Od průmyslového areálu až po moderní řadové domy

Od průmyslového areálu až po moderní řadové domy

Autor: stoadmin
20. 11. 2018
Transformace kodaňského přístavu Islands Brygge od průmyslové a obchodní čtvrti do městské oblasti pro práci a bydlení, spojená s intenzivním urbanistickým plánováním, se po více jak 30 letech prací chýlí k závěru. S bytovým domem Town House formulovala architektonická kancelář Holgaard arkitekter, založená v roce 2004 v Kodani, designový koncept, který ztělesňuje individuální bydlení na jedné straně a přiměřenou architektonickou reprezentaci v městském prostoru na druhé straně.

Koncepce bytových domů Town House vychází z hlavního plánu rozvoje přístavu Islands Brygge, který vypracovali architekti PLOT společně s urbanisty West 8. Ten formuloval oživení městských řadových domů dvacátých let minulého století jako architektonickou předlohu pro budoucí výstavbu. Na rozdíl od předchozí severní zástavby města s její vysokou koncentrací služeb a domů měl být na Islands Brygge realizován ekologický rozvoj města, který tvůrčím způsobem kombinuje transformační zóny se sousedícími rozvojovými oblastmi města.

Schválené koncepci odpovídá i práce kanceláře Holgaard arkitekter, která v podobě bytových domů Town House navrhla na ploše 4 600 m22 x 15 třípatrových rodinných domů s vlastní zahradou. Městským domům se 3 až 5 pokoji a užitnou plochou 152-158 m2dominují v severovýchodním a jihozápadním směru velká okna. Domy Town House mají bílé fasády a 2,4 m vysoký sokl z přírodního kamene a architekti z Holgaard arkitekter kromě nich navrhli i další domy v přístavu Islands Brygge - Stay, Next Door, Yardhouse a Sfinga. Ty dohromady tvoří v této části Kodaně zcela nové město. Domy v strohém rytmu s charakteristickými výčnělky a výklenky respektují nejen skandinávské dědictví řadových domů. Sledují také jednu ze základních zásad moderní architektury, propojit realitu industrializované společnosti a její principy s uměleckou legitimitou klasického umění.

 

Park jako rekreační oblast

Kromě přímé blízkosti centra Kodaně mají bytové domy napojení i na rekreační oblast Amager Fælled, díky čemuž se ještě navýšila jejich urbanistická kvalita: park nabízí obyvatelům domů příležitost otočit se na několik hodin zády k jejich každodennímu městskému životu.

Usazení návrhu v celkovém urbanistickém kontextu ústí do strohé základní kompozice, ve které tvoří štíty dvou řad domů přidružené soukromé zahrady, orientované do ulice. Pro tuto formální čistotu a sériovost půdorysu bytů využili architekti odlišný koncept forem obou budov. Ten prostřednictvím soklu z přírodního kamene a bílé omítky fasády, spolu s hrou výčnělků a výklenků, vytváří celkový exteriér domů - soch. 

Fieldset
Town House
Islands Brygge, Kodaň
Autor stavby
Holgaard arkitekter

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Zdařilá rekonstrukce rodinného domu architektů Hany a Radima Horákových v brněnské „Kamence“

Autor: stoadministrator
6. 5. 2021
Manželé – architekti Hana a Radim Horákovi ze studia KAMKAB!NET si v brněnské Kamenné čtvrti přestavěli rodinný dům. „Kamenka“, jak se této zajímavé a v Brně velmi dobře známé čtvrti familiárně říká, vznikla ve dvacátých letech 20. století jako nouzová kolonie na dně uzavřeného lomu. Domy se postupně přestavovaly a vylepšovaly. Dům manželů Horákových, postavený ve 30. letech minulého století, plně odpovídal původní zástavbě – pokojíky byly miniaturní (nejmenší měl šest metrů čtverečních), každý měl jinou výšku podlahy, světlé výšky byly malé (2.15 m). Místnosti byly vlhké a tmavé.

Architekti se rozhodli dům přestavět a současně nenarušit unikátní charakter místa

Snahou navrhované úpravy bylo celou dispozici vyčistit a objekt stavebně oddělit od okolních domů, vybudovat se měly vlastní přípojky technické infrastruktury a navýšit se měla užitná plocha objektu. Zároveň chtěli architekti přinést do interiéru co nejvíce přirozeného světla. Jako nejjednodušší možnost se nabízelo zvednutí celé stavby, což se autorům projektu a současně majitelům domu vzhledem k lokalitě nejevilo jako šťastné řešení. Stavbu chtěli zachovat co nejnižší, proto navrhli zvětšení užitné plochy uskutečnit částečným zastavěním stávajícího dvorku novou jednopodlažní přístavbou.

 

Nová dispozice, větší světlé výšky a více světla v interiéru

V přízemí domu je teď v části pod sedlovou střechou umístěn velký obývací pokoj s jídelním stolem (v této části je prostor zcela otevřen a prosvětlen shora střešními okny) a kuchyňský kout. Odsud lze vejít do malé šatny a po schodišti vystoupat do ložnice, která se vikýřem otevírá ke skále lomu. Z obývacího pokoje jsou navrženy dveře do části s bývalými přístavky, místo kterých je nyní jeden pokoj, sloužící dětem. Pokoj navazuje na malé vnitřní atrium sevřené mezi okolními domy.  V přízemí je také malá lichoběžníková pracovna (reaguje na tvar pozemku), samostatné WC a koupelna, která je uvnitř prosvětlena střešním světlíkem. Atrium osvětluje přes okno i hlavní obytný prostor.

 

Fasádní systém Sto s omítkou pohledově oddělil původní část domu od nové přístavby

Nová přístavba je celá řešena s plochou střechou, stěny jsou sendvičové, kdy pohledové části do exteriéru tvoří vyzdívka z plných pálených cihel z bouracích prací na původním domě. Cihly mají odkazovat na prvotní obyvatele lokality, kteří byli často zaměstnanci nedalekých cihelen, z kterých si stavební materiál nosili. Cihly jsou doplněny o pohledové betony (sokl, atika), které vybíhají do dvora v jednoduchém přestřešení nad venkovním sezením. Ploché střechy jsou pojaté jako zelené extenzivní, nad novou přístavbou jsou doplněné o malou pobytovou terasu.

 

Původní část domu architekti hmotově sjednotili a zjednodušili. Šikmá střecha je pokryta opět plechem, ale nově v antracitové barvě (původní byl červený), která odkazuje na původní použití černých asfaltových pásů jako krytiny u někdejších nouzových domků. Celý původní objem je zateplen minerálním fasádním systémem StoTherm Mineral s kreativní povrchovou úpravou omítkami StoSignature ve vzoru betonu.

Informace o projektu:
Investor: Privátní investor, Brno
Architekt: Ing. arch. Radim Horák, Ing. arch. Hana Horáková, Brno, www.kamkabi.net 
Fotografie: Pavel Barták

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli