Povrchová úprava StoBeton Svit na fasádě bytových domů „Rezidence u parku“ v Olomouci-Lazcích

Povrchová úprava StoBeton Svit na fasádě bytových domů „Rezidence u parku“ v Olomouci-Lazcích

Autor: e.papcunova@sto.com
4. 6. 2019
Dva bytové domy, které loni dokončila společnost UNICAPITAL a.s. v Lazcích, klidné části města Olomouc, jsou Stavbou roku 2018 Olomouckého kraje. Kvalitní bydlení mimo městský ruch v centru hanácké metropole z dílny architektonického studia Alfaprojekt Olomouc je zajímavé nejen lokalitou a prostředím - charakteristickým prvkem Rezidence u Parku a významnou předností obou samostatných bytových domů je jejich terasovité uspořádání. Na fasádách se uplatnila povrchová úprava StoBeton Svit se vzhledem betonu.

Exklusivní bydlení vilového charakteru s dostatkem soukromí

Bytový komplex Rezidence U Parku v městské části Lazce nabízí svým rezidentům exklusivní bydlení vilového charakteru. Prostorné terasy zajišťují klid a soukromí, v pozadí nezůstávají ani další výhody, které činí projekt výjimečným: prostorné garáže, sklepy a společné prostory, ale také venkovní odpočinková zóna obklopená zelení se vstupem do parku. Dostupnost je 10 minut do centra.

Ve dvou samostatných čtyřpodlažních domech, zapuštěných částečně do terénu, je dohromady jen čtyřicet bytů. Ke každému bytu patří prostorná terasa, o rozloze až 117 m2 s proskleným zábradlím. Na ní si můžou rezidenti užívat příjemné posezení s výhledem do zeleně. Při návrhu velkých teras použili architekti ze studia Alfaprojekt originální́ řešení – terasy v jednotlivých podlažích nepravidelně ustupují v návaznosti na hlavní směry přilehlé ulice. Dům je zajímavý jak svou kompozicí, obytným okolím, rozmanitými dispozicemi, tak i architekturou a použitými materiály.

 

Vzhled pohledového betonu na terasách bytových domů

Řada architektů účelně využívá úpravu povrchů staveb ve vzhledu pohledového betonu k akcentu vyznění celých fasád nebo jejich částí.  Tuto možnost využili i tvůrci fasády olomoucké bytové rezidence – na stěnách teras obou bytových domů je použita povrchová úprava StoBeton Svit, doplněná o vrchní fasádní omítku s lotosovým efektem StoLotusan® K 1.5 (škrábaná struktura). Ta silně podporuje samočisticí efekt při skropení deštěm a má velmi vysokou paropropustnost a propustnost CO2. Domy jsou zatepleny čistě minerálním difúzně otevřeným nehořlavým systémem StoTherm Mineral, což je dnes klasika mezi nehořlavými tepelněizolačními fasádními systémy. Celý systém má, podobně jako vrchní omítka, také výbornou paropropustnost a odolnost proti vlhkosti. O příjemné klima a dlouhou životnost fasády tak mají obyvatelé nových bytů postaráno.

 

Objednejte si bezplatné vzorky kreativních omítek StoSignature

Seznamte se se systémem kreativních omítek StoSignature prostřednictvím boxu vzorků nejoblíbenějších povrchů a struktur – stačí vyplnit registrační formulář na www.sto.cz/fasady.

 

Objekt:

Bytové domy Rezidence u Parku

Místo:

Olomouc-lazce

Investor:

UNICAPITAL a.s.

Architekti:

Alfaprojekt Olomouc

Kompetence Sto:

Fieldset
Bytové domy Rezidence u Parku
Olomouc-Lazce
Autor stavby
Alfaprojekt Olomouc

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Zdařilá rekonstrukce rodinného domu architektů Hany a Radima Horákových v brněnské „Kamence“

Autor: stoadministrator
6. 5. 2021
Manželé – architekti Hana a Radim Horákovi ze studia KAMKAB!NET si v brněnské Kamenné čtvrti přestavěli rodinný dům. „Kamenka“, jak se této zajímavé a v Brně velmi dobře známé čtvrti familiárně říká, vznikla ve dvacátých letech 20. století jako nouzová kolonie na dně uzavřeného lomu. Domy se postupně přestavovaly a vylepšovaly. Dům manželů Horákových, postavený ve 30. letech minulého století, plně odpovídal původní zástavbě – pokojíky byly miniaturní (nejmenší měl šest metrů čtverečních), každý měl jinou výšku podlahy, světlé výšky byly malé (2.15 m). Místnosti byly vlhké a tmavé.

Architekti se rozhodli dům přestavět a současně nenarušit unikátní charakter místa

Snahou navrhované úpravy bylo celou dispozici vyčistit a objekt stavebně oddělit od okolních domů, vybudovat se měly vlastní přípojky technické infrastruktury a navýšit se měla užitná plocha objektu. Zároveň chtěli architekti přinést do interiéru co nejvíce přirozeného světla. Jako nejjednodušší možnost se nabízelo zvednutí celé stavby, což se autorům projektu a současně majitelům domu vzhledem k lokalitě nejevilo jako šťastné řešení. Stavbu chtěli zachovat co nejnižší, proto navrhli zvětšení užitné plochy uskutečnit částečným zastavěním stávajícího dvorku novou jednopodlažní přístavbou.

 

Nová dispozice, větší světlé výšky a více světla v interiéru

V přízemí domu je teď v části pod sedlovou střechou umístěn velký obývací pokoj s jídelním stolem (v této části je prostor zcela otevřen a prosvětlen shora střešními okny) a kuchyňský kout. Odsud lze vejít do malé šatny a po schodišti vystoupat do ložnice, která se vikýřem otevírá ke skále lomu. Z obývacího pokoje jsou navrženy dveře do části s bývalými přístavky, místo kterých je nyní jeden pokoj, sloužící dětem. Pokoj navazuje na malé vnitřní atrium sevřené mezi okolními domy.  V přízemí je také malá lichoběžníková pracovna (reaguje na tvar pozemku), samostatné WC a koupelna, která je uvnitř prosvětlena střešním světlíkem. Atrium osvětluje přes okno i hlavní obytný prostor.

 

Fasádní systém Sto s omítkou pohledově oddělil původní část domu od nové přístavby

Nová přístavba je celá řešena s plochou střechou, stěny jsou sendvičové, kdy pohledové části do exteriéru tvoří vyzdívka z plných pálených cihel z bouracích prací na původním domě. Cihly mají odkazovat na prvotní obyvatele lokality, kteří byli často zaměstnanci nedalekých cihelen, z kterých si stavební materiál nosili. Cihly jsou doplněny o pohledové betony (sokl, atika), které vybíhají do dvora v jednoduchém přestřešení nad venkovním sezením. Ploché střechy jsou pojaté jako zelené extenzivní, nad novou přístavbou jsou doplněné o malou pobytovou terasu.

 

Původní část domu architekti hmotově sjednotili a zjednodušili. Šikmá střecha je pokryta opět plechem, ale nově v antracitové barvě (původní byl červený), která odkazuje na původní použití černých asfaltových pásů jako krytiny u někdejších nouzových domků. Celý původní objem je zateplen minerálním fasádním systémem StoTherm Mineral s kreativní povrchovou úpravou omítkami StoSignature ve vzoru betonu.

Informace o projektu:
Investor: Privátní investor, Brno
Architekt: Ing. arch. Radim Horák, Ing. arch. Hana Horáková, Brno, www.kamkabi.net 
Fotografie: Pavel Barták

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli