoje jsou navrženy dveře do části s bývalými přístavky, místo kterých je nyní jeden pokoj, sloužící dětem. Pokoj navazuje na malé vnitřní atrium sevřené mezi okolními domy.  V přízemí je také malá lichoběžníková pracovna (reaguje na tvar pozemku), samostatné WC a koupelna, která je uvnitř prosvětlena střešním světlíkem. Atrium osvětluje přes okno i hlavní obytný prostor.

 

Fasádní systém Sto s omítkou pohledově oddělil původní část domu od nové přístavby

Nová přístavba je celá řešena s plochou střechou, stěny jsou sendvičové, kdy pohledové části do exteriéru tvoří vyzdívka z plných pálených cihel z bouracích prací na původním domě. Cihly mají odkazovat na prvotní obyvatele lokality, kteří byli často zaměstnanci nedalekých cihelen, z kterých si stavební materiál nosili. Cihly jsou doplněny o pohledové betony (sokl, atika), které vybíhají do dvora v jednoduchém přestřešení nad venkovním sezením. Ploché střechy jsou pojaté jako zelené extenzivní, nad novou přístavbou jsou doplněné o malou pobytovou terasu.

 

Původní část domu architekti hmotově sjednotili a zjednodušili. Šikmá střecha je pokryta opět plechem, ale nově v antracitové barvě (původní byl červený), která odkazuje na původní použití černých asfaltových pásů jako krytiny u někdejších nouzových domků. Celý původní objem je zateplen minerálním fasádním systémem StoTherm Mineral s kreativní povrchovou úpravou omítkami StoSignature ve vzoru betonu.

Informace o projektu:
Investor: Privátní investor, Brno
Architekt: Ing. arch. Radim Horák, Ing. arch. Hana Horáková, Brno, www.kamkabi.net 
Fotografie: Pavel Barták

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli