Nové vícegenerační bytové domy Eigene Scholle v Halle nabízí vysokou kvalitu a cenově dostupné bydlení

Nové vícegenerační bytové domy Eigene Scholle v Halle nabízí vysokou kvalitu a cenově dostupné bydlení

Autor: stoadministrator
7. 12. 2020
Vyřešení této i v českém stavebnictví známé „kvadratury kruhu“ ocenila hodnotitelská jury prestižní německé ceny Deutscher Bauherrenpreis 2020, která je mezi profesionály uznávána jako nejdůležitější ocenění v oblasti bytové výstavby v Německu. Cenu v kategorii „Další rozvoj čtvrti“ si za vysokou kvalitu a dostupné náklady v bytové výstavbě odneslo bytové družstvo, které v Halle postavilo pět nových vícegeneračních bytových domů „Eigene Scholle“ (Vlastní kus země).

Nová, živá a dostupná rezidenční výstavba pro více generací

Díky vícegeneračnímu projektu „Eigene Scholle“ vznikla v Halle v blízkosti školy nová živá rezidenční čtvrť. Pět budov s celkem 57 byty je uspořádáno kolem centrálního sdíleného zeleného prostoru, charakteristického vysokou ekologickou kvalitou. Budovy mají díky stylové prosté fasádě a velkoformátovým oknům jednoduchý a současně pestrý design. Fasáda s rýhovanou omítkou a zateplená špičkovým fasádním zateplovacím systémem StoTherm Classic působí zdrženlivé, ale spolu s kvalitním provedením oplocení pozemku oslovuje kolemjdoucí.

 

 

Designově otevřené místnosti a využití horních pater jako galerijních prostor nabízí rozmanité půdorysy

Ty osloví různé skupiny uživatelů a z dlouhodobého hlediska zajistí pestrou strukturu obyvatel bytových domů. Tomu přispívá I skutečnost, že bytové družstvo i přes důraz na kvalitu architektury a použitých materiálů dokázalo udržet ceny nájemného na přijatelné úrovni. Předností projektu je také přesvědčivý design, využívající sériově prefabrikované komponenty. Dřevěné sedací prvky na schodišti podporují vzájemnou komunikaci obyvatel domu. Zapojení členů družstva do procesu návrhu ocenila ve svém hodnocení i jury letošního ocenění Deutscher Bauherrenpreis. Na porotu také zapůsobilo, jak menší bytové družstvo dokázalo ve vysoké kvalitě realizovat moderní formy bytové výstavby.

Informace o projektu:
Objekt:
Bytové domy „Eigene Scholle“, Halle, Německo
Investor: Gemeinnützige Wohnungsbaugenossenschaft „Eigene Scholle“ eG, Halle
Architekt: ENKE WULF architekten, Berlín
Kompetence Sto:

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Silná místní komunita a práce architektů vdechly nový život někdejší sladovně v dánském Ebeltoftu

Autor: stoadministrator
24. 11. 2021
Opravena a rozšířená historická sladovna září červenou barvou nad starým dánským přístavním městem Ebeltoft, ležícím na břehu Baltského moře. Kancelář Praksis Arkitekter přistoupila k práci s velkou úctou k původní stavební substanci a vytvořila nové sociální centrum s charakterem campusu. Areál je příkladem zdařilé post-industriální architektury.

V historickém centru městečka Ebeltoftu se nachází charakteristická červená sladovna Maltfabrikken z roku 1861, dominanta města a významný závod, kde se až do roku 1998 vyráběl slad. 140 let trvající průmyslová cesta však na konci 20. století skončila a továrně dlouhá léta hrozila demolice. Silná místní komunita se spojila, aby zachovala a znovu promyslela budoucnost tradiční průmyslové budovy. Z iniciativy nadšenců se rozběhl proces vytváření místa pro umění, kulturu a podnikání – a i díky jejich nasazení byl projekt úspěšně dokončen v roce 2020. Za znovuzrozením objektu je také velký zájem a podpora nadací, podnikatelské komunity a soukromých místních přispěvatelů, jakož i silné partnerství se zastupitelstvem města Syddjurs, do jehož působnosti Ebeltoft patří.

 

Dnes je to lidová továrna – poháněná komunitami, nadšenci a vášní s touhou být semeništěm tvůrčího rozvoje lidí i společnosti

Maltfabrikken je místem setkávání, prostorem k dýchání, magickou směsicí kreativity. Zároveň je místem s mnoha uživatelsky orientovanými zařízeními, ale i sítí, dynamem a zprostředkovatelem aktivit a akcí. Mezi jeho nová zařízení patří kulturní dům, knihovna, muzeum, kulturní prostředí pro mládež, rezidence umělců, workshopy, klastr kreativního průmyslu, minipivovar a mnoho dalšího.

 

Architektonická proměna se vyznačuje zejména pečlivou renovací respektující původní stavbu

Syrovost a neotesanost se zde setkává s novou a jasnou estetikou. Zároveň byly zachovány charakteristické historické hodnoty továrny. Vzniká tak homogenní a sjednocující hmota budovy, která se otevírá do okolních dvorů a vítá každého. Ve snaze dostat do budov co nejvíce aktivit, má uvnitř projekt tak trochu charakter „guláše“: tady je muzeum, knihovna a archiv, tady minipivovar a restaurace, tady designový obchod, prostory a místnosti k pronájmu pro rodinné oslavy. Jsou zde podnikatelské kanceláře a malé levné pronájmy pro začínající firmy a designéry a nakonec, aby toho nebylo málo, je zde i řada malých rezidenčních staveb pro takzvaný "umělecký pobyt", který podporuje Dánská nadace umění. A pak samozřejmě povinné kluziště a vyhlídková plošina na vrcholu komína. Je toho hodně pod jednou střechou a na většině míst by to bylo příliš, ale tady to funguje, protože celý komplex budov už má v sobě ten správný nádech něčeho samorostlého a pučícího. A co víc, Praksis Architects se tady podařilo udržet rovnováhu, a to jak odhalením starého, tak přidáním nového s vynikajícím smyslem pro obojí. Prostřednictvím omezené, ale výrazné palety barev a materiálů v exteriéru, kterým dominují černé sokly a červená omítka na fasádách, spojili architekti staré a nové do jednoho celku. Tvůrcům projektu se touto zdařilou přestavbou podařilo velmi dobře přeměnit industriální relikt na křižovatku společenského setkávání.

Informace o projektu

 

Investor: Maltfabrikken, Ebeltoft, DK

Architekt: Praksis Arkitekter, Svendborg, DK

Místo: Maltvej 8, 8400 Ebeltoft, DK

Kompetence firmy Sto:

  • zateplovací fasádní systém (StoTherm Mineral),
  • fasádní barva odrážející tepelné záření (StoColor X-black)

Realizační firma: Rasmus Jakobsen, Aarhus, DK

Foto: Michael Ellehammer, Frederiksberg, DK

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli