Rodinný dům s vzrušujícím dialogem mezi otevřeným a uzavřeným, vnitřním a venkovním

Rodinný dům s vzrušujícím dialogem mezi otevřeným a uzavřeným, vnitřním a venkovním

Autor: e.papcunova@sto.com
12. 7. 2019
Ve švýcarském městě Brig, známém jako železniční „hraniční město“ mezi Švýcarskem a Itálií, stojí rodinný dům s nádvořím od architekta Reného Grünwalda. Ačkoliv návrh vychází z klasickém U tvaru, navrhl René Grünwald budovu s křídly různých délek a částečně rovnou, částečně šikmou střechou. Díky diferencovanému designu oken uspěl tvůrce ve vzrušujícím dialogu mezi otevřeným a uzavřeným, vnitřním a venkovním.

Beton a sklo v hlavní roli

Třípatrový rodinný dům je postaven z betonu odolného proti zemětřesení a je izolován minerálním zateplovacím systémem s vrstvou izolace o tloušťce 22 cm. Betonová je balkónová deska a opěrné stěny na vstupní straně domu. Suterén je z velké části umístěn ve svahu a otevírá se do dominantního nádvoří se třemi místnostmi: dvougaráží, víceúčelovým pokojem a velkou vstupní halou. Tato vstupní hala je na rozdíl od nadzemních podlaží spíše tmavá a nízká; největší část denního světla do ní vstupuje shora přes schodiště, umístěné uprostřed domu. Schodiště, oddělené od vstupní haly skleněnou stěnou, vede k prostornému, světlem zalitému přízemí, které architekt seskupil do tvaru písmene U kolem investory požadovaného nádvoří. To je rozděleno do prodlouženého severozápadního křídla, kde je kuchyň a jídelní prostor; v mírně kratším jihovýchodním křídle je dvoupodlažní obytný prostor, který je prostorově propojen galerií s horním patrem.

 

Nádvoří je v létě srdcem domu

Severovýchodní křídlo s technickými místnostmi, toaletou a otevřenou knihovnou je otevřeno do prostorného nádvoří na terase a současně propojuje obě křídla domu. Tato část domu má celoplošně prosklená okna a zejména v letním období je tak nádvoří srdcem domu. V horním patře, které je vzhledem k jeho využití mnohem více uzavřené, jsou ložnice a koupelny. Zatímco přízemí s bílými, hnědými a černými povrchy je neutrální, o podlaží výš už vstupuje do hry více barev: například zábradlí schodiště a dělící stěna do koupelny svítí jasně zeleně. Jasná a vybroušená stavba je doplněna o pozoruhodné detaily: zatímco horní patro severozápadního křídla se prodlužuje, plochá střecha jihovýchodního křídla se od středu mění v zešikmenou. Architekt současně s pomocí různých formátů oken, materiálů a instalací vytvořil pestrou fasádní plochu.

 

Omítky a nátěry systémy Sto daly domu finální podobu

O zateplení domu se spolehlivě stará fasádní zateplovací systém StoTherm Classic®, na který je nanesena organická omítka Stolit® K 1,5 a organická modelační omítka Stolit® MP. Na nátěr použila místní realizační firma Brigger AG fasádní barvu na bázi silikonové pryskyřice StoColor Silco.

 

Napište si o vzorníky kreativních omítek StoSignature

Organické omítky Stolit jsou součástí systému kreativních omítek StoSignature. Fascinující svět omítek StoSignature vám přiblíží i box vzorků s nejoblíbenějšími povrchy a strukturami. I díky němu se na vlastní oči přesvědčíte, že s naším systémem kreativních omítek je možné téměř vše, a že konečný vzhled fasády závisí jen od představivosti architekta. Stačí, když vyplníte náš registrační formulář a my Vám zašleme výběr těch nejoblíbenějších kreativních struktur ze systému StoSignature.

 

Objekt:

Rodinný dům

Místo:

Brig, Švýcarsko

Investor: privátní

Architekti:

René Grünwald Architekt, Brig, Balzani Architekten, Brig, Švýcarsko

Kompetence Sto:

Fieldset
Rodinný dům
Brig, Švýcarsko
Autor stavby
René Grünwald Architekt, Brig, Balzani Architekten, Brig, Švýcarsko

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Zdařilá rekonstrukce rodinného domu architektů Hany a Radima Horákových v brněnské „Kamence“

Autor: stoadministrator
6. 5. 2021
Manželé – architekti Hana a Radim Horákovi ze studia KAMKAB!NET si v brněnské Kamenné čtvrti přestavěli rodinný dům. „Kamenka“, jak se této zajímavé a v Brně velmi dobře známé čtvrti familiárně říká, vznikla ve dvacátých letech 20. století jako nouzová kolonie na dně uzavřeného lomu. Domy se postupně přestavovaly a vylepšovaly. Dům manželů Horákových, postavený ve 30. letech minulého století, plně odpovídal původní zástavbě – pokojíky byly miniaturní (nejmenší měl šest metrů čtverečních), každý měl jinou výšku podlahy, světlé výšky byly malé (2.15 m). Místnosti byly vlhké a tmavé.

Architekti se rozhodli dům přestavět a současně nenarušit unikátní charakter místa

Snahou navrhované úpravy bylo celou dispozici vyčistit a objekt stavebně oddělit od okolních domů, vybudovat se měly vlastní přípojky technické infrastruktury a navýšit se měla užitná plocha objektu. Zároveň chtěli architekti přinést do interiéru co nejvíce přirozeného světla. Jako nejjednodušší možnost se nabízelo zvednutí celé stavby, což se autorům projektu a současně majitelům domu vzhledem k lokalitě nejevilo jako šťastné řešení. Stavbu chtěli zachovat co nejnižší, proto navrhli zvětšení užitné plochy uskutečnit částečným zastavěním stávajícího dvorku novou jednopodlažní přístavbou.

 

Nová dispozice, větší světlé výšky a více světla v interiéru

V přízemí domu je teď v části pod sedlovou střechou umístěn velký obývací pokoj s jídelním stolem (v této části je prostor zcela otevřen a prosvětlen shora střešními okny) a kuchyňský kout. Odsud lze vejít do malé šatny a po schodišti vystoupat do ložnice, která se vikýřem otevírá ke skále lomu. Z obývacího pokoje jsou navrženy dveře do části s bývalými přístavky, místo kterých je nyní jeden pokoj, sloužící dětem. Pokoj navazuje na malé vnitřní atrium sevřené mezi okolními domy.  V přízemí je také malá lichoběžníková pracovna (reaguje na tvar pozemku), samostatné WC a koupelna, která je uvnitř prosvětlena střešním světlíkem. Atrium osvětluje přes okno i hlavní obytný prostor.

 

Fasádní systém Sto s omítkou pohledově oddělil původní část domu od nové přístavby

Nová přístavba je celá řešena s plochou střechou, stěny jsou sendvičové, kdy pohledové části do exteriéru tvoří vyzdívka z plných pálených cihel z bouracích prací na původním domě. Cihly mají odkazovat na prvotní obyvatele lokality, kteří byli často zaměstnanci nedalekých cihelen, z kterých si stavební materiál nosili. Cihly jsou doplněny o pohledové betony (sokl, atika), které vybíhají do dvora v jednoduchém přestřešení nad venkovním sezením. Ploché střechy jsou pojaté jako zelené extenzivní, nad novou přístavbou jsou doplněné o malou pobytovou terasu.

 

Původní část domu architekti hmotově sjednotili a zjednodušili. Šikmá střecha je pokryta opět plechem, ale nově v antracitové barvě (původní byl červený), která odkazuje na původní použití černých asfaltových pásů jako krytiny u někdejších nouzových domků. Celý původní objem je zateplen minerálním fasádním systémem StoTherm Mineral s kreativní povrchovou úpravou omítkami StoSignature ve vzoru betonu.

Informace o projektu:
Investor: Privátní investor, Brno
Architekt: Ing. arch. Radim Horák, Ing. arch. Hana Horáková, Brno, www.kamkabi.net 
Fotografie: Pavel Barták

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli