Mezinárodní konference ECOLA a cena za architekturu ECOLA Award

Mezinárodní konference ECOLA a cena za architekturu ECOLA Award

Autor: admin
25. 10. 2018
Mezinárodní konferenci ECOLA (European Conference of Leading Architects) a ocenění ECOLA Award organizuje od roku 2000 společnost Sto AG společně se Spolkovým svazem pro stavby a fasády, který je členem Svazu německého stavebnictví. Ceny ECOLA Award se udělují za nejvýznamnější nové stavby nebo rekonstrukce v Evropě, realizované v posledních letech, „které jsou jako celek nebo částečně charakteristické použitím omítek na fasádě nebo v interiérech". Zatím poslední osmý ročník se uskutečnil v roce 2015, vyhlášení devátého ročníku ECOLA Award se předpokládá v průběhu roku 2019.

V prvním kole osmého ročníku (2015) nominovalo 20 předních evropských architektů za své země celkem 149 staveb, ve druhém kole pak v květnu 2015 pětičlenná jury vybrala vítěze dvou hlavních kategorií – „Modernizace/Renovace/Přestavba“ a „Novostavby“. Členy jury byli Prof. Sir Peter Cook (Crab Studio, Londýn) z Velké Británie, Prof. Brian Cody (TU Graz) z Rakouska, Prof. Hubert Klumpner (ETH Zürich) ze Švýcarska, Prof. Dorte Mandrup (Dorte Mandrup Arkitekter, Kodaň) z Dánska a Prof. Enrique Sobejano (Nieto Sobejano Arquitectos, Madrid) ze Španělska. Za Českou republiku byl v roce 2015 členem 20-členné nominační jury M.A. Jan Šesták (v současnosti působí v atelieru deyl-šesták-architekti z Prahy).  

V září se pak uskutečnila v Anglii třídenní konference, které se zúčastnilo 31 účastníků z 13 evropských zemí. V centru pozornosti byly aplikace a možnosti v oblasti vývoje designu omítek. Účastníci konference se seznámily se zajímavými stavbami - Wilkinson Eyre Architects ukázali účastníkům objekt "Maggie’s Centre" v univerzitním Oxfordu, což je denní stacionář pro onkologické pacienty a jejich příbuzné. Následně skupina navštívila další nedávno dokončené budovy, jako je St. Anthony's College od Zaha Hadid Architects. V průběhu druhého konferenčního dne si účastníci konference vyslechli přednášku "Veselá architektura - skutečný podporovatel" od Sira Petra Cooka, jakož i hlavní projev profesora Briana Codyho, akcentující zásadu „neexistuje dobrá architektura bez dobrého energetického konceptu". Hlavním tématem konference byla samozřejmě prezentace objektů, které si odnesly ocenění ECOLA Award 2015. Vítězem kategorie „Modernizace/Renovace/Přestavba“ se stala přestavba starého kamenného domu ve vesničce Scaiano ve Švýcarsku od Wespi de Meuron Romeo architects z nedalekého Caviana. V kategorii „Novostavba“ si hlavní cenu odnesla stavba výcvikového střediska pro špičkové veslaře High Performance Rowing Center v Pocinho, Vila Nova de Foz Côa v Portugalsku, jejímž autorem je portugalský architekt Álvaro Fernandes Andrade z atelieru spacecialAR-TE v Portu. Zvláštní ocenění získali architekti Carlos Arroyo Architects (Madrid) pro "OostCampus" v Oostkampu v Belgii, Atelier Zafari (Berlín) pro projekt "Bydlení na staré městské zdi" v Berlíně a Eric Lapierre Architecture z Paříže za " Apartmány "v Lyonu. Ukázky vítězných prací najdete na ecola-award.eu

Odpoledne představili všichni účastníci své „vize omítkou“. V dech beroucí anglické zahradě v Medmenhamu v Buckinghamshire navrhl každý architekt své "prohlášení v omítce". Při dobrém anglickém čaji přednesl profesor Enrique Sobejano (Nieto Sobejano Arquitectos, Madrid) impozantní přednášku o významu omítky pro jeho stavby. Během slavnostního udělení cen v bývalém opatství Bisham představili vítěze a držitele ocenění ECOLA Award 2015 pan Jochen Stotmeister, předseda dozorčí rady společnosti STO Management SE a předseda Evropské unie sádrokartonu (UEEP) Jürgen G. Hilger. Poslední den seznámil hosty konference s Londýnem a jeho architekturou v průběhu plavby po řece Temži předseda jury ECOLA Award 2015 Sir Peter Cook. Konference ukončila návštěva londýnské "Dílny Sto ", kde byla krátce předtím otevřena výstava „HANDS-ON: An ECOLA exhibit designed by J.Mayer H“.

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Zdařilá rekonstrukce rodinného domu architektů Hany a Radima Horákových v brněnské „Kamence“

Autor: stoadministrator
6. 5. 2021
Manželé – architekti Hana a Radim Horákovi ze studia KAMKAB!NET si v brněnské Kamenné čtvrti přestavěli rodinný dům. „Kamenka“, jak se této zajímavé a v Brně velmi dobře známé čtvrti familiárně říká, vznikla ve dvacátých letech 20. století jako nouzová kolonie na dně uzavřeného lomu. Domy se postupně přestavovaly a vylepšovaly. Dům manželů Horákových, postavený ve 30. letech minulého století, plně odpovídal původní zástavbě – pokojíky byly miniaturní (nejmenší měl šest metrů čtverečních), každý měl jinou výšku podlahy, světlé výšky byly malé (2.15 m). Místnosti byly vlhké a tmavé.

Architekti se rozhodli dům přestavět a současně nenarušit unikátní charakter místa

Snahou navrhované úpravy bylo celou dispozici vyčistit a objekt stavebně oddělit od okolních domů, vybudovat se měly vlastní přípojky technické infrastruktury a navýšit se měla užitná plocha objektu. Zároveň chtěli architekti přinést do interiéru co nejvíce přirozeného světla. Jako nejjednodušší možnost se nabízelo zvednutí celé stavby, což se autorům projektu a současně majitelům domu vzhledem k lokalitě nejevilo jako šťastné řešení. Stavbu chtěli zachovat co nejnižší, proto navrhli zvětšení užitné plochy uskutečnit částečným zastavěním stávajícího dvorku novou jednopodlažní přístavbou.

 

Nová dispozice, větší světlé výšky a více světla v interiéru

V přízemí domu je teď v části pod sedlovou střechou umístěn velký obývací pokoj s jídelním stolem (v této části je prostor zcela otevřen a prosvětlen shora střešními okny) a kuchyňský kout. Odsud lze vejít do malé šatny a po schodišti vystoupat do ložnice, která se vikýřem otevírá ke skále lomu. Z obývacího pokoje jsou navrženy dveře do části s bývalými přístavky, místo kterých je nyní jeden pokoj, sloužící dětem. Pokoj navazuje na malé vnitřní atrium sevřené mezi okolními domy.  V přízemí je také malá lichoběžníková pracovna (reaguje na tvar pozemku), samostatné WC a koupelna, která je uvnitř prosvětlena střešním světlíkem. Atrium osvětluje přes okno i hlavní obytný prostor.

 

Fasádní systém Sto s omítkou pohledově oddělil původní část domu od nové přístavby

Nová přístavba je celá řešena s plochou střechou, stěny jsou sendvičové, kdy pohledové části do exteriéru tvoří vyzdívka z plných pálených cihel z bouracích prací na původním domě. Cihly mají odkazovat na prvotní obyvatele lokality, kteří byli často zaměstnanci nedalekých cihelen, z kterých si stavební materiál nosili. Cihly jsou doplněny o pohledové betony (sokl, atika), které vybíhají do dvora v jednoduchém přestřešení nad venkovním sezením. Ploché střechy jsou pojaté jako zelené extenzivní, nad novou přístavbou jsou doplněné o malou pobytovou terasu.

 

Původní část domu architekti hmotově sjednotili a zjednodušili. Šikmá střecha je pokryta opět plechem, ale nově v antracitové barvě (původní byl červený), která odkazuje na původní použití černých asfaltových pásů jako krytiny u někdejších nouzových domků. Celý původní objem je zateplen minerálním fasádním systémem StoTherm Mineral s kreativní povrchovou úpravou omítkami StoSignature ve vzoru betonu.

Informace o projektu:
Investor: Privátní investor, Brno
Architekt: Ing. arch. Radim Horák, Ing. arch. Hana Horáková, Brno, www.kamkabi.net 
Fotografie: Pavel Barták

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli