Nový terminál Milano Prime na letišti Malpensa ve Fernu s hladkou omítkou StoSignature

Nový terminál Milano Prime na letišti Malpensa ve Fernu s hladkou omítkou StoSignature

Autor: stoadministrator
29. 9. 2021
Provedením exkluzivního terminálu Milano Prime pro milánské letiště Malpensa připomíná architektonická kancelář One Works, že létání bylo dříve spojeno s atmosférou exkluzivity. Obchodní cestující očekává nezaměnitelná a výrazná budova s minimalistickou, stylovou atmosférou.

Nový terminál navrhli architekti milánské architektonické kanceláře OneWorks

V červenci 2019 byla slavnostně přestřižena páska při inauguraci Milano Prime, nového obchodního a všeobecného leteckého terminálu mezinárodního letiště Milano Malpensa, spravovaného společností SEA Prime. Nový terminál, otevřený 24/7, se rozkládá na ploše 1400 metrů čtverečních. Nachází se ve vyhrazené oblasti letiště Malpensa mezi terminálem 1 a terminálem 2 a zahrnuje prostranství s rozlohou 50 000 metrů čtverečních a hangár o velikosti 5 000 metrů čtverečních, určený pro trysková letadla poslední generace. Terminál Milano prime doplňuje nabídku pro pasažéry a letecké provozovatele, kteří cestují do Milána a Lombardie, tedy velmi atraktivní italské destinace se silným mezinárodním postavením. Projekt, koncipovaný a realizovaný s ohledem na potřeby zákazníků a poptávku trhu, byl realizován podle návrhu mezinárodní architektonické kanceláře OneWorks stavební společností De Vincenzo. Stejně jako na letišti v Linate si všichni pasažéři na Milano Malpensa budou moci užít ultraluxusní specializované služby, jejichž cílem je nabídnout hostům maximální relaxaci a pohodlí před odletem.

 

Polygonální, rafinovaně řezaná budova přitahuje svým pozoruhodným tvarem pozornost cestujících už při přistávání

45 kilometrů od centra Milána leží letiště Milano Malpensa, v jehož areálu vytvořila místní kancelář One Works elegantní terminál. Vstupní část kompaktní stavby se vyznačuje zářezem do jejího objemu. Vyčnívající dynamická střecha působí jako přátelské gesto. O ještě větší kontrast na vnějším plášti, a ještě větší plasticitu se stará souhra temných panelů, prostorných okenních pásů a zářivě bílých ploch. Kdo do terminálu vstupuje, toho očekává elegantní, světlé prostředí: perleťově šedé hliníkové prvky se atraktivně lesknou a třpytí a vytváří různé efekty odrazů. To vše propůjčuje prostoru dojem kvality. Z lobby se pasažéři dostanou k bezpečnostní kontrole, oddělené skleněnou stěnou s posuvnými dveřmi. Pro čekající je k dispozici pět různých exkluzivních lóží. I pres omezenou velikost má terminál mezinárodní atmosféru, a přitom vyzařuje jak útulnost, tak i exkluzivitu.

 

Extrémně hladká omítka StoSignature na předsazené odvětrávané fasádě terminálu

Jemné a hladké povrchové struktury omítek StoSignature se mohou pochlubit čistotou, kterou působí na uživatele okolního prostoru a představují svou hladkostí dokonalost. Zdůrazňují cit architekta, mistrovství řemeslníka a vystihují kvalitu samotného materiálu. Elegance fasády je dosaženo precizní realizací každé vrstvy.

Informace o projektu:

Investor: Sea Prime, Milan, Itálie

Architekti: One Works, Milan

Místo: Ferno

Kompetence firmy Sto: předsazená odvětrávaná fasáda s extrémně hladkou omítkou (StoSignature Fine 30), zčásti s lesklým nátěrem (StoAqua Emaille PU Gloss)

Realizační firma: Sistema Tetto, Chiusano di San Domenico

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Silná místní komunita a práce architektů vdechly nový život někdejší sladovně v dánském Ebeltoftu

Autor: stoadministrator
24. 11. 2021
Opravena a rozšířená historická sladovna září červenou barvou nad starým dánským přístavním městem Ebeltoft, ležícím na břehu Baltského moře. Kancelář Praksis Arkitekter přistoupila k práci s velkou úctou k původní stavební substanci a vytvořila nové sociální centrum s charakterem campusu. Areál je příkladem zdařilé post-industriální architektury.

V historickém centru městečka Ebeltoftu se nachází charakteristická červená sladovna Maltfabrikken z roku 1861, dominanta města a významný závod, kde se až do roku 1998 vyráběl slad. 140 let trvající průmyslová cesta však na konci 20. století skončila a továrně dlouhá léta hrozila demolice. Silná místní komunita se spojila, aby zachovala a znovu promyslela budoucnost tradiční průmyslové budovy. Z iniciativy nadšenců se rozběhl proces vytváření místa pro umění, kulturu a podnikání – a i díky jejich nasazení byl projekt úspěšně dokončen v roce 2020. Za znovuzrozením objektu je také velký zájem a podpora nadací, podnikatelské komunity a soukromých místních přispěvatelů, jakož i silné partnerství se zastupitelstvem města Syddjurs, do jehož působnosti Ebeltoft patří.

 

Dnes je to lidová továrna – poháněná komunitami, nadšenci a vášní s touhou být semeništěm tvůrčího rozvoje lidí i společnosti

Maltfabrikken je místem setkávání, prostorem k dýchání, magickou směsicí kreativity. Zároveň je místem s mnoha uživatelsky orientovanými zařízeními, ale i sítí, dynamem a zprostředkovatelem aktivit a akcí. Mezi jeho nová zařízení patří kulturní dům, knihovna, muzeum, kulturní prostředí pro mládež, rezidence umělců, workshopy, klastr kreativního průmyslu, minipivovar a mnoho dalšího.

 

Architektonická proměna se vyznačuje zejména pečlivou renovací respektující původní stavbu

Syrovost a neotesanost se zde setkává s novou a jasnou estetikou. Zároveň byly zachovány charakteristické historické hodnoty továrny. Vzniká tak homogenní a sjednocující hmota budovy, která se otevírá do okolních dvorů a vítá každého. Ve snaze dostat do budov co nejvíce aktivit, má uvnitř projekt tak trochu charakter „guláše“: tady je muzeum, knihovna a archiv, tady minipivovar a restaurace, tady designový obchod, prostory a místnosti k pronájmu pro rodinné oslavy. Jsou zde podnikatelské kanceláře a malé levné pronájmy pro začínající firmy a designéry a nakonec, aby toho nebylo málo, je zde i řada malých rezidenčních staveb pro takzvaný "umělecký pobyt", který podporuje Dánská nadace umění. A pak samozřejmě povinné kluziště a vyhlídková plošina na vrcholu komína. Je toho hodně pod jednou střechou a na většině míst by to bylo příliš, ale tady to funguje, protože celý komplex budov už má v sobě ten správný nádech něčeho samorostlého a pučícího. A co víc, Praksis Architects se tady podařilo udržet rovnováhu, a to jak odhalením starého, tak přidáním nového s vynikajícím smyslem pro obojí. Prostřednictvím omezené, ale výrazné palety barev a materiálů v exteriéru, kterým dominují černé sokly a červená omítka na fasádách, spojili architekti staré a nové do jednoho celku. Tvůrcům projektu se touto zdařilou přestavbou podařilo velmi dobře přeměnit industriální relikt na křižovatku společenského setkávání.

Informace o projektu

 

Investor: Maltfabrikken, Ebeltoft, DK

Architekt: Praksis Arkitekter, Svendborg, DK

Místo: Maltvej 8, 8400 Ebeltoft, DK

Kompetence firmy Sto:

  • zateplovací fasádní systém (StoTherm Mineral),
  • fasádní barva odrážející tepelné záření (StoColor X-black)

Realizační firma: Rasmus Jakobsen, Aarhus, DK

Foto: Michael Ellehammer, Frederiksberg, DK

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli