Přestavba a rozšíření základní školy v italském městečku s materiály, které mají přečkat další generace žáků

Přestavba a rozšíření základní školy v italském městečku s materiály, které mají přečkat další generace žáků

Autor: e.papcunova@sto.com
7. 5. 2020
Dvojjazyčné škole v jihotyrolské obci Auer nedaleko Bolzana chyběly moderní výukové prostory. MoDus Architects z nedalekého Brixenu ponechali úctyhodnou stavbu z přelomu tisíciletí nedotčenou a po jejím boku postavili strohé bílé krychle. Moderní materiály s vysokou odolností vůči opotřebení, použité na novou přístavbu, určitě hravě přečkají několik dalších generací žáků.

Tak jako v každé malé obci, jsou i v Aueru nejdůležitějšími místy škola a kostel. Architekti s respektem připojili k původní více než sto let staré stavbě další prostory, které škola pro německy a italsky mluvící děti potřebovala. Dva bíle omítnuté kvádry s plochou střechou a rozdílnou výškou rozšiřují starou budovu školy v centru mestečka jak směrem na jihovýchod, tak i na jihozápad. Spojovacím prvkem mezi starým a novým jsou formáty oken, jejichž uspořádání a materiál však architekti interpretovali volně. Starý kaštan na školním dvoře, jenž měl padnout za oběť stavebním pracím, vedl k úpravě původního návrhu. Umělkyně Lies Bielowski vytvořila pod dojmem emocionální podpory, kterou mezi obyvateli vyvolala snaha o zachování stromu, abstraktní kaštanové listy z potaženého kovu. Ty pak umístila jako dekoraci na hrubozrnně omítnutou fasádu s minerální omítkou StoMiral.

Ta obsahuje vysoce kvalitní mramorová zrna z přírodních zdrojů, skvěle odolává proti povětrnostním vlivům, charakteristická je pro ni také velmi vysoká propustnost CO2 a paropropustnost. Neopracovaný beton charakterizuje vzhled zdí a stropů v interiéru. Průběžné dřevěné podlahy a barevné plochy mu však trochu ubírají na přísnosti a vytváří příjemné prostředí pro žáky místní školy.

 

Investor:

Obec Auer, Itálie

Architekt:

MoDus Architects, Brixen, Itálie

S bergmeisterwolf Architekten, Brixen

Místo:

Truidn, Auer

Kompetence firmy Sto:

fasádní zateplovací systém (StoTherm Vario) s minerální omítkou (StoMiral) a silikátovým vrchním nátěrem

Realizační firma:

Lobstraibizer, Roncegno, Itálie

Fotografie:

René Riller, Schlanders, Itálie

Fieldset
Základní škola v Aueru
Obec Auer, Itálie
Autor stavby
MoDus Architects, Brixen, Itálie S bergmeisterwolf Architekten, Brixen

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Obytný areál New Folies v Cala Llamp – nový koncept rezidenčního komplexu

Autor: stoadministrator
29. 3. 2021
V Cala Llamp, několik kilometrů od Port d’Andratx, vyrostl jeden z nejexkluzivnějších rezidenčních komplexů na Mallorce. Obytný komplex New Folies spojil inovace a design s přirozeným prostředím skal, borovic a mořského pobřeží a díky minimalistickému stylu a čistým liniím nabídl výrazný vizuální kontrast.

Funkční a současný design od studia SCT-Arquitectos

New Folies navrhlo prestižní architektonické studio SCT-Arquitectos, které založili Vicente Tomás a Ángel Sánchez-Cantalejo. 41 domů, které jsou součástí komplexu, má poměrně velké rozměry, přičemž dominantní roli hrají terasy s výhledem na moře. Maximálně funkční a současný design obydlí upřednostňuje soukromí každého domu, u nich nechybí samostatné bazény, zahrady a odpočinkové zóny.

 

Maximální komfort, soukromí a výhled na moře nabízí každý z 41 domů

Většina domů je dvoupatrová, některé mají navíc k dispozici i suterén. Do domků ležících na jižní straně se kvůli velmi silnému sklonu svahu vstupuje přes podkroví.  Každý dům má kromě toho k dispozici dvě parkovací místa a soukromý bazén. Jednotlivé budovy spojují pěší cesty, které vedou ke společnému bazénu a sluneční terase.  Kamenné zídky z nepravidelných kamenů vyznačují v celém areálu výšková odsazení, jichž je zde opravdu hodně. Přízemí jsou vestavěna do terénu a u většiny domů mají jejich stěny stejné provedení, čímž vzniká optický dojem jediného poschodí. Horní poschodí jednotlivých domů vyčnívají nad verandou a vytvářejí tak příjemný stín. V přízemí domů je kuchyně, obývací pokoj a jídelna, ložnice a víceúčelová místnost jsou umístěny v horním poschodí. Jednotlivé pokoje jsou navrženy tak, aby každá místnost umožňovala výhled na moře. Střechy domů jsou porostlé zelení.

 

Vlastnosti materiálů a povrchových úprav odráží vysokou kvalitu tohoto projektu

Realizační firma Siles Construcciones nespolupracovala s architekty ze studia SCT-Arquitectos poprvé, takže věděla, že důraz nebude ani u tohoto komplexu kladen jen na styl, ale i na výběr materiálů a kvalitu provedení. Na fasádách domů je proto použit fasádní zateplovací systém StoTherm Classic, kombinující vysoký izolační výkon se snadnou instalací a vysokou odolností. Systém je odolný proti prasklinám, nárazu, ale i krupobití, silnému dešti a vichřicím.

Informace o projektu:
Investor:
Inmobiliaria Espacio y Aedas Homes, Palma de Mallorca, ES
Architekt: SCT Estudio de Arquitectura Sanchez-Cantalejo + Tomás, Palma de Mallorca, ES
Realizace: Obras y Construcciones Pedro Siles SL, Palma de Mallorca, ES
​Fotografie: José Hevia Blach, Barcelona, ES
Kompetence firmy Sto:

  • zateplovací fasádní systém (StoTherm Classic), fasádní omítky (Stolit K 1,5 a Stolit MP)

 

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli