Přímočará elegance plasticky tvarovaných budov s odvětrávanou fasádou v Paříži

Přímočará elegance plasticky tvarovaných budov s odvětrávanou fasádou v Paříži

Autor: e.papcunova@sto.com
31. 1. 2020
Čtyři různě tvarované plastické budovy se 100 sociálními byty na Avenue du Maréchal Fayolle v Paříži na okraji Bouloňského lesíku navrhla japonská architektonická kancelář SANAA. Nová čtvrť, která byla v říjnu 2018 dokončena v 16. pařížském obvodě, odpovídá charakteru tvorby této tvůrčí kanceláře a v žádném případě není bytovou výstavbou konfekčního ražení. Čtyři budovy na sebe vzájemně reagují a vytváří jak atraktivní meziprostory, tak i zajímavé výhledové osy. Celou zástavbu charakterizují omezené výrazové prvky, přímočará elegance a splynutí s krajinou.

Okolní krajina se opět stala důležitým faktorem v tvůrčí koncepci japonských stavitelů

Projekt se rodil velmi těžce – proti plánům na výstavbu sociálních bytů v této velmi prestižní pařížské lokalitě se hned po vydání stavebního povolení v roce 2009 ozvali místní obyvatelé. Honosnou Avenue du Maréchal Fayolle na pravém břehu Seiny v těsné blízkosti parků Bouloňského lesíku utváří staré, vzrostlé stromy a zároveň s nimi i stavby vyšších vrstev v Hausmannově stylu, doprovázené několika velvyslanectvími. Po ústupcích ze strany investora (z původních 135 bytů se projekt zmenšil na 100) se začalo stavět až v roce 2017. Slavnostního otevření v lednu 2019 se zúčastnila i primátorka Paříže Anne Hidalgo.

Čtyři čtyřpatrové budovy se k sobě tisknou jako organicky tvarovaná tělesa a jejich atraktivní meziprostory mezi jemně zvlněnými fasádami vytváří nárazníkovou zónu, představující přechod mezi městem a přírodou. Díky odsazenému uspořádání mají vnitřní prostory dostatek přirozeného světla a otevírají se z nich výhledy na avenue nebo park. Všechny budovy jsou postaveny na sloupech. Celá zástavba tak působí přehledně a méně masivně. Mezi budovami umístili architekti mírně zvlněné louky, které navazují na organický tvar budov a spolu s nimi přispívají k oživení areálu.

 

Krémová omítka na odvětrávané fasádě odkazuje na kámen pařížských fasád

I v metropoli Paříže zůstali architekti SANAA věrni své zálibě v prostých světlých plochách bez barevných akcentů. Fasáda se tak podobá promítacímu plátnu, které zobrazuje barevné spektrum denních a nočních dob a stíny okolních stromů. Předsazená odvětrávaná fasáda StoVentec R tady opět potvrzuje, že téměř žádný jiný systém nenabízí tolik možností pro navrhování odvětrávaných fasád s povrchem tvořeným omítkou, jako StoVentec R. S jeho flexibilní nosnou deskou je navíc ideální pro zaoblené či zakřivené fasády.

 

 

Investor: Paris Habitat, Paříž, Francie

Architekti: Kazuyo Sejima + Ryue Nishizawa & Associates / SANAA Tokio ve spolupráci s Antoine Saubot a Michel Lévi, Extra Muros SAS d'Architecture, Paříž

Místo: Avenue du Maréchal Fayolle 45-47, Paříž

Kompetence firmy Sto: předsazená odvětrávaná fasáda StoVentec R, fasádní omítka Stolit K

Generální dodavatel: Outarex SAS, Arcueil

Realizační firma: Faste SAS, Saint-Michel-sur-Orge

Foto: Manuel Panaget, Le Mesnille-Roi + SANAA, Tokio

Všechny informace o našich zateplovacích systémech najdete na www.sto.cz/fasady.

Fieldset
Apartmány Avenue Maréchal Fayolle
Avenue du Maréchal Fayolle 45-47, Paříž
Autor stavby
Kazuyo Sejima + Ryue Nishizawa & Associates / SANAA Tokio ve spolupráci s Antoine Saubot a Michel Lévi, Extra Muros SAS d'Architecture, Paříž

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Zdařilá rekonstrukce rodinného domu architektů Hany a Radima Horákových v brněnské „Kamence“

Autor: stoadministrator
6. 5. 2021
Manželé – architekti Hana a Radim Horákovi ze studia KAMKAB!NET si v brněnské Kamenné čtvrti přestavěli rodinný dům. „Kamenka“, jak se této zajímavé a v Brně velmi dobře známé čtvrti familiárně říká, vznikla ve dvacátých letech 20. století jako nouzová kolonie na dně uzavřeného lomu. Domy se postupně přestavovaly a vylepšovaly. Dům manželů Horákových, postavený ve 30. letech minulého století, plně odpovídal původní zástavbě – pokojíky byly miniaturní (nejmenší měl šest metrů čtverečních), každý měl jinou výšku podlahy, světlé výšky byly malé (2.15 m). Místnosti byly vlhké a tmavé.

Architekti se rozhodli dům přestavět a současně nenarušit unikátní charakter místa

Snahou navrhované úpravy bylo celou dispozici vyčistit a objekt stavebně oddělit od okolních domů, vybudovat se měly vlastní přípojky technické infrastruktury a navýšit se měla užitná plocha objektu. Zároveň chtěli architekti přinést do interiéru co nejvíce přirozeného světla. Jako nejjednodušší možnost se nabízelo zvednutí celé stavby, což se autorům projektu a současně majitelům domu vzhledem k lokalitě nejevilo jako šťastné řešení. Stavbu chtěli zachovat co nejnižší, proto navrhli zvětšení užitné plochy uskutečnit částečným zastavěním stávajícího dvorku novou jednopodlažní přístavbou.

 

Nová dispozice, větší světlé výšky a více světla v interiéru

V přízemí domu je teď v části pod sedlovou střechou umístěn velký obývací pokoj s jídelním stolem (v této části je prostor zcela otevřen a prosvětlen shora střešními okny) a kuchyňský kout. Odsud lze vejít do malé šatny a po schodišti vystoupat do ložnice, která se vikýřem otevírá ke skále lomu. Z obývacího pokoje jsou navrženy dveře do části s bývalými přístavky, místo kterých je nyní jeden pokoj, sloužící dětem. Pokoj navazuje na malé vnitřní atrium sevřené mezi okolními domy.  V přízemí je také malá lichoběžníková pracovna (reaguje na tvar pozemku), samostatné WC a koupelna, která je uvnitř prosvětlena střešním světlíkem. Atrium osvětluje přes okno i hlavní obytný prostor.

 

Fasádní systém Sto s omítkou pohledově oddělil původní část domu od nové přístavby

Nová přístavba je celá řešena s plochou střechou, stěny jsou sendvičové, kdy pohledové části do exteriéru tvoří vyzdívka z plných pálených cihel z bouracích prací na původním domě. Cihly mají odkazovat na prvotní obyvatele lokality, kteří byli často zaměstnanci nedalekých cihelen, z kterých si stavební materiál nosili. Cihly jsou doplněny o pohledové betony (sokl, atika), které vybíhají do dvora v jednoduchém přestřešení nad venkovním sezením. Ploché střechy jsou pojaté jako zelené extenzivní, nad novou přístavbou jsou doplněné o malou pobytovou terasu.

 

Původní část domu architekti hmotově sjednotili a zjednodušili. Šikmá střecha je pokryta opět plechem, ale nově v antracitové barvě (původní byl červený), která odkazuje na původní použití černých asfaltových pásů jako krytiny u někdejších nouzových domků. Celý původní objem je zateplen minerálním fasádním systémem StoTherm Mineral s kreativní povrchovou úpravou omítkami StoSignature ve vzoru betonu.

Informace o projektu:
Investor: Privátní investor, Brno
Architekt: Ing. arch. Radim Horák, Ing. arch. Hana Horáková, Brno, www.kamkabi.net 
Fotografie: Pavel Barták

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli