Neobyčejná omítka na uliční fasádě nového domu v centru Bratislavy

Neobyčejná omítka na uliční fasádě nového domu v centru Bratislavy

Autor: stoadministrator
28. 1. 2021
Historie projektu, který vyplnil dlouholetou proluku na ulici Konventná v Bratislavě, sahá do roku 2011, kdy společnost Invest Product vypsala architektonickou soutěž na řešení tohoto problematického pozemku. Jejím vítězem se stal zkušený bratislavský ateliér Architekti B.K.P.Š. a podle jeho projektu se stavěl i nedávno dokončený polyfunkční dům. Vzhled fasády výrazně ovlivnily povrchové úpravy s materiály Sto.

Nové byty, kanceláře a obchodní prostory v centru Bratislavy

Budova je postavena na železobetonové základové desce, nosný systém budovy je tvořen železobetonovými nosnými stěnami, stropy a sloupy. Fasáda je realizována nejmodernějším zateplovacím systémem StoTherm Classic, tepelnou izolaci tvoří minerální vlna a finální vrstvu hladká omítka. Nový objekt nedaleko od Michalské brány nabízí ve čtyřech podzemních podlažích 71 parkovacích míst. V přízemí jsou dva obchodní prostory, pro kanceláře jsou vyhrazeny první tři nadzemní podlaží. Na horních třech patrech je pak osm jedno, dvou, tří nebo čtyřpokojových bytů.

 

Výrazné reliéfní ztvárnění uliční fasády reaguje na plasticitu okolní historizující zástavby

Klíčovou architektonickou otázkou polyfunkčního domu na ulici Konventná byla volba takových postupů, které na jedné straně zareagují na historizující kontext místa stavby, jeho nejbližšího okolí i přilehlých ulic, a které zároveň jednoznačně identifikují jeho architekturu jako dnešní, současnou. Ambicí autorů dostavby bylo, aby byl nový polyfunkční dům identicky současný. A zároveň aby ​​působil jako akceptovatelný mediátor mezi prostředím 19. století a dneškem. To se podařilo: striktně geometrická, avšak strukturovaná plocha s pěkným detailem je změkčená nepravidelným povrchem omítky. Ustupující hmota, orientovaná do vnitrobloku, vytváří prostor pro rozměrné střešní terasy a lodžie, které rozšiřují využitelnou plochu bytů. Charakter architektury je z dvorní strany prostší, což je charakteristické i pro okolní stavby. Důraz je kladen na dobré proporce převýšených okenních otvorů a plných stěn.

 

Přestože je budova jednoznačně moderní, v historickém prostředí působí dobře. A to díky vysoké architektonické úrovni návrhu a jeho provedení

Převažující materialitou plných ploch jsou hladké omítky se selektivním lazurováním. Záměrem tvůrců bylo prezentovat tímto způsobem celistvost nového objemu, podřizujícího se uličnímu, ale i světlotechnického profilu. Architekt Martin Kusý starší, který je spolu se svým synem Martinem kusým ml. a Pavlem Paňákem autorem domu, k tomu řekl: „Diskuse o materiálech s investorem samozřejmě byla, on měl své vlastní představy o fasádě domu. Ale jsem rád, že se nám podařilo ani ne přesvědčit jej, ale že si osvojil náš názor, že ten dům je třeba zapojit do prostředí, ve kterém je, a které je charakteristické omítkami. Vybrali jsme proto omítku, která je kvalitní a moderní, a současně neobyčejná a ušlechtilá. Stříkané kamínky jí dávají vlastní strukturu a identitu, kterou si někdo všimne, a někdo ne."

 

Nerovný povrch se stříkaným kamenivem dokonale naplnil potřeby architektů

"Na kontaktním zateplovacím systému StoTherm Classic MW byl na uliční straně omítkové fasády vytvořen zvláštní povrchový teraco efekt, který si ze širokého sortimentu omítek Sto vybrali sami architekti polyfunkčního domu. „Jeho základem je tenkovrstvá organická jemnozrnná modelační omítka Stolit MP, upravená nástřikem směsi z přírodního kameniva. Vytvoření tohoto efektu s našimi materiály přitom nebylo složité. Do první vrstvy omítky Stolit MP se stříká směs kameniva StoEffect Terrazzo natur. Po zaschnutí první vrstvy se aplikuje druhá vrstva omítky Stolit MP, a tato vrstva se na závěr jemně zafilcuje. Čím je tento efekt zvláštní, je skutečnost, že se s ním nedá udělat dokonale rovný povrch. Ale architekti právě takové řešení od začátku hledali, jejich záměrem bylo cíleně vytvořit nepravidelný, a ne dokonale rovinatý povrch omítky. Budova stojí v centru města a lidé budou kolem ní procházet v těsné blízkosti. Ten nepravidelný a nerovný povrch se autorům domu líbil, protože splňoval jejich cíle, a současně se hodil do lokality, kde jsou lidé velmi blízko k fasádě. Vybírali jsme z několika možností našich omítek včetně kreativních omítek StoSignature. Nakonec volba padla na stříkaný teraco efekt. A díky šikovným fasádníkům se podařila i jeho realizace." říká Ludovít Jelemenský, project manager společnosti Sto Slovensko. Ve dvoře je fasáda, podobně jako celý charakter architektury, prostší. Vrchní vrstvu tvoří organická jemnozrnná omítka Stolit K1.

 

Nominace na cenu CE-ZA-AR

Mezinárodní porota letošního CEZAARa vybrala v prvním kole na shortlist 30 děl, které osobně navštívila. Po obhlídkách napříč celým Slovensku rozhodla o nominací 21 děl, které se ucházely o ocenění 19. ročníku CE ZA AR 2020 v šesti kategoriích. V kategorii bytové domy nominovala i polyfunkční dům na ulici Konventná č.6. Jeden z členů poroty, Ing. arch. Antonín Novák z brněnského ateliéru Architekti D.R.N.H., k tomu uvedl: „Bytový dům Konventná v Bratislavě je noblesním příkladem polyfunkčního objektu, situovaného do proluky v historickém jádru města. Dům obsahuje velmi kvalitní byty s terasami ve vnitrobloku, a především udivuje kvalitně zpracovanou fasádou. Ta se v daném kontextu stává sebevědomým počinem a jasnou deklarací doby svého vzniku."

 

 

Informace o projektu:
Objekt:
Polyfunkční dům, Bratislava
Lokalita: Konventná ulice 6, Bratislava
Investor: Konventná a.s., Bratislava
Architekt: Architekti B.K.P.Š. / Martin Kusý st., Pavol Paňák, Martin Kusý ml., Bratislava
Doba výstavby: 2018-2020
Hlavní dodavatel stavby: I.K.M. REALITY-STAVING Banská Bystrica, a.s.
Fotografie: Tomáš Manina
Kompetence Sto:

 

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Zdařilá rekonstrukce rodinného domu architektů Hany a Radima Horákových v brněnské „Kamence“

Autor: stoadministrator
6. 5. 2021
Manželé – architekti Hana a Radim Horákovi ze studia KAMKAB!NET si v brněnské Kamenné čtvrti přestavěli rodinný dům. „Kamenka“, jak se této zajímavé a v Brně velmi dobře známé čtvrti familiárně říká, vznikla ve dvacátých letech 20. století jako nouzová kolonie na dně uzavřeného lomu. Domy se postupně přestavovaly a vylepšovaly. Dům manželů Horákových, postavený ve 30. letech minulého století, plně odpovídal původní zástavbě – pokojíky byly miniaturní (nejmenší měl šest metrů čtverečních), každý měl jinou výšku podlahy, světlé výšky byly malé (2.15 m). Místnosti byly vlhké a tmavé.

Architekti se rozhodli dům přestavět a současně nenarušit unikátní charakter místa

Snahou navrhované úpravy bylo celou dispozici vyčistit a objekt stavebně oddělit od okolních domů, vybudovat se měly vlastní přípojky technické infrastruktury a navýšit se měla užitná plocha objektu. Zároveň chtěli architekti přinést do interiéru co nejvíce přirozeného světla. Jako nejjednodušší možnost se nabízelo zvednutí celé stavby, což se autorům projektu a současně majitelům domu vzhledem k lokalitě nejevilo jako šťastné řešení. Stavbu chtěli zachovat co nejnižší, proto navrhli zvětšení užitné plochy uskutečnit částečným zastavěním stávajícího dvorku novou jednopodlažní přístavbou.

 

Nová dispozice, větší světlé výšky a více světla v interiéru

V přízemí domu je teď v části pod sedlovou střechou umístěn velký obývací pokoj s jídelním stolem (v této části je prostor zcela otevřen a prosvětlen shora střešními okny) a kuchyňský kout. Odsud lze vejít do malé šatny a po schodišti vystoupat do ložnice, která se vikýřem otevírá ke skále lomu. Z obývacího pokoje jsou navrženy dveře do části s bývalými přístavky, místo kterých je nyní jeden pokoj, sloužící dětem. Pokoj navazuje na malé vnitřní atrium sevřené mezi okolními domy.  V přízemí je také malá lichoběžníková pracovna (reaguje na tvar pozemku), samostatné WC a koupelna, která je uvnitř prosvětlena střešním světlíkem. Atrium osvětluje přes okno i hlavní obytný prostor.

 

Fasádní systém Sto s omítkou pohledově oddělil původní část domu od nové přístavby

Nová přístavba je celá řešena s plochou střechou, stěny jsou sendvičové, kdy pohledové části do exteriéru tvoří vyzdívka z plných pálených cihel z bouracích prací na původním domě. Cihly mají odkazovat na prvotní obyvatele lokality, kteří byli často zaměstnanci nedalekých cihelen, z kterých si stavební materiál nosili. Cihly jsou doplněny o pohledové betony (sokl, atika), které vybíhají do dvora v jednoduchém přestřešení nad venkovním sezením. Ploché střechy jsou pojaté jako zelené extenzivní, nad novou přístavbou jsou doplněné o malou pobytovou terasu.

 

Původní část domu architekti hmotově sjednotili a zjednodušili. Šikmá střecha je pokryta opět plechem, ale nově v antracitové barvě (původní byl červený), která odkazuje na původní použití černých asfaltových pásů jako krytiny u někdejších nouzových domků. Celý původní objem je zateplen minerálním fasádním systémem StoTherm Mineral s kreativní povrchovou úpravou omítkami StoSignature ve vzoru betonu.

Informace o projektu:
Investor: Privátní investor, Brno
Architekt: Ing. arch. Radim Horák, Ing. arch. Hana Horáková, Brno, www.kamkabi.net 
Fotografie: Pavel Barták

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli