Plastická fasáda místo masivního dřeva

Plastická fasáda místo masivního dřeva

Autor: admin
17. 10. 2018
Architektonická kancelář Franken byla v roce 2011 pověřena návrhem obytné budovy s ateliéry ve Sachsenhausenu, historickém centru starého Frankfurtu. Vzhledem k tomu, že stávající skupina domů nemohla být udržována při zachování jejich typických fasád s hrázděným zdivem, rozhodli se architekti zahrnout původní konstrukci s dřevěnými nosnými trámy abstraktním způsobem do svého návrhu. Pomocí digitálního algoritmu navrhli skicu fasády, která naznačuje umístění starých trámů. Tak vznikla plastická fasáda.

Pro realizaci návrhu musela být vyvinuta metoda, při níž byl vzor, kopírující vzhled hrázděného domu, vyfrézován v masivních fasádních panelech. Celkově bylo pro projekt "Kleiner Ritter" (Malý rytíř) vyrobeno 144 různých fasádních panelů. Výsledkem je historicky přiměřené, ale ne historizující zacházení s tradiční architekturou daného místa. „Konstrukce", plastická fasáda, je vidět pouze při zastínění a v závislosti na denní době a perspektivě.

Fasádní panely objektu "Kleiner Ritter" jsou vyrobeny z materiálu Verolith, který se skládá z více než 90 procent z lehké přírodní látky vulkanického původu zvané perlit, a který se pod tlakem lisuje do základního polotovaru. Výsledkem jsou lišty, panely a objekty, které mohou být navrženy přesně podle specifikace zákazníka. Roztřesené linie u frankfurtského objektu Kleine Ritter jsou příkladem individuálních designových možností materiálu Verolith.

Tyto služby se koncentrují ve Sto pod značkou "iD - individuální digitální inženýrství". Řešení iD od společnosti Sto představují velmi precizní realizaci parametrických procesů návrhu s průmyslovým postupem výroby. Zakládají se na průběžných digitálních procesních řetězcích a realizují návrhy 1:1.

Fieldset
Kleiner Ritter
Frankfurt
Autor stavby
Franken Architekten GmbH, Frankfurt
Rok dokončení
2014

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Zdařilá rekonstrukce rodinného domu architektů Hany a Radima Horákových v brněnské „Kamence“

Autor: stoadministrator
6. 5. 2021
Manželé – architekti Hana a Radim Horákovi ze studia KAMKAB!NET si v brněnské Kamenné čtvrti přestavěli rodinný dům. „Kamenka“, jak se této zajímavé a v Brně velmi dobře známé čtvrti familiárně říká, vznikla ve dvacátých letech 20. století jako nouzová kolonie na dně uzavřeného lomu. Domy se postupně přestavovaly a vylepšovaly. Dům manželů Horákových, postavený ve 30. letech minulého století, plně odpovídal původní zástavbě – pokojíky byly miniaturní (nejmenší měl šest metrů čtverečních), každý měl jinou výšku podlahy, světlé výšky byly malé (2.15 m). Místnosti byly vlhké a tmavé.

Architekti se rozhodli dům přestavět a současně nenarušit unikátní charakter místa

Snahou navrhované úpravy bylo celou dispozici vyčistit a objekt stavebně oddělit od okolních domů, vybudovat se měly vlastní přípojky technické infrastruktury a navýšit se měla užitná plocha objektu. Zároveň chtěli architekti přinést do interiéru co nejvíce přirozeného světla. Jako nejjednodušší možnost se nabízelo zvednutí celé stavby, což se autorům projektu a současně majitelům domu vzhledem k lokalitě nejevilo jako šťastné řešení. Stavbu chtěli zachovat co nejnižší, proto navrhli zvětšení užitné plochy uskutečnit částečným zastavěním stávajícího dvorku novou jednopodlažní přístavbou.

 

Nová dispozice, větší světlé výšky a více světla v interiéru

V přízemí domu je teď v části pod sedlovou střechou umístěn velký obývací pokoj s jídelním stolem (v této části je prostor zcela otevřen a prosvětlen shora střešními okny) a kuchyňský kout. Odsud lze vejít do malé šatny a po schodišti vystoupat do ložnice, která se vikýřem otevírá ke skále lomu. Z obývacího pokoje jsou navrženy dveře do části s bývalými přístavky, místo kterých je nyní jeden pokoj, sloužící dětem. Pokoj navazuje na malé vnitřní atrium sevřené mezi okolními domy.  V přízemí je také malá lichoběžníková pracovna (reaguje na tvar pozemku), samostatné WC a koupelna, která je uvnitř prosvětlena střešním světlíkem. Atrium osvětluje přes okno i hlavní obytný prostor.

 

Fasádní systém Sto s omítkou pohledově oddělil původní část domu od nové přístavby

Nová přístavba je celá řešena s plochou střechou, stěny jsou sendvičové, kdy pohledové části do exteriéru tvoří vyzdívka z plných pálených cihel z bouracích prací na původním domě. Cihly mají odkazovat na prvotní obyvatele lokality, kteří byli často zaměstnanci nedalekých cihelen, z kterých si stavební materiál nosili. Cihly jsou doplněny o pohledové betony (sokl, atika), které vybíhají do dvora v jednoduchém přestřešení nad venkovním sezením. Ploché střechy jsou pojaté jako zelené extenzivní, nad novou přístavbou jsou doplněné o malou pobytovou terasu.

 

Původní část domu architekti hmotově sjednotili a zjednodušili. Šikmá střecha je pokryta opět plechem, ale nově v antracitové barvě (původní byl červený), která odkazuje na původní použití černých asfaltových pásů jako krytiny u někdejších nouzových domků. Celý původní objem je zateplen minerálním fasádním systémem StoTherm Mineral s kreativní povrchovou úpravou omítkami StoSignature ve vzoru betonu.

Informace o projektu:
Investor: Privátní investor, Brno
Architekt: Ing. arch. Radim Horák, Ing. arch. Hana Horáková, Brno, www.kamkabi.net 
Fotografie: Pavel Barták

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli