Mezi specifické detaily řadového domu v bratislavské Ľudové štvrti patří špalety oken se StoDeco profily

Mezi specifické detaily řadového domu v bratislavské Ľudové štvrti patří špalety oken se StoDeco profily

Autor: stoadministrator
7. 12. 2020
Přestavba rodinného domu v autentické řadové zástavbě, zrealizována podle návrhu ateliéru RB Architects, respektuje původní vizuál, typický pro bratislavskou Ľudovou štvrť. Stavební objem a architektonická kompozice se navenek nezměnily, zvolené barevné a materiálové řešení přibližuje stavbu dobové předloze. Mezi specifické detaily patří špalety oken, řešené pomocí StoDeco profilů

Na kvalitní prostorové, konstrukční a materiálové řešení původní zástavby navázal i návrh přestavby
V bratislavské části Nové Město postavilo tehdejší Všeobecné stavební družstvo během válečných let rozsáhlou obytnou zónu. Unifikované dvoupodlažní řadové domy se navzájem liší pouze drobnými obměnami v dispozici. Původní výstavba se vyznačovala kvalitním prostorovým, konstrukčním, ale také materiálovým řešením. Ucelená tvář sídliště se výrazněji začala měnit v 90. letech, kdy byly mnohé z původních domků přestavěny, nastavěny nebo výraznější upraveny. Některé z důsledků stavební činnosti jsou dnes již nezvratné, navzdory nepříznivým zásahem si však zdejší Ľudová štvrť zachovala původní atmosféru a urbanistické kvality. Autoři z ateliéru RB Architects pod vedením Ing. arch. Reného Baranyaie se snažili najít rovnováhu mezi odkazem původní architektury, používáním přírodních materiálů a dostupnými technickými řešeními. Udržitelnost chápali jako respekt k zděděných hmotnému odkazu. Jimi navržená rekonstrukce řadového domu v autentické zástavbě splňuje tyto atributy a přináší i něco navíc.

 

 

Zvolené barevné a materiálové řešení přibližuje stavbu dobové předloze
Stavební objem a architektonická kompozice se navenek nezměnily, zvolené barevné a materiálové řešení přibližuje stavbu dobové předloze. Architektonické ego zde ustoupilo hodnotám domu. Nový utilitární interiér vyzdvihuje původní architekturu. Skromnost návrhu v objemu přenechala prostor pro aplikování kvalitních přírodních materiálů. Původní genius loci je posílen citlivou úpravou dispozice, novým architektonickým vkladem a obohacen měkkostí hliněných omítek, teplem olejovaného dřeva či vůní konopných izolací. Technické a materiálové řešení volili architekti s ohledem na kvalitu vnitřního prostředí. Prostor pro zajímavý detail si nechali autoři i na exteriéru domu: na špaletách oken nahrazují chybějící oplechování kompozitní desky StoDeco. Plastické prvky StoDeco jsou na domě použity i kolem vchodových dveří.

Plastické prvky StoDeco vracejí starým stavbám jejich původní vzhled, moderním budovám dodávají individuální rysy
Architekt s nimi může při návrhu fasády snadno vytvářet ucelené plochy, výrazové linie nebo ohniska pozornosti. Trojrozměrné prvky StoDeco se výborně hodí i pro šambrány, římsy, oblouky, bosáže a další dekorativní prvky interiéru nebo fasády.
 

Informace o projektu:
Investor:
soukromá osoba
Místo: Ľudová štvrť, Bratislava
Autoři: Ing. arch. René Baranyai, Ing. arch. Peter Kašpar, Ing. arch. Gabriela Rolenčíková, RB architects, Bratislava
Fotografie: Matej Hakár
Realizace: 2018 - 2019
Kompetence Sto: plastické fasádne prvky StoDeco

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Nové vícegenerační bytové domy Eigene Scholle v Halle nabízí vysokou kvalitu a cenově dostupné bydlení

Autor: stoadministrator
7. 12. 2020
Vyřešení této i v českém stavebnictví známé „kvadratury kruhu“ ocenila hodnotitelská jury prestižní německé ceny Deutscher Bauherrenpreis 2020, která je mezi profesionály uznávána jako nejdůležitější ocenění v oblasti bytové výstavby v Německu. Cenu v kategorii „Další rozvoj čtvrti“ si za vysokou kvalitu a dostupné náklady v bytové výstavbě odneslo bytové družstvo, které v Halle postavilo pět nových vícegeneračních bytových domů „Eigene Scholle“ (Vlastní kus země).

Nová, živá a dostupná rezidenční výstavba pro více generací

Díky vícegeneračnímu projektu „Eigene Scholle“ vznikla v Halle v blízkosti školy nová živá rezidenční čtvrť. Pět budov s celkem 57 byty je uspořádáno kolem centrálního sdíleného zeleného prostoru, charakteristického vysokou ekologickou kvalitou. Budovy mají díky stylové prosté fasádě a velkoformátovým oknům jednoduchý a současně pestrý design. Fasáda s rýhovanou omítkou a zateplená špičkovým fasádním zateplovacím systémem StoTherm Classic působí zdrženlivé, ale spolu s kvalitním provedením oplocení pozemku oslovuje kolemjdoucí.

 

 

Designově otevřené místnosti a využití horních pater jako galerijních prostor nabízí rozmanité půdorysy

Ty osloví různé skupiny uživatelů a z dlouhodobého hlediska zajistí pestrou strukturu obyvatel bytových domů. Tomu přispívá I skutečnost, že bytové družstvo i přes důraz na kvalitu architektury a použitých materiálů dokázalo udržet ceny nájemného na přijatelné úrovni. Předností projektu je také přesvědčivý design, využívající sériově prefabrikované komponenty. Dřevěné sedací prvky na schodišti podporují vzájemnou komunikaci obyvatel domu. Zapojení členů družstva do procesu návrhu ocenila ve svém hodnocení i jury letošního ocenění Deutscher Bauherrenpreis. Na porotu také zapůsobilo, jak menší bytové družstvo dokázalo ve vysoké kvalitě realizovat moderní formy bytové výstavby.

Informace o projektu:
Objekt:
Bytové domy „Eigene Scholle“, Halle, Německo
Investor: Gemeinnützige Wohnungsbaugenossenschaft „Eigene Scholle“ eG, Halle
Architekt: ENKE WULF architekten, Berlín
Kompetence Sto:

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli