Rekonstruovaný supermarket COOP v Lednici s drážkovanou fasádou StoSignature Linear

Rekonstruovaný supermarket COOP v Lednici s drážkovanou fasádou StoSignature Linear

Autor: stoadministrator
23. 2. 2021
Supermarket spotřebního družstva v Lednici prošel v letech 2018-2019 kompletní rekonstrukcí interiéru a exteriéru. Od května 2019, kdy proběhlo jeho otevření, získala prodejna moderní vzhled s proskleným vchodem. Uvnitř prodejny jsou nové regály, velké chladící a mrazící zařízení, pokladny, osvětlení, podlahy, nelze si také nevšimnou krásné dřevěné vinotéky a pultu s uzeninami, který je celý obložený dřevem. Jednoduchostí a působivou čistotou upoutá i fasáda, který využívá všech předností kreativních omítek StoSignature.

Létající inženýři dali budově na lednickém Zámeckém náměstí tvář i ducha

Investorem rekonstrukce byla Jednota, spotřební družstvo v Mikulově, do jejíž sítě prodejen a supermarketů COOP JEDNOTA patří i supermarket v Lednici. Autorem návrhu byli architekti z brněnského ateliéru Létající inženýři pod vedením ing. Arch. Tomáše Havlíčka. Brněnští Létající inženýři potvrdili i na tomto objektu, že jejich „architektura v útoku“ je vše, jen ne nudná a bezduchá.

 

Špičková architektura, řemeslo a materiály charakterizují celý projekt

Fasáda supermarketu COOP JEDNOTA na Zámeckém náměstí v Lednici je zateplena kontaktním fasádním zateplovacím systémem StoTherm Vario, který charakterizuje nejen kvalita, ale i široké možnosti povrchových úprav. Na realizaci drážkované fasády StoSignature Linear byla použita bílá minerální modelační omítka Sto Miral MP, organický mezinátěr Sto Putzgrund a tónovaná silikonově pryskyřičná fasádní barva Sto Color Silco G IQ.  

 

Systém kreativních omítek StoSignature umožnil i na lednickém objektu tvorbu originální povrchové úpravy, přesně podle představ architektů a investora. Díky těmto omítkám lze vyzdobit povrchy prověřenými texturami: od standardních přes jemné nebo hrubé až po grafické či lineární. Právě drážkované fasády, použité na prodejně v Lednici, jsou jednou z trendových textur. Lineární struktury drážek vytváří jemný obraz, který přes svůj nenápadný dekor dává fasádě moderní a nezaměnitelnou podobu.

Informace o projektu:
Objekt:
Supermarket COOP JEDNOTA v Lednici
Investor: Jednota, spotřební družstvo v Mikulově
Architekti: Létající inženýři, Brno
Realizace: Qualibau, s.r.o., Brno
Termín: 2018-2019
Kompetence Sto: StoTherm Vario, kreativní drážkovaná fasáda StoSignature Linear, realizovaná s omítkou StoMiral MP, organickým mezinátěrem Sto Putzgrund a silikonově pryskyřičnou fasádní barvou Sto Color Silco G IQ

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Zdařilá rekonstrukce rodinného domu architektů Hany a Radima Horákových v brněnské „Kamence“

Autor: stoadministrator
6. 5. 2021
Manželé – architekti Hana a Radim Horákovi ze studia KAMKAB!NET si v brněnské Kamenné čtvrti přestavěli rodinný dům. „Kamenka“, jak se této zajímavé a v Brně velmi dobře známé čtvrti familiárně říká, vznikla ve dvacátých letech 20. století jako nouzová kolonie na dně uzavřeného lomu. Domy se postupně přestavovaly a vylepšovaly. Dům manželů Horákových, postavený ve 30. letech minulého století, plně odpovídal původní zástavbě – pokojíky byly miniaturní (nejmenší měl šest metrů čtverečních), každý měl jinou výšku podlahy, světlé výšky byly malé (2.15 m). Místnosti byly vlhké a tmavé.

Architekti se rozhodli dům přestavět a současně nenarušit unikátní charakter místa

Snahou navrhované úpravy bylo celou dispozici vyčistit a objekt stavebně oddělit od okolních domů, vybudovat se měly vlastní přípojky technické infrastruktury a navýšit se měla užitná plocha objektu. Zároveň chtěli architekti přinést do interiéru co nejvíce přirozeného světla. Jako nejjednodušší možnost se nabízelo zvednutí celé stavby, což se autorům projektu a současně majitelům domu vzhledem k lokalitě nejevilo jako šťastné řešení. Stavbu chtěli zachovat co nejnižší, proto navrhli zvětšení užitné plochy uskutečnit částečným zastavěním stávajícího dvorku novou jednopodlažní přístavbou.

 

Nová dispozice, větší světlé výšky a více světla v interiéru

V přízemí domu je teď v části pod sedlovou střechou umístěn velký obývací pokoj s jídelním stolem (v této části je prostor zcela otevřen a prosvětlen shora střešními okny) a kuchyňský kout. Odsud lze vejít do malé šatny a po schodišti vystoupat do ložnice, která se vikýřem otevírá ke skále lomu. Z obývacího pokoje jsou navrženy dveře do části s bývalými přístavky, místo kterých je nyní jeden pokoj, sloužící dětem. Pokoj navazuje na malé vnitřní atrium sevřené mezi okolními domy.  V přízemí je také malá lichoběžníková pracovna (reaguje na tvar pozemku), samostatné WC a koupelna, která je uvnitř prosvětlena střešním světlíkem. Atrium osvětluje přes okno i hlavní obytný prostor.

 

Fasádní systém Sto s omítkou pohledově oddělil původní část domu od nové přístavby

Nová přístavba je celá řešena s plochou střechou, stěny jsou sendvičové, kdy pohledové části do exteriéru tvoří vyzdívka z plných pálených cihel z bouracích prací na původním domě. Cihly mají odkazovat na prvotní obyvatele lokality, kteří byli často zaměstnanci nedalekých cihelen, z kterých si stavební materiál nosili. Cihly jsou doplněny o pohledové betony (sokl, atika), které vybíhají do dvora v jednoduchém přestřešení nad venkovním sezením. Ploché střechy jsou pojaté jako zelené extenzivní, nad novou přístavbou jsou doplněné o malou pobytovou terasu.

 

Původní část domu architekti hmotově sjednotili a zjednodušili. Šikmá střecha je pokryta opět plechem, ale nově v antracitové barvě (původní byl červený), která odkazuje na původní použití černých asfaltových pásů jako krytiny u někdejších nouzových domků. Celý původní objem je zateplen minerálním fasádním systémem StoTherm Mineral s kreativní povrchovou úpravou omítkami StoSignature ve vzoru betonu.

Informace o projektu:
Investor: Privátní investor, Brno
Architekt: Ing. arch. Radim Horák, Ing. arch. Hana Horáková, Brno, www.kamkabi.net 
Fotografie: Pavel Barták

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli