Nové sídlo společnosti LUMIUS ve Sviadnově u Frýdku-Místku

Nové sídlo společnosti LUMIUS ve Sviadnově u Frýdku-Místku

Autor: stoadmin
8. 1. 2019
Za hlavní konstrukční materiály stavby v podhůří Beskyd, dokončené na začátku roku 2017, vybrali autoři návrhu z ateliéru Projektstudio EUCZ beton, ocel a sklo. Obvodový plášť stavby tvoří sklovláknobetonové desky, doplněné kontaktním zateplením s omítkou s třpytivým efektem.

Z urbanistického pohledu je hmota na pozemku umístěna tak, aby zapadala do širších souvislostí území, parkoviště je koncipováno jako land art. Před vstupem do sídla byl vytvořen kvalitní veřejný prostor se schovaným parkovištěm, a zadní část sídla reaguje na prostor rozsáhlé zahrady, která může byt využita jak pro venkovní aktivity včetně travnatého fotbalového hřiště, tak i jako místa k relaxaci uprostřed pracovního dne. 

Budova firmy Lumius je sestavena jako dvoupodlažní rozehraná nepředvídatelná kompozice hmot. Velké foyer prostupuje dvě podlaží se zelenou stěnou, která vychází i do exteriéru a každého tak vítá. Interiér v administrativní budově je řešen spolu s celkovou koncepcí domu. Motivy exteriéru jsou zataženy i do vnitřních prostor objektu, ať už formou opakování venkovních materiálů nebo vtažením vegetace do vstupní haly. Hlavní materiály, které byly v projektu použity, jsou masivní dřevo, sklovláknobetonové desky, sklo, epoxidové stěrky a vegetace.

I tato stavba potvrzuje, jak široké možnosti dovoluje na fasádě kombinace betonu, skla a omítky. Aplikace granulovaných částic ve finální tmavé omítce navíc dovolila vytvořit třpyt na povrchu, které fasádu či stěnu oživuje a mění v závislosti na denní době nebo počasí. Vzhled dokonale dotváří zeleň, která šedé a černé plochy doplňuje. Podlahy uvnitř budovy tvoří epoxidové stěrky nebo dubové lamely. Stěny jsou z části omítnuté, ale většinu z nich pokrývá obklad, na kterém se střídají akustické sádrokartonové desky se sklocementovými. Obklady zvolili autoři projektu s hlavním cílem odhlučnit kancelářské prostory.

Investor
Lumius, spol. s r.o.

Architekt
David Kotek, Ondřej Klimek, Hana Zamastilová, Petra Paciorková, ateliér Projektstudio EUCZ

Místo
Sviadnov, Česká republika

Kompetence firmy Sto
Fasádní zateplovací systém StoTherm, organická omítka Stolit K, kombinace textur a efektů StoSignature, v interiéru podlahy StoCretec

Fotografie
Tomáš Malý

Fieldset
Budova firmy Lumius
Sviadnov, Česká republika
Autor stavby
David Kotek, Ondřej Klimek, Hana Zamastilová, Petra Paciorková, ateliér Projektstudio EUCZ
Rok dokončení
2017

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Zdařilá rekonstrukce rodinného domu architektů Hany a Radima Horákových v brněnské „Kamence“

Autor: stoadministrator
6. 5. 2021
Manželé – architekti Hana a Radim Horákovi ze studia KAMKAB!NET si v brněnské Kamenné čtvrti přestavěli rodinný dům. „Kamenka“, jak se této zajímavé a v Brně velmi dobře známé čtvrti familiárně říká, vznikla ve dvacátých letech 20. století jako nouzová kolonie na dně uzavřeného lomu. Domy se postupně přestavovaly a vylepšovaly. Dům manželů Horákových, postavený ve 30. letech minulého století, plně odpovídal původní zástavbě – pokojíky byly miniaturní (nejmenší měl šest metrů čtverečních), každý měl jinou výšku podlahy, světlé výšky byly malé (2.15 m). Místnosti byly vlhké a tmavé.

Architekti se rozhodli dům přestavět a současně nenarušit unikátní charakter místa

Snahou navrhované úpravy bylo celou dispozici vyčistit a objekt stavebně oddělit od okolních domů, vybudovat se měly vlastní přípojky technické infrastruktury a navýšit se měla užitná plocha objektu. Zároveň chtěli architekti přinést do interiéru co nejvíce přirozeného světla. Jako nejjednodušší možnost se nabízelo zvednutí celé stavby, což se autorům projektu a současně majitelům domu vzhledem k lokalitě nejevilo jako šťastné řešení. Stavbu chtěli zachovat co nejnižší, proto navrhli zvětšení užitné plochy uskutečnit částečným zastavěním stávajícího dvorku novou jednopodlažní přístavbou.

 

Nová dispozice, větší světlé výšky a více světla v interiéru

V přízemí domu je teď v části pod sedlovou střechou umístěn velký obývací pokoj s jídelním stolem (v této části je prostor zcela otevřen a prosvětlen shora střešními okny) a kuchyňský kout. Odsud lze vejít do malé šatny a po schodišti vystoupat do ložnice, která se vikýřem otevírá ke skále lomu. Z obývacího pokoje jsou navrženy dveře do části s bývalými přístavky, místo kterých je nyní jeden pokoj, sloužící dětem. Pokoj navazuje na malé vnitřní atrium sevřené mezi okolními domy.  V přízemí je také malá lichoběžníková pracovna (reaguje na tvar pozemku), samostatné WC a koupelna, která je uvnitř prosvětlena střešním světlíkem. Atrium osvětluje přes okno i hlavní obytný prostor.

 

Fasádní systém Sto s omítkou pohledově oddělil původní část domu od nové přístavby

Nová přístavba je celá řešena s plochou střechou, stěny jsou sendvičové, kdy pohledové části do exteriéru tvoří vyzdívka z plných pálených cihel z bouracích prací na původním domě. Cihly mají odkazovat na prvotní obyvatele lokality, kteří byli často zaměstnanci nedalekých cihelen, z kterých si stavební materiál nosili. Cihly jsou doplněny o pohledové betony (sokl, atika), které vybíhají do dvora v jednoduchém přestřešení nad venkovním sezením. Ploché střechy jsou pojaté jako zelené extenzivní, nad novou přístavbou jsou doplněné o malou pobytovou terasu.

 

Původní část domu architekti hmotově sjednotili a zjednodušili. Šikmá střecha je pokryta opět plechem, ale nově v antracitové barvě (původní byl červený), která odkazuje na původní použití černých asfaltových pásů jako krytiny u někdejších nouzových domků. Celý původní objem je zateplen minerálním fasádním systémem StoTherm Mineral s kreativní povrchovou úpravou omítkami StoSignature ve vzoru betonu.

Informace o projektu:
Investor: Privátní investor, Brno
Architekt: Ing. arch. Radim Horák, Ing. arch. Hana Horáková, Brno, www.kamkabi.net 
Fotografie: Pavel Barták

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli