Maximální pohodlí s jedinečnými výhledy a bezprostředním kontaktem s přírodou

Maximální pohodlí s jedinečnými výhledy a bezprostředním kontaktem s přírodou

Autor: stoadministrator
3. 8. 2020
S ohledem na poměrně svažitý pozemek bylo uspořádání rodinného domu v Herolticích u Tišnova voleno tak, že veškeré zázemí, včetně garáže a apartmá pro hosty, je umístěno v suterénu, s vazbou na ulici. V přízemí, které je ze suterénu přístupné schodištěm a výtahem, je umístěn byt v jediné horizontální rovině, s přímou vazbou na komfortně dimenzovanou terasu. Dům svou konfigurací umožňuje nerušené výhledy do krajiny, jak v denní - společenské zóně, tak v ložnicovém traktu. Většina pozemku je ponechána ve své přirozené svažitosti, pouze ve vazbě na vjezd do garáže a na hlavní obytný prostor v přízemí se nachází terasy zasazené do svahu. Sadové úpravy pozemku navazují na přírodní charakter lokality.

Cement a beton v hlavní roli v interiéru, omítka se vzhledem betonu na fasádě domu

Dům má železobetonovou nosnou konstrukci kombinovanou se zdivem a ocelovými sloupky. Fasáda domu je řešena kombinací kontaktního zateplení s hladkou broušenou omítkou a sendviče s povrchem pohledové železobetonové moniérky. Prosklené výplně jsou bezrámové, v kombinaci fixních, otvíravých a posuvných polí. Vždy na celou výšku místnosti, bez parapetu a nadpraží. Střecha domu je plochá s extenzivní vegetací. V interiéru se uplatňuje pohledový železobeton na stropech a schodišti, většina stěn je omítaných. Podlahy jsou tvořeny ručně hlazenými cementovými stěrkami. Všechny povrchy v koupelnách jsou obloženy skleněnou mozaikou. Povrch interiérových dveří i vestavěných skříní tvoří dubová dýha.

Inteligentní dům s energií z podzemních vrtů

Primární zdroj energie pro topení a chlazení je tepelné čerpadlo země-voda. Energii získává z trojice vrtů hlubokých 130 metrů. Vytápění domu zajišťuje podlahové topení, chlazení je řešeno aktivací betonového jádra umístěnou v železobetonové stropní desce. Dům je řešen jako tzv. inteligentní, elektronický systém řídí veškeré technologie v domě a umožňuje jejich ovládání z domu, či na dálku.

 

Kreativní omítky StoSignature v praxi

Fasáda domu, zateplená fasádním zateplovacím systém StoTherm Classic, je realizována s povrchovou úpravou StoBeton Ter, která patří do nabídky kreativních omítek StoSignature. Vzhled hladkého betonu je docílen kombinací omítek StoLit K1.5 a StoLit Milano, pro dosažení hladkého povrchu je omítka broušena a leštěna.

 

Vzorky StoSignature jsou připraveny i pro vás

Stačí navštívit webové stránky www.sto.cz/fasady, zaregistrovat se a výběr atraktivních ukázek kreativních omítek StoSignature dorazí v průběhu několika dnů i na vaši adresu. Nechte se inspirovat možnostmi povrchových úprav omítkových fasád, které tento systém nabízí.

Informace o projektu

Objekt: Rodinný dům
Místo: Heroltice u Tišnova
Autor: ing.arch. Martin Klimecký, Olomouc
Klient: soukromá osoba
Realizace: 08/2017 – 05/2019
Generální dodavatel: LP staving s.r.o., Brno
Fotograf: MgA. Lenka Mitrenga          
Kompetence Sto:
Fasádní zateplovací systém StoTherm Classic, povrchová úprava – bílý StoBeton Ter (tedy Stolit K1.5 + Stolit Milano přírodní). Broušeno a lešteno

Fieldset
Rodinný dům Heroltice u Tišnova
Heroltice u Tišnova
Autor stavby
ing.arch. Martin Klimecký, Olomouc
Rok dokončení
2019

Přihláste se k odběru novinek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli

Zdařilá rekonstrukce rodinného domu architektů Hany a Radima Horákových v brněnské „Kamence“

Autor: stoadministrator
6. 5. 2021
Manželé – architekti Hana a Radim Horákovi ze studia KAMKAB!NET si v brněnské Kamenné čtvrti přestavěli rodinný dům. „Kamenka“, jak se této zajímavé a v Brně velmi dobře známé čtvrti familiárně říká, vznikla ve dvacátých letech 20. století jako nouzová kolonie na dně uzavřeného lomu. Domy se postupně přestavovaly a vylepšovaly. Dům manželů Horákových, postavený ve 30. letech minulého století, plně odpovídal původní zástavbě – pokojíky byly miniaturní (nejmenší měl šest metrů čtverečních), každý měl jinou výšku podlahy, světlé výšky byly malé (2.15 m). Místnosti byly vlhké a tmavé.

Architekti se rozhodli dům přestavět a současně nenarušit unikátní charakter místa

Snahou navrhované úpravy bylo celou dispozici vyčistit a objekt stavebně oddělit od okolních domů, vybudovat se měly vlastní přípojky technické infrastruktury a navýšit se měla užitná plocha objektu. Zároveň chtěli architekti přinést do interiéru co nejvíce přirozeného světla. Jako nejjednodušší možnost se nabízelo zvednutí celé stavby, což se autorům projektu a současně majitelům domu vzhledem k lokalitě nejevilo jako šťastné řešení. Stavbu chtěli zachovat co nejnižší, proto navrhli zvětšení užitné plochy uskutečnit částečným zastavěním stávajícího dvorku novou jednopodlažní přístavbou.

 

Nová dispozice, větší světlé výšky a více světla v interiéru

V přízemí domu je teď v části pod sedlovou střechou umístěn velký obývací pokoj s jídelním stolem (v této části je prostor zcela otevřen a prosvětlen shora střešními okny) a kuchyňský kout. Odsud lze vejít do malé šatny a po schodišti vystoupat do ložnice, která se vikýřem otevírá ke skále lomu. Z obývacího pokoje jsou navrženy dveře do části s bývalými přístavky, místo kterých je nyní jeden pokoj, sloužící dětem. Pokoj navazuje na malé vnitřní atrium sevřené mezi okolními domy.  V přízemí je také malá lichoběžníková pracovna (reaguje na tvar pozemku), samostatné WC a koupelna, která je uvnitř prosvětlena střešním světlíkem. Atrium osvětluje přes okno i hlavní obytný prostor.

 

Fasádní systém Sto s omítkou pohledově oddělil původní část domu od nové přístavby

Nová přístavba je celá řešena s plochou střechou, stěny jsou sendvičové, kdy pohledové části do exteriéru tvoří vyzdívka z plných pálených cihel z bouracích prací na původním domě. Cihly mají odkazovat na prvotní obyvatele lokality, kteří byli často zaměstnanci nedalekých cihelen, z kterých si stavební materiál nosili. Cihly jsou doplněny o pohledové betony (sokl, atika), které vybíhají do dvora v jednoduchém přestřešení nad venkovním sezením. Ploché střechy jsou pojaté jako zelené extenzivní, nad novou přístavbou jsou doplněné o malou pobytovou terasu.

 

Původní část domu architekti hmotově sjednotili a zjednodušili. Šikmá střecha je pokryta opět plechem, ale nově v antracitové barvě (původní byl červený), která odkazuje na původní použití černých asfaltových pásů jako krytiny u někdejších nouzových domků. Celý původní objem je zateplen minerálním fasádním systémem StoTherm Mineral s kreativní povrchovou úpravou omítkami StoSignature ve vzoru betonu.

Informace o projektu:
Investor: Privátní investor, Brno
Architekt: Ing. arch. Radim Horák, Ing. arch. Hana Horáková, Brno, www.kamkabi.net 
Fotografie: Pavel Barták

Fieldset

Přihláste se k odběru novinek

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Prihláste sa k odberu noviniek

Formulár sa odosiela, počkajte prosím...

Sdílejte článek se svými přáteli