Přestavba bratislavské městské vily spojila nové s tradičním

Přestavba bratislavské městské vily spojila nové s tradičním

Autor: stoadmin
20. 11. 2018
Původní městská vila na Mudroňově ulici v Bratislavě byla dokončena v roce 1943. V devadesátých letech prošla rozsáhlou rekonstrukcí a přestavbou na administrativní budovu. Až donedávna sloužila jako ambasáda. Nešlo o stavbu výrazné architektonické kvality, během mnoha let postupně objekt ztratil i to málo, co by v dnešní době bylo hodnotné. Návrh přestavby připravil úspěšný bratislavský architekt Ing. arch. Ilja Skoček ve spolupráci s Ing. arch. Igorem Černým, Ing. arch. Petrem Kožuškem a Ing. arch. Danicou Ščepkovou v letech 2015 - 2016, samotná realizace přestavby probíhala v období 2016 - 2017. V přestavěné vile dnes sídlí advokátní kancelář.

Složitá rekonstrukce vyžadovala komplexní přepracování dispozice a provozu domu. Přemístěním hlavního vstupu ze schodišťového prostoru do severozápadního traktu domu vznikl reprezentativní nástupní prostor s výškou více než čtyři metry. Z haly s recepcí je přímo přístupné hlavní dvouramenné schodiště. Tento zásah se výrazně projevil i na uličním pohledu. Původně "plochá" stěna dostala výrazné členění a adekvátní výraz, který zdatně sekunduje zbytku fasády. Kromě novotvaru na průčelí vily je při pohledu z ulice jasně odlišena nástavba, která nahradila původní valbovou střechu. Vysoký rád a vertikální členění původní fasády architekt nahradil horizontálními liniemi hliníkových lamel. Prosklené ustoupené podlaží s panoramatickým výhledem disponuje rozsáhlou střešní terasou, orientovanou na jihozápad.

Přestavba představuje zajímavé spojení nového s původní stavební substancí a ve výsledné podobě jsou přítomny i (pro tvorbu Ilji Skočeka netradiční) historizující odkazy. Výrazným novým prvkem je nová římsa, lemující vrchní ukončení původní budovy, evokující reprezentační budovy velkých slohů minulosti a současně rozdělující dva světy - klasický, který v dolní části vily s tradičními materiály vychází ze stavební podstaty, a nový nezávislý technicistní prvek nástavby, která přiznává, že je z jiného ideového prostředí, z jiného období.

Fieldset
Mestská vila
Mudroňová 51
Rok dokončení
2017

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Obytný areál New Folies v Cala Llamp – nový koncept rezidenčního komplexu

Autor: stoadministrator
29. 3. 2021
V Cala Llamp, několik kilometrů od Port d’Andratx, vyrostl jeden z nejexkluzivnějších rezidenčních komplexů na Mallorce. Obytný komplex New Folies spojil inovace a design s přirozeným prostředím skal, borovic a mořského pobřeží a díky minimalistickému stylu a čistým liniím nabídl výrazný vizuální kontrast.

Funkční a současný design od studia SCT-Arquitectos

New Folies navrhlo prestižní architektonické studio SCT-Arquitectos, které založili Vicente Tomás a Ángel Sánchez-Cantalejo. 41 domů, které jsou součástí komplexu, má poměrně velké rozměry, přičemž dominantní roli hrají terasy s výhledem na moře. Maximálně funkční a současný design obydlí upřednostňuje soukromí každého domu, u nich nechybí samostatné bazény, zahrady a odpočinkové zóny.

 

Maximální komfort, soukromí a výhled na moře nabízí každý z 41 domů

Většina domů je dvoupatrová, některé mají navíc k dispozici i suterén. Do domků ležících na jižní straně se kvůli velmi silnému sklonu svahu vstupuje přes podkroví.  Každý dům má kromě toho k dispozici dvě parkovací místa a soukromý bazén. Jednotlivé budovy spojují pěší cesty, které vedou ke společnému bazénu a sluneční terase.  Kamenné zídky z nepravidelných kamenů vyznačují v celém areálu výšková odsazení, jichž je zde opravdu hodně. Přízemí jsou vestavěna do terénu a u většiny domů mají jejich stěny stejné provedení, čímž vzniká optický dojem jediného poschodí. Horní poschodí jednotlivých domů vyčnívají nad verandou a vytvářejí tak příjemný stín. V přízemí domů je kuchyně, obývací pokoj a jídelna, ložnice a víceúčelová místnost jsou umístěny v horním poschodí. Jednotlivé pokoje jsou navrženy tak, aby každá místnost umožňovala výhled na moře. Střechy domů jsou porostlé zelení.

 

Vlastnosti materiálů a povrchových úprav odráží vysokou kvalitu tohoto projektu

Realizační firma Siles Construcciones nespolupracovala s architekty ze studia SCT-Arquitectos poprvé, takže věděla, že důraz nebude ani u tohoto komplexu kladen jen na styl, ale i na výběr materiálů a kvalitu provedení. Na fasádách domů je proto použit fasádní zateplovací systém StoTherm Classic, kombinující vysoký izolační výkon se snadnou instalací a vysokou odolností. Systém je odolný proti prasklinám, nárazu, ale i krupobití, silnému dešti a vichřicím.

Informace o projektu:
Investor:
Inmobiliaria Espacio y Aedas Homes, Palma de Mallorca, ES
Architekt: SCT Estudio de Arquitectura Sanchez-Cantalejo + Tomás, Palma de Mallorca, ES
Realizace: Obras y Construcciones Pedro Siles SL, Palma de Mallorca, ES
​Fotografie: José Hevia Blach, Barcelona, ES
Kompetence firmy Sto:

  • zateplovací fasádní systém (StoTherm Classic), fasádní omítky (Stolit K 1,5 a Stolit MP)

 

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli