"Modrá kostka" je efektivní přestavba budovy bývalého skladu od architekta Andrea Milaniho

"Modrá kostka" je efektivní přestavba budovy bývalého skladu od architekta Andrea Milaniho

Autor: e.papcunova@sto.com
31. 5. 2019
Pár kilometrů jižně od historického centra Sieny, světového dědictví UNESCO, podél hlavní tepny, se nachází průmyslová zóna. Krajina je charakterizována anonymními dvoupodlažními budovami: jednou z nich byl dříve i bývalý sklad. Budova na Via Massetana Romana byla po dlouhou dobu jedním z nejvýraznějších objektů v této průmyslové oblasti. Majitelé s ním však měli jiné plány - přestavba architekta Andrea Milaniho zcela změnila vzhled budovy. Namísto šedého skladu tady vyrostlo nákupní a administrativní centrum, které v době svého vzniku představovalo pilotní projekt modernizace celé čtvrti.

Nosná konstrukce starého skladu je základem nové budovy

Pověřený architekt Andrea Milani dospěl k závěru, že by bylo možné stavět efektivně a využít stávající nosnou konstrukci jako základ nové budovy. Práce začala v roce 2007, prvním krokem bylo zbourání všech částí s výjimkou nosné konstrukce. Ta dnes slouží jako kostra nové budovy. Touhou tvůrce bylo rozpustit tuhý ortogonální formát stávající struktury, do dvoupodlažního objektu bylo proto rozhodnuto přidat objemy s vyznačenými a vyčnívajícími linkami. Výrazný profil oken, které se v 2. nadzemním podlaží liší výškou, přerušují dominanci horizontální konstrukce.

 

Materiálové kontrasty a hra světel a stínů

Díky interakci obou prvků se tak pozorovateli nabízí dynamická hra světla a stínu. Tento optický hloubkový efekt je podporován strukturováním fasády. Architekt čerpal ze dvou kontrastních materiálů: velká část budovy je pokryta vrstvou tmavě modré modelační omítky, ze které pochází název budovy: Modrá kostka. Nepravidelné značky vytvořily na povrchu organické modelační omítky Stolit® MP hrubou strukturu, která je zvlášť viditelná při dopadu světla. Tmavá barva je také v kontrastu s konstrukcí stříbrnošedé kovové clony, kterou je zakryta část budovy a vnější schodiště. Tento kontrast opět vyniká v průběhu zářivých slunečních dnů. V přízemí nabízí okenní plochy dokonalý pohled na interiéry obchodů a přilehlých místností. Centrální přístup není nutný, každý z obchodů má svůj vlastní vstup. Do horního patra se návštěvník dostane pomocí eskalátoru nebo výtahu, které ústí v převážně prosklené chodbě. Odtud se také hosté dostanou do prodejních prostor, stejně jako do v objektu umístěné ordinace a administrativních prostor.

 

Vzorky omítek StoSignature zdarma jsou připraveny i pro Vás

Pomocí nejmodernějších fasádních materiálů a efektů a aplikačních technik umožňují kreativní omítky StoSignature téměř neomezené možnosti designu a finálního ztvárnění. Objednejte si zdarma vzorek oblíbených textur – stačí se registrovat na www.sto.cz/fasady.

 

Objekt:

Blue Cube

Realizace:

2011

Architekti:

Andrea Milani, Siena

Investor:

MO.MA. s.r.l., Siena, Itálie

 

Kompetence Sto:

Fieldset
Blue Cube
Siena, Itálie
Autor stavby
Andrea Milani, Siena
Rok dokončení
2011

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Zdařilá rekonstrukce rodinného domu architektů Hany a Radima Horákových v brněnské „Kamence“

Autor: stoadministrator
6. 5. 2021
Manželé – architekti Hana a Radim Horákovi ze studia KAMKAB!NET si v brněnské Kamenné čtvrti přestavěli rodinný dům. „Kamenka“, jak se této zajímavé a v Brně velmi dobře známé čtvrti familiárně říká, vznikla ve dvacátých letech 20. století jako nouzová kolonie na dně uzavřeného lomu. Domy se postupně přestavovaly a vylepšovaly. Dům manželů Horákových, postavený ve 30. letech minulého století, plně odpovídal původní zástavbě – pokojíky byly miniaturní (nejmenší měl šest metrů čtverečních), každý měl jinou výšku podlahy, světlé výšky byly malé (2.15 m). Místnosti byly vlhké a tmavé.

Architekti se rozhodli dům přestavět a současně nenarušit unikátní charakter místa

Snahou navrhované úpravy bylo celou dispozici vyčistit a objekt stavebně oddělit od okolních domů, vybudovat se měly vlastní přípojky technické infrastruktury a navýšit se měla užitná plocha objektu. Zároveň chtěli architekti přinést do interiéru co nejvíce přirozeného světla. Jako nejjednodušší možnost se nabízelo zvednutí celé stavby, což se autorům projektu a současně majitelům domu vzhledem k lokalitě nejevilo jako šťastné řešení. Stavbu chtěli zachovat co nejnižší, proto navrhli zvětšení užitné plochy uskutečnit částečným zastavěním stávajícího dvorku novou jednopodlažní přístavbou.

 

Nová dispozice, větší světlé výšky a více světla v interiéru

V přízemí domu je teď v části pod sedlovou střechou umístěn velký obývací pokoj s jídelním stolem (v této části je prostor zcela otevřen a prosvětlen shora střešními okny) a kuchyňský kout. Odsud lze vejít do malé šatny a po schodišti vystoupat do ložnice, která se vikýřem otevírá ke skále lomu. Z obývacího pokoje jsou navrženy dveře do části s bývalými přístavky, místo kterých je nyní jeden pokoj, sloužící dětem. Pokoj navazuje na malé vnitřní atrium sevřené mezi okolními domy.  V přízemí je také malá lichoběžníková pracovna (reaguje na tvar pozemku), samostatné WC a koupelna, která je uvnitř prosvětlena střešním světlíkem. Atrium osvětluje přes okno i hlavní obytný prostor.

 

Fasádní systém Sto s omítkou pohledově oddělil původní část domu od nové přístavby

Nová přístavba je celá řešena s plochou střechou, stěny jsou sendvičové, kdy pohledové části do exteriéru tvoří vyzdívka z plných pálených cihel z bouracích prací na původním domě. Cihly mají odkazovat na prvotní obyvatele lokality, kteří byli často zaměstnanci nedalekých cihelen, z kterých si stavební materiál nosili. Cihly jsou doplněny o pohledové betony (sokl, atika), které vybíhají do dvora v jednoduchém přestřešení nad venkovním sezením. Ploché střechy jsou pojaté jako zelené extenzivní, nad novou přístavbou jsou doplněné o malou pobytovou terasu.

 

Původní část domu architekti hmotově sjednotili a zjednodušili. Šikmá střecha je pokryta opět plechem, ale nově v antracitové barvě (původní byl červený), která odkazuje na původní použití černých asfaltových pásů jako krytiny u někdejších nouzových domků. Celý původní objem je zateplen minerálním fasádním systémem StoTherm Mineral s kreativní povrchovou úpravou omítkami StoSignature ve vzoru betonu.

Informace o projektu:
Investor: Privátní investor, Brno
Architekt: Ing. arch. Radim Horák, Ing. arch. Hana Horáková, Brno, www.kamkabi.net 
Fotografie: Pavel Barták

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli