Nárožní proluku v historickém centru města zastavěl jeden objekt se dvěma fasádami a třemi kategoriemi využití

Nárožní proluku v historickém centru města zastavěl jeden objekt se dvěma fasádami a třemi kategoriemi využití

Autor: stoadmin
6. 2. 2019
Projekt řešil zástavbu složité nárožní proluky v historickém centru města Valašského Meziříčí. Návrh urbanisticko-architektonického řešení vycházel především z charakteru místa, na kterém měl nový objekt stát.

Podle autora projektu, architekta Miroslava Pospíšila z  atelier-r v Olomouci, si investor stavby přál, aby byl objekt rozdělen do tří kategorií: optika a na ni navazující zdravotnické zařízení, druhá samostatná komerční část, určená k pronájmu a konečně bydlení. I toto provozní rozdělení vedlo autorský tým k myšlence objemově rozdělit dům na dvě odlišné části. Navíc tak mohl lépe reagovat na strmé převýšení uliční čáry – výškový rozdíl byl víc než tři metry.

Výsledkem návrhu je objekt skládající se ze dvou částí. Dynamická světlá nárožní hmota akcentuje hranu na sebe kolmých ulic a současně pomocí výrazných prosklených ploch, kde vždy jedna strana je rovnoběžná se sklonem terénu, přispívá k lepšímu zapojení stavby do terénního profilu. Sousední tmavá hmota na severní straně má přísně klasické členění fasády, kde jsou na třech svislých osách umístěny otvory, které mají na patře vždy stejný rozměr. Objekt je tedy tvořen dvěma domy, které se dotýkají a tvoří jeden celek. Pojítkem mezi oběma částmi je prosklená nástavba na střešním plášti obou domů, která podtrhuje jejich jednotu a celistvost. Jižní část stavby v nároží v sobě zahrnuje optiku a oční ordinaci v přízemí, další ordinace a provozovny v patrech. Severní objekt pak obsahuje prostory zejména pro administrativu a služby. Nástavba slouží jako bytový prostor investora s přístupem na střešní terasu. Stavba získala hlavní cenu v kategorii novostavba Grand Prix architektů – Národní cena za architekturu v roce 2018.

 

Kreativní omítky formují dojem z architektury

Na výsledné podobě se výrazně podílely i fasádní zateplovací systémy Sto a textury a efekty kreativních fasádních omítek StoSignature. Nárožní objekt je zateplen izolací z EPS tl. 180 mm s omítkou imitující pohledový beton, resp. cementovou stěrku. Povrch tmavé fasády tvoří česaná omítka, která byla realizovaná na zateplení z minerální vaty tl. 200 mm požadované v tomto místě požárním řešením. Obě fasády musely projít několika koly schvalování vzorků ze strany památkové péče. Vzhled stavby i s těmito požadavky nakonec zůstal zachován dle prvotní studie. Fasádu světlé nárožní hmoty tvoří organické vrchní omítky se škrábanou strukturou  Stolit K1,5 + Stolit MP v provedení StoBeton Svit, severní tmavý objekt zdobí lineární textura hrubozrnné modelační omítky Stolit Effect, probarvené tmavou fasádní barvou StoColor X-black. Lineární struktury dávají fasádě moderní, nezaměnitelnou podobu a umožňují tradiční řemeslné zpracování - ať už kartáčování, česání či metalické efekty.

Více informací o fasádách Sto a omítkách StoSignature najdete na stránkách www.sto.cz/fasady, kde si můžete zažádat o zaslání vzorků.

 

Projekt
Polyfunkčný objekt Vista Optic

Kompetence Sto:
Kontaktní zateplovací systém StoTherm Vario 1 s produkty 18 cm EPS GreyWall, StoGlassfasergewebe F, StoLevell Uni, StoPutzgrund, Kreativní omítky StoSignature Stolit K1,5 + Stolit MP v provedení StoBeton Svit, cca 200 m2
KZS StoTherm Classic MW, 20cm minerální vlna, StoArmat Classic, StoGlassfasergewebe F, Stolit Effect česaný + StoColor X-black, cca 300 m2

Místo
Valašské Meziříčí

Termín realizace
2017

Architektonické řešení a projekt
atelier-r, s.r.o. – Miroslav Pospíšil; spolupráce Daria Johanesová, Milena Koblihová, Martin Karlík, Robert Randys, Lucie Rohelová

Realizace
EFIOS spol. s r.o.

Fotografie
Tomáš Malý

Fieldset
Polyfunkčný objekt Vista Optic
Valašské Meziříčí
Autor stavby
atelier-r, s.r.o.
Rok dokončení
2017

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Silná místní komunita a práce architektů vdechly nový život někdejší sladovně v dánském Ebeltoftu

Autor: stoadministrator
24. 11. 2021
Opravena a rozšířená historická sladovna září červenou barvou nad starým dánským přístavním městem Ebeltoft, ležícím na břehu Baltského moře. Kancelář Praksis Arkitekter přistoupila k práci s velkou úctou k původní stavební substanci a vytvořila nové sociální centrum s charakterem campusu. Areál je příkladem zdařilé post-industriální architektury.

V historickém centru městečka Ebeltoftu se nachází charakteristická červená sladovna Maltfabrikken z roku 1861, dominanta města a významný závod, kde se až do roku 1998 vyráběl slad. 140 let trvající průmyslová cesta však na konci 20. století skončila a továrně dlouhá léta hrozila demolice. Silná místní komunita se spojila, aby zachovala a znovu promyslela budoucnost tradiční průmyslové budovy. Z iniciativy nadšenců se rozběhl proces vytváření místa pro umění, kulturu a podnikání – a i díky jejich nasazení byl projekt úspěšně dokončen v roce 2020. Za znovuzrozením objektu je také velký zájem a podpora nadací, podnikatelské komunity a soukromých místních přispěvatelů, jakož i silné partnerství se zastupitelstvem města Syddjurs, do jehož působnosti Ebeltoft patří.

 

Dnes je to lidová továrna – poháněná komunitami, nadšenci a vášní s touhou být semeništěm tvůrčího rozvoje lidí i společnosti

Maltfabrikken je místem setkávání, prostorem k dýchání, magickou směsicí kreativity. Zároveň je místem s mnoha uživatelsky orientovanými zařízeními, ale i sítí, dynamem a zprostředkovatelem aktivit a akcí. Mezi jeho nová zařízení patří kulturní dům, knihovna, muzeum, kulturní prostředí pro mládež, rezidence umělců, workshopy, klastr kreativního průmyslu, minipivovar a mnoho dalšího.

 

Architektonická proměna se vyznačuje zejména pečlivou renovací respektující původní stavbu

Syrovost a neotesanost se zde setkává s novou a jasnou estetikou. Zároveň byly zachovány charakteristické historické hodnoty továrny. Vzniká tak homogenní a sjednocující hmota budovy, která se otevírá do okolních dvorů a vítá každého. Ve snaze dostat do budov co nejvíce aktivit, má uvnitř projekt tak trochu charakter „guláše“: tady je muzeum, knihovna a archiv, tady minipivovar a restaurace, tady designový obchod, prostory a místnosti k pronájmu pro rodinné oslavy. Jsou zde podnikatelské kanceláře a malé levné pronájmy pro začínající firmy a designéry a nakonec, aby toho nebylo málo, je zde i řada malých rezidenčních staveb pro takzvaný "umělecký pobyt", který podporuje Dánská nadace umění. A pak samozřejmě povinné kluziště a vyhlídková plošina na vrcholu komína. Je toho hodně pod jednou střechou a na většině míst by to bylo příliš, ale tady to funguje, protože celý komplex budov už má v sobě ten správný nádech něčeho samorostlého a pučícího. A co víc, Praksis Architects se tady podařilo udržet rovnováhu, a to jak odhalením starého, tak přidáním nového s vynikajícím smyslem pro obojí. Prostřednictvím omezené, ale výrazné palety barev a materiálů v exteriéru, kterým dominují černé sokly a červená omítka na fasádách, spojili architekti staré a nové do jednoho celku. Tvůrcům projektu se touto zdařilou přestavbou podařilo velmi dobře přeměnit industriální relikt na křižovatku společenského setkávání.

Informace o projektu

 

Investor: Maltfabrikken, Ebeltoft, DK

Architekt: Praksis Arkitekter, Svendborg, DK

Místo: Maltvej 8, 8400 Ebeltoft, DK

Kompetence firmy Sto:

  • zateplovací fasádní systém (StoTherm Mineral),
  • fasádní barva odrážející tepelné záření (StoColor X-black)

Realizační firma: Rasmus Jakobsen, Aarhus, DK

Foto: Michael Ellehammer, Frederiksberg, DK

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli