Nenápadná i výrazná bílá třípodlažní vila v Záhřebu

Nenápadná i výrazná bílá třípodlažní vila v Záhřebu

Autor: e.papcunova@sto.com
12. 7. 2019
V rezidenční čtvrti Jelenovac v Záhřebu vyrostla v roce 2011 ve svažitém terénu podle návrhu záhřebského architektonického studia DVA Arhitekta, založeného Tomislavem Čurkovičem a Zoranem Zidaričem, atraktivní třípodlažní vila. Tomislav Čurkovič vytvořil se svou kubickou novostavbou a kontrastní fasádou budovu, která ač vyčnívá mezi sousedními budovami, mile se integruje do svého okolí.

Na jedné z křižovatek idylické a klidné čtvrti Jelenovac, charakteristické jedno- a vícegeneračními rodinnými domy, vyrostla prostorná vila. Od dvou přilehlých ulic ji odděluje zelená ochranná zóna a kamenná zeď. Vila s plochou 400 metrů čtverečních s okny od podlahy ke stropu se otevírá na severní stranu. Odtud si můžete vychutnat krásný výhled na přilehlý, rozsáhlý les. Okna jsou zvýrazněna tmavými rámy a spolu s bíle omítnutou fasádou vytváří příjemný kontrast.  Obzvlášť ušlechtilé jsou na vile filigránské parapety ze skla. V suterénu vznikla garáž a další víceúčelová místnost, která se svou kamennou fasádou rámuje celou budovu jako podstavec.

 

Zdrženlivý a minimalistický barevný koncept exteriéru vily pokračuje i uvnitř objektu. Bílé stěny a světle hnědé podlahy kontrastují s mohutným schodištěm, které svou sochařskou formou a tmavým dřevěným zábradlím upoutá v otevřeném obývacím prostoru v přízemí pozornost každého návštěvníka. V patře jsou prostorné ložnice a pracovna.

 

Výrazný podíl na vnější podobě fasády záhřebské vily mají fasádní systémy Sto

Dům je zateplen systémem StoTherm Vario, vrchní vrstvu tvoří organické omítky Stolit K a Stolit MP v bílém odstínu. Jako krycí nátěr byla použita fasádní barva s technologií lotosového efektu StoColor Lotusan® s optimálním nastavením proti plísním a řasám.

Vzorky těch nejoblíbenějších kreativních povrchů fasádních omítek StoSignature si můžete v případě zájmu bezplatně objednat na webu www.sto.cz/fasady. Stačí vyplnit jednoduchý registrační formulář a bezplatně vám budou zaslány vzorky povrchů omítek StoSignature.

 

Projekt: 

Třípodlažní vila

Místo:

Záhřeb - Jelenovac

Realizace:

2011

Architekt:

Tomislav Ćurković

Kompetence Sto:

Foto:

Robert Leš

 

Fieldset
Třípodlažní vila
Záhřeb - Jelenovac
Autor stavby
Tomislav Ćurković
Rok dokončení
2011

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Zdařilá rekonstrukce rodinného domu architektů Hany a Radima Horákových v brněnské „Kamence“

Autor: stoadministrator
6. 5. 2021
Manželé – architekti Hana a Radim Horákovi ze studia KAMKAB!NET si v brněnské Kamenné čtvrti přestavěli rodinný dům. „Kamenka“, jak se této zajímavé a v Brně velmi dobře známé čtvrti familiárně říká, vznikla ve dvacátých letech 20. století jako nouzová kolonie na dně uzavřeného lomu. Domy se postupně přestavovaly a vylepšovaly. Dům manželů Horákových, postavený ve 30. letech minulého století, plně odpovídal původní zástavbě – pokojíky byly miniaturní (nejmenší měl šest metrů čtverečních), každý měl jinou výšku podlahy, světlé výšky byly malé (2.15 m). Místnosti byly vlhké a tmavé.

Architekti se rozhodli dům přestavět a současně nenarušit unikátní charakter místa

Snahou navrhované úpravy bylo celou dispozici vyčistit a objekt stavebně oddělit od okolních domů, vybudovat se měly vlastní přípojky technické infrastruktury a navýšit se měla užitná plocha objektu. Zároveň chtěli architekti přinést do interiéru co nejvíce přirozeného světla. Jako nejjednodušší možnost se nabízelo zvednutí celé stavby, což se autorům projektu a současně majitelům domu vzhledem k lokalitě nejevilo jako šťastné řešení. Stavbu chtěli zachovat co nejnižší, proto navrhli zvětšení užitné plochy uskutečnit částečným zastavěním stávajícího dvorku novou jednopodlažní přístavbou.

 

Nová dispozice, větší světlé výšky a více světla v interiéru

V přízemí domu je teď v části pod sedlovou střechou umístěn velký obývací pokoj s jídelním stolem (v této části je prostor zcela otevřen a prosvětlen shora střešními okny) a kuchyňský kout. Odsud lze vejít do malé šatny a po schodišti vystoupat do ložnice, která se vikýřem otevírá ke skále lomu. Z obývacího pokoje jsou navrženy dveře do části s bývalými přístavky, místo kterých je nyní jeden pokoj, sloužící dětem. Pokoj navazuje na malé vnitřní atrium sevřené mezi okolními domy.  V přízemí je také malá lichoběžníková pracovna (reaguje na tvar pozemku), samostatné WC a koupelna, která je uvnitř prosvětlena střešním světlíkem. Atrium osvětluje přes okno i hlavní obytný prostor.

 

Fasádní systém Sto s omítkou pohledově oddělil původní část domu od nové přístavby

Nová přístavba je celá řešena s plochou střechou, stěny jsou sendvičové, kdy pohledové části do exteriéru tvoří vyzdívka z plných pálených cihel z bouracích prací na původním domě. Cihly mají odkazovat na prvotní obyvatele lokality, kteří byli často zaměstnanci nedalekých cihelen, z kterých si stavební materiál nosili. Cihly jsou doplněny o pohledové betony (sokl, atika), které vybíhají do dvora v jednoduchém přestřešení nad venkovním sezením. Ploché střechy jsou pojaté jako zelené extenzivní, nad novou přístavbou jsou doplněné o malou pobytovou terasu.

 

Původní část domu architekti hmotově sjednotili a zjednodušili. Šikmá střecha je pokryta opět plechem, ale nově v antracitové barvě (původní byl červený), která odkazuje na původní použití černých asfaltových pásů jako krytiny u někdejších nouzových domků. Celý původní objem je zateplen minerálním fasádním systémem StoTherm Mineral s kreativní povrchovou úpravou omítkami StoSignature ve vzoru betonu.

Informace o projektu:
Investor: Privátní investor, Brno
Architekt: Ing. arch. Radim Horák, Ing. arch. Hana Horáková, Brno, www.kamkabi.net 
Fotografie: Pavel Barták

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli