Rodinný dům v Langenau dělá radost majitelům i jejich dětem

Rodinný dům v Langenau dělá radost majitelům i jejich dětem

Autor: e.papcunova@sto.com
18. 3. 2020
Na okraji Švábské Alby v okrese Alb-Donau leží město Langenau. Architektka Karin Müller tady realizovala návrh individuálního rodinného domu, který plně odráží specifická přání svých obyvatel. Majitelé kladli důraz na volbu materiálů, individuální detaily a uvolněnou atmosféru, zvláštní pozornost však spolu s architektkou věnovali i potřebám svých dětí.

Uvolněná atmosféra, prostředí otevřené vůči dětem, klouzačka ze střešní terasy a lezecké stěny: to byly požadavky investorů, se kterými se obrátili na místní architektku. Z hravého přístupu k tomuto specifickému projektu vzešla moderní stavba s roztomilými detaily. Bílé kazety působí jako pás, který stavbu obtéká a zároveň strukturuje fasádu. Pás se tu a tam odpojuje a vytváří střechu nad vstupním prostorem, terasou a vytouženou klouzačkou. Střídmá volba přírodních materiálů se podílí jak na vnější podobě obytného domu, tak i na podobě interiérů. Pomocí antracitových okenních rámů vytvořila architektka harmonický kontrast ke světlé fasádě. Velkoformátová prosklení na jižní straně umožňují přirozené prosvětlení a široké posuvné dveře zároveň zajišťují plynulý přechod zevnitř ven. Spodní část byla koncipována jako otevřený obývací, jídelní a kuchyňský prostor, včetně místa pro lezeckou stěnu pro děti. Barevné akcenty a dřevěné podlahy dodávají tomuto prostoru útulnou atmosféru. V prvním patře se nachází pokoje pro členy rodiny. Mnoho dalších skvostných nápadů, jako je integrované ohniště na terase, vytváří s dalšími individuálními detaily velmi osobní atmosféru.

 

Fasádu chrání barva odolávající řasám, plísním a UV záření

Fasádní barva StoColor Dryonic S díky svému mikrostrukturovanému povrchu cíleně odvádí dešťovou a především zkondenzovanou vodu a zajišťuje tak suchou a čistou fasádu i bez biocidního ochranného filmu. A díky integrované technologii SunBlock chrání barva fasádu i před vyblednutím na slunci v důsledku UV záření.

 

Informace o projektu

Objekt: rodinný dům

Investor: soukromí majitele

Architekt: Karin Müller, Langenau, Německo

Místo: Langenau

Kompetence firmy Sto:

fasádní zateplovací systém (StoTherm Classic L)

fasádní barva s bionickým účinkem proti řasám a plísním a technologií SunBlock (StoColor Dryonic S)

interiérové barvy

Realizační firma: H.-J. Epple GmbH, Nersingen

Fotografie: Martin Duckek, Ulm

Fieldset
rodinný dům
Langenau
Autor stavby
Karin Müller, Langenau, Německo

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Zdařilá rekonstrukce rodinného domu architektů Hany a Radima Horákových v brněnské „Kamence“

Autor: stoadministrator
6. 5. 2021
Manželé – architekti Hana a Radim Horákovi ze studia KAMKAB!NET si v brněnské Kamenné čtvrti přestavěli rodinný dům. „Kamenka“, jak se této zajímavé a v Brně velmi dobře známé čtvrti familiárně říká, vznikla ve dvacátých letech 20. století jako nouzová kolonie na dně uzavřeného lomu. Domy se postupně přestavovaly a vylepšovaly. Dům manželů Horákových, postavený ve 30. letech minulého století, plně odpovídal původní zástavbě – pokojíky byly miniaturní (nejmenší měl šest metrů čtverečních), každý měl jinou výšku podlahy, světlé výšky byly malé (2.15 m). Místnosti byly vlhké a tmavé.

Architekti se rozhodli dům přestavět a současně nenarušit unikátní charakter místa

Snahou navrhované úpravy bylo celou dispozici vyčistit a objekt stavebně oddělit od okolních domů, vybudovat se měly vlastní přípojky technické infrastruktury a navýšit se měla užitná plocha objektu. Zároveň chtěli architekti přinést do interiéru co nejvíce přirozeného světla. Jako nejjednodušší možnost se nabízelo zvednutí celé stavby, což se autorům projektu a současně majitelům domu vzhledem k lokalitě nejevilo jako šťastné řešení. Stavbu chtěli zachovat co nejnižší, proto navrhli zvětšení užitné plochy uskutečnit částečným zastavěním stávajícího dvorku novou jednopodlažní přístavbou.

 

Nová dispozice, větší světlé výšky a více světla v interiéru

V přízemí domu je teď v části pod sedlovou střechou umístěn velký obývací pokoj s jídelním stolem (v této části je prostor zcela otevřen a prosvětlen shora střešními okny) a kuchyňský kout. Odsud lze vejít do malé šatny a po schodišti vystoupat do ložnice, která se vikýřem otevírá ke skále lomu. Z obývacího pokoje jsou navrženy dveře do části s bývalými přístavky, místo kterých je nyní jeden pokoj, sloužící dětem. Pokoj navazuje na malé vnitřní atrium sevřené mezi okolními domy.  V přízemí je také malá lichoběžníková pracovna (reaguje na tvar pozemku), samostatné WC a koupelna, která je uvnitř prosvětlena střešním světlíkem. Atrium osvětluje přes okno i hlavní obytný prostor.

 

Fasádní systém Sto s omítkou pohledově oddělil původní část domu od nové přístavby

Nová přístavba je celá řešena s plochou střechou, stěny jsou sendvičové, kdy pohledové části do exteriéru tvoří vyzdívka z plných pálených cihel z bouracích prací na původním domě. Cihly mají odkazovat na prvotní obyvatele lokality, kteří byli často zaměstnanci nedalekých cihelen, z kterých si stavební materiál nosili. Cihly jsou doplněny o pohledové betony (sokl, atika), které vybíhají do dvora v jednoduchém přestřešení nad venkovním sezením. Ploché střechy jsou pojaté jako zelené extenzivní, nad novou přístavbou jsou doplněné o malou pobytovou terasu.

 

Původní část domu architekti hmotově sjednotili a zjednodušili. Šikmá střecha je pokryta opět plechem, ale nově v antracitové barvě (původní byl červený), která odkazuje na původní použití černých asfaltových pásů jako krytiny u někdejších nouzových domků. Celý původní objem je zateplen minerálním fasádním systémem StoTherm Mineral s kreativní povrchovou úpravou omítkami StoSignature ve vzoru betonu.

Informace o projektu:
Investor: Privátní investor, Brno
Architekt: Ing. arch. Radim Horák, Ing. arch. Hana Horáková, Brno, www.kamkabi.net 
Fotografie: Pavel Barták

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli