Přestavba a rozšíření základní školy v italském městečku s materiály, které mají přečkat další generace žáků

Přestavba a rozšíření základní školy v italském městečku s materiály, které mají přečkat další generace žáků

Autor: e.papcunova@sto.com
7. 5. 2020
Dvojjazyčné škole v jihotyrolské obci Auer nedaleko Bolzana chyběly moderní výukové prostory. MoDus Architects z nedalekého Brixenu ponechali úctyhodnou stavbu z přelomu tisíciletí nedotčenou a po jejím boku postavili strohé bílé krychle. Moderní materiály s vysokou odolností vůči opotřebení, použité na novou přístavbu, určitě hravě přečkají několik dalších generací žáků.

Tak jako v každé malé obci, jsou i v Aueru nejdůležitějšími místy škola a kostel. Architekti s respektem připojili k původní více než sto let staré stavbě další prostory, které škola pro německy a italsky mluvící děti potřebovala. Dva bíle omítnuté kvádry s plochou střechou a rozdílnou výškou rozšiřují starou budovu školy v centru mestečka jak směrem na jihovýchod, tak i na jihozápad. Spojovacím prvkem mezi starým a novým jsou formáty oken, jejichž uspořádání a materiál však architekti interpretovali volně. Starý kaštan na školním dvoře, jenž měl padnout za oběť stavebním pracím, vedl k úpravě původního návrhu. Umělkyně Lies Bielowski vytvořila pod dojmem emocionální podpory, kterou mezi obyvateli vyvolala snaha o zachování stromu, abstraktní kaštanové listy z potaženého kovu. Ty pak umístila jako dekoraci na hrubozrnně omítnutou fasádu s minerální omítkou StoMiral.

Ta obsahuje vysoce kvalitní mramorová zrna z přírodních zdrojů, skvěle odolává proti povětrnostním vlivům, charakteristická je pro ni také velmi vysoká propustnost CO2 a paropropustnost. Neopracovaný beton charakterizuje vzhled zdí a stropů v interiéru. Průběžné dřevěné podlahy a barevné plochy mu však trochu ubírají na přísnosti a vytváří příjemné prostředí pro žáky místní školy.

 

Investor:

Obec Auer, Itálie

Architekt:

MoDus Architects, Brixen, Itálie

S bergmeisterwolf Architekten, Brixen

Místo:

Truidn, Auer

Kompetence firmy Sto:

fasádní zateplovací systém (StoTherm Vario) s minerální omítkou (StoMiral) a silikátovým vrchním nátěrem

Realizační firma:

Lobstraibizer, Roncegno, Itálie

Fotografie:

René Riller, Schlanders, Itálie

Fieldset
Základní škola v Aueru
Obec Auer, Itálie
Autor stavby
MoDus Architects, Brixen, Itálie S bergmeisterwolf Architekten, Brixen

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Zdařilá rekonstrukce rodinného domu architektů Hany a Radima Horákových v brněnské „Kamence“

Autor: stoadministrator
6. 5. 2021
Manželé – architekti Hana a Radim Horákovi ze studia KAMKAB!NET si v brněnské Kamenné čtvrti přestavěli rodinný dům. „Kamenka“, jak se této zajímavé a v Brně velmi dobře známé čtvrti familiárně říká, vznikla ve dvacátých letech 20. století jako nouzová kolonie na dně uzavřeného lomu. Domy se postupně přestavovaly a vylepšovaly. Dům manželů Horákových, postavený ve 30. letech minulého století, plně odpovídal původní zástavbě – pokojíky byly miniaturní (nejmenší měl šest metrů čtverečních), každý měl jinou výšku podlahy, světlé výšky byly malé (2.15 m). Místnosti byly vlhké a tmavé.

Architekti se rozhodli dům přestavět a současně nenarušit unikátní charakter místa

Snahou navrhované úpravy bylo celou dispozici vyčistit a objekt stavebně oddělit od okolních domů, vybudovat se měly vlastní přípojky technické infrastruktury a navýšit se měla užitná plocha objektu. Zároveň chtěli architekti přinést do interiéru co nejvíce přirozeného světla. Jako nejjednodušší možnost se nabízelo zvednutí celé stavby, což se autorům projektu a současně majitelům domu vzhledem k lokalitě nejevilo jako šťastné řešení. Stavbu chtěli zachovat co nejnižší, proto navrhli zvětšení užitné plochy uskutečnit částečným zastavěním stávajícího dvorku novou jednopodlažní přístavbou.

 

Nová dispozice, větší světlé výšky a více světla v interiéru

V přízemí domu je teď v části pod sedlovou střechou umístěn velký obývací pokoj s jídelním stolem (v této části je prostor zcela otevřen a prosvětlen shora střešními okny) a kuchyňský kout. Odsud lze vejít do malé šatny a po schodišti vystoupat do ložnice, která se vikýřem otevírá ke skále lomu. Z obývacího pokoje jsou navrženy dveře do části s bývalými přístavky, místo kterých je nyní jeden pokoj, sloužící dětem. Pokoj navazuje na malé vnitřní atrium sevřené mezi okolními domy.  V přízemí je také malá lichoběžníková pracovna (reaguje na tvar pozemku), samostatné WC a koupelna, která je uvnitř prosvětlena střešním světlíkem. Atrium osvětluje přes okno i hlavní obytný prostor.

 

Fasádní systém Sto s omítkou pohledově oddělil původní část domu od nové přístavby

Nová přístavba je celá řešena s plochou střechou, stěny jsou sendvičové, kdy pohledové části do exteriéru tvoří vyzdívka z plných pálených cihel z bouracích prací na původním domě. Cihly mají odkazovat na prvotní obyvatele lokality, kteří byli často zaměstnanci nedalekých cihelen, z kterých si stavební materiál nosili. Cihly jsou doplněny o pohledové betony (sokl, atika), které vybíhají do dvora v jednoduchém přestřešení nad venkovním sezením. Ploché střechy jsou pojaté jako zelené extenzivní, nad novou přístavbou jsou doplněné o malou pobytovou terasu.

 

Původní část domu architekti hmotově sjednotili a zjednodušili. Šikmá střecha je pokryta opět plechem, ale nově v antracitové barvě (původní byl červený), která odkazuje na původní použití černých asfaltových pásů jako krytiny u někdejších nouzových domků. Celý původní objem je zateplen minerálním fasádním systémem StoTherm Mineral s kreativní povrchovou úpravou omítkami StoSignature ve vzoru betonu.

Informace o projektu:
Investor: Privátní investor, Brno
Architekt: Ing. arch. Radim Horák, Ing. arch. Hana Horáková, Brno, www.kamkabi.net 
Fotografie: Pavel Barták

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli